Kungliga huset

#OMDIRIGERINGKungahus

Öresundskommittén

#OMDIRIGERING Öresundskomiteen

Portal:Huvudsida/Aktuell artikel/Arkiv 2008

December 2008


31 december - 3 januari


Image:Bratislava New Year Fireworks.jpg
Nyår är en traditionell högtid som firas vid början av det nya året. Ofta har man stora festivaler som pågår under flera dagar före och efter själva nyåret. Nyåret kan ha bakgrund i årets rytm, till exempel vårdagjämningen 20-21 mars, fester som välkomnar våren eller en religiös anknytning, till exempel det protestantism nyåret som firas första söndagen i advent och islams nyår. Nyår firas i svensk kultur natten mellan ''nyårsafton'' 31 december och ''nyårsdagen'' 1 januari och tolvslaget betraktas som övergången från det gamla året till det nya.

25 december - 31 december


Den Storbritannien författaren Harold Pinter avled 24 december 2008. Pinter, född 10 oktober 1930 i Hackney, London, var i första hand känd som dramatiker och manusförfattare. Han var även regissör, skådespelare och politisk aktivist. Han tilldelades Nobelpriset i litteratur 2005 och var hedersdoktor vid ett flertal lärosäten. Pinter skrev ett trettiotal pjäser och ett tjugotal filmmanuskript samt regisserade ett trettiotal teateruppsättningar. Pinters dramatik behandlar ofta kommunikation, eller frånvaron av denna, i relationer.

24 december - 25 december


Bild:Julaftonen av Carl Larsson 1904.jpg-1905), akvarell av Carl Larsson. Flickan längst till vänster bär vad som kommit att kallas för Carl Larsson-förkläde.]]
Julafton är en kristen beteckning använd av bland annat romersk-katolska kyrkan och protestantism för kvällen den 24 december. Även om dagen inte är en helgdag har den länge firats. Traditionellt firas helgondagar när kvällen börjar, klockan 18. Men idag firas julafton hela dagen. I den anglosaxiska världen, för exempelvis i USA och Storbritannien, ligger fokuset på julfirandet istället på juldagen. Många arbetsplatser i bland annat Sverige är stängda eller stänger tidigare på julafton.
<br style="clear:both;" />

22 december - 24 december


Bild:Jordens-belysning-vid-vintersolståndet-sv.png
Vintersolståndet kallas den tidpunkt då solen antar sin minsta Deklination (astronomi), det vill säga står som lägst på himlen på norra halvklotet.
Då är dagen där som kortast under året. Vintersolståndet brukar inträffa runt den 21 december. Vintersolståndet förskjuts knappt 6 timmar framåt varje normalår och drygt 18 timmar bakåt varje skottår som infaller vart fjärde år. Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet alltså får sin kortaste dag och längsta natt. Norr om norra polcirkeln går solen inte ens upp.

16 december - 22 december


Bild:Sanfranciscoearthquake1906.jpg 1906.]]
Jordbävningar uppkommer när de spänningar utlöses som byggts upp på grund av rörelser i jordskorpan eller övre manteln. Stora mängder energi frigörs och sprids i form av seismiska vågor genom jorden. Det är dessa vågor som orsakar den skakning som känns vid en jordbävning. Jordbävningar kan uppstå under flera olika förutsättningar. De områden i världen som är mest jordbävningsdrabbade ligger vid eller nära gränserna mellan de olika Plattektonik som bygger upp jordskorpan. Jordbävningar förekommer också i samband med vulkanutbrott och landhöjning. Även kärnvapenprov under jord kan utlösa mindre jordbävningar.

13 december - 16 december


Bild:Lucia in Vienna 2.jpg
Lucia firas den 13 december och markerar tillsammans med advent inledningen på jul. Innan den gregorianska kalendern infördes under 1700-talet inföll lucia samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet. Traditionen har genomgått flera olika faser av tillägg, och det var först under det tidiga 1900-talet som den blev allmänt spridd i Sverige. Luciadagen firas till minne av ett helgon från Syrakusa, Lucia (helgon), vars namn betyder ''den ljusa'' och kommer av latinets ''lux, lucis,'' som betyder ''ljus''. Hon led enligt traditionen martyrdöden på 300-talet.

9 december - 13 december


Bild:Blue hall stockholm city hall (xndr).jpg
Nobelpriset är en utmärkelse, som grundar sig på testamentet av Alfred Nobel, uppfinnaren av bland annat dynamit. Det delas ut i Stockholm årligen, på hans dödsdag, på Nobeldagen, den 10 december. Fredspriset delas ut i Oslo. Varje pris består av en medalj, ett personligt diplom samt en penningsumma. Ett nobelpris kan antingen tilldelas en person ensam, eller delas på upp till tre personer. Fredspriset kan även tilldelas organisationer.
I testamentet, daterat 27 november 1895, stadfäste Nobel att en stiftelse skulle bildas av hans förmögenhet och att räntan från denna Nobelstiftelsen skulle delas ut varje år som pris åt de personer som under det gångna året gjort mest nytta för mänskligheten. Nobel angav att prissumman skulle delas i fem delar, för insatser inom Nobelpriset i fysik, Nobelpriset i kemi, Nobelpriset i fysiologi eller medicin, Nobelpriset i litteratur respektive Nobels fredspris. 1969 instiftade Sveriges riksbank också det så kallade Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, som populärt kallas ''Nobelpriset i ekonomi''.
Efter prisutdelningen i Konserthuset, hålls Nobelfesten i Blå hallen i Stockholms stadshus.

November 2008


22 november - 9 december


Bild:Windbuchencom.jpg
Vintern är den kyla av de fyra årstiderna inom tempererat klimat.
Eftersom vintern ser så olika ut i olika klimatzoner saknas en allmänt erkänd definition. Ett förslag är att vintern på norra halvklotet omfattar december, januari och februari. På södra halvklotet är det juni, juli och augusti som brukar räknas som vintermånader. Man kan också säga att vintern är perioden mellan lövfällningen och lövsprickningen eller den tid då det mer än bara tillfälligt brukar ligga snö på marken.
I Sverige definierar SMHI vintern som den tid när dygnsmedeltemperaturen stadigvarande är under 0Grad Celsius (meteorologisk vinter). Även i Finland innebär vinter den period av året då dygnets medeltemperatur ligger under 0°C.

16 november - 22 november


Bild:Fomalhaut with Disk Ring and extrasolar planet b.jpg
En extrasolär planet, eller exoplanet, är en planet som befinner sig utanför vårt eget solsystemet. Till och med mars 2008 hade 277 exoplaneter upptäckts. Den stora majoriteten upptäcks genom flera olika indirekta metoder i stället för att observeras direkt, och de flesta är också massiva jätteplaneter i storleksklass som Jupiter men mer liknande sammansättningen i de Stenplanet planeterna av sten och metall.
I november 2008 rapporterades att USA astronomer tog fotografiska bilder av en exoplanet med hjälp av rymdteleskopet Hubble.

12 november - 16 november


Kalmar FF är en fotbollsförening i Kalmar. 2008 blev klubbens herrlag för första gången svenska mästare.
Föreningen bildades 1 oktober Sportåret 1910 med namnet IF Göta men kom inte in i Riksidrottsförbundet, eftersom namnet var upptaget. Klubben döptes därför om till Gothia. Sportåret 1918 gick Gothia och Kamraterna samman och bildade Kalmar Idrottssällskap (KIS). Klubben bytte namn till Kalmar FF 1927.
Kalmar FF gick upp i Allsvenskan efter säsongen 2003. Sedan dess har laget slutat som sämst på femte plats. Vinsten 2008 var Smålands första SM-guld i fotboll för herrar sedan Östers IF vann 1981.

5 november - 12 november


Bild:Barack_Obama.jpg
Barack Obama, född 4 augusti 1961 i Honolulu, Hawaii, är USAs blivande USA:s president efter att han vann presidentvalet i USA 2008. Obama kandiderade för det demokratiska partiet och vann över Republikanska partiet kandidat John McCain. Obama är också USA:s senat och är för närvarande den enda afroamerikanen i USA:s senat. Han kommer också att bli den förste afroamerikanske presidenten.
Obama kommer att ta över uppdraget som USA:s president av den sittande presidenten George W. Bush.
<br style="clear:both;" />

2 november - 5 november


Bild:Seal Of The President Of The United States Of America.svg
Presidentvalet i USA 2008 hålls den 4 november detta år. I valet utses elektorer till Elektorskollegiet i amerikanska presidentval, och den presidentkandidat som vinner en majoritet bestående av minst 270 röster i elektorskollegiet, blir utsedd till USA:s näste USA:s president. I valet bestäms också vem som ska utses till USA:s vicepresident. Presidenten svär presidenteden och tillträder sin post på installationsdagen, som är den 20 januari 2009.
Det republikanska partiet har nominerat Arizonasenatorn John McCain som sin kandidat, medan det demokratiska partiet har nominerat Illinoissenatorn Barack Obama. The Libertarian Party har nominerat den före detta USA:s representanthus Bob Barr, the Constitution Party har nominerat pastorn och radioprogramledaren Chuck Baldwin och the Green Party of the United States har nominerat förre kongressledamoten Cynthia McKinney. Ralph Nader valde att inte kandidera för the Green Party - istället är han obunden kandidat.

Oktober 2008


29 oktober - 2 november


Sterling Airlines A/S var ett Danmark flygbolag som flög reguljärflyg från Norden till populära nöjes- och charterdestinationer. Bolaget begärde sig den 29 oktober 2008 i konkurs och ställde in sina flygningar.
Sterling flög med gles tidtabell till många olika destinationer. Flygningarna liknade charter, men räknades som reguljära. Olika researrangörer sålde paketresor där en Sterlingbiljett ingick. Även Sterling själva sålde hotellbokningar eller flygpaktet och hotell bland annat via sin webbplats. Sterling European Airlines var en efterföljare av den tidigare så framgångsrika Sterling Airways.

26 oktober - 29 oktober


Carnegie Investment Bank AB, dotterbolag till det börsnoterade holdingbolaget ''D. Carnegie & Co AB (publ)'', är en oberoende Norden investmentbank med säte i Stockholm. Ursprungligen grundades företaget som ett handelshus och bryggeri i Göteborg 1803. Bryggeriet såldes 1932 och företaget är numera enbart verksamt på finansväsen. D. Carnegie & Co köpte försäkringsmäklaren Max Matthiessens firma 2007. Carnegie och Max Matthiessen har tidigare samarbetat.
Sommaren 2008 blev det känt att Carnegie riskerar en förlust om 225 miljoner kronor på krediter till norrmannen Jostein Eikeland. Den 24 oktober 2008 föll Carnegies aktie med 40% Detta berodde till en stor del på finansmannen Maths O Sundqvist, som de senaste åren gjort sig känd för spekulation på börsen. Carnegie Investment Bank AB

23 oktober - 26 oktober


Image:Reporänta 1994 till 2008.jpg
Reporänta är den ränta som marknadens banker kan låna eller placera till i ett lands centralbank på sju dagar. Förändringar i reporäntan får direkt effekt på marknadsräntorna och därför kallas den ofta styrränta. Reporäntan hos den svenska Riksbanken är för närvarande 3,75%. Ordet reporänta kommer av repa, vilket är slang för engelskans repurchasing agreement, återköpsavtal.
Knutna till reporäntan är också Riksbankens inlåningsränta och utlåningsränta. Eftersom en bank hela tiden måste ha en viss mängd likvida medel3 är de beroende av att göra korta lån i Riksbanken, dag för dag, vecka för vecka. Inlåningsräntan är den ränta som gäller när bankerna sätter in pengar i Riksbanken över natten. Den ligger alltid 0,75 procentenheter lägre än reporäntan. Utlåningsräntan fungerar tvärtom: den gäller när banker lånar av Riksbanken över natten, och den ligger alltid 0,75 procentenheter högre än reporäntan. Reporänta

13 oktober - 23 oktober


Image:Paul Krugman at the German National Library in Frankfurt.jpg
Paul Krugman, född 28 februari 1953, är en amerikansk nationalekonom. Han är professor vid Princeton University och kolumnist vid ''New York Times''.
2008 belönades han med Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, det så kallade "Nobelpriset i ekonomi".
Krugmans främsta akademiska arbeten är inom internationell ekonomi, där han bland annat undersökt hur handelsmönster påverkas av stordriftsfördelar. Han mottog år 1991 John Bates Clark-medaljen som ges vartannat år till den mest framstående amerikanske nationalekonomen under fyrtio års ålder; det är det kanske främsta priset inom nationalekonomi efter Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne.
Från sent 1990-tal kritiserade Krugman talet om den nya ekonomin och varnade för en bubbla på aktiemarknaden. Under sin tid som kolumnist vid ''New York Times'' har han varit skarpt kritisk till USA:s president George W. Bush, inom såväl inrikes- som utrikespolitiken. Paul Krugman

10 oktober - 13 oktober


Image:Martti Ahtisaari.jpg
Martti Ahtisaari, född 23 juni 1937 i Viborg, Ryssland i Karelen (då Finland, nuvarande Ryssland), är en finländsk diplomat och statsman. Han var republiken Finlands tionde president 1994-2000. Ahtisaari tilldelades Nobels fredspris 2008.
Ahtisaari utnämndes 1973 till ambassadör i Tanzania. Han trädde 1977 i Förenta nationerna tjänst och blev 1982 undergeneralsekreterare samt specialsändebud i Namibia. Som FN:s chefsförhandlare i frågan om Kosovo föreslog Ahtisaari ett Kosovo med övervakad självständighet. Martti Ahtisaari
<br style="clear:both;" />

9 oktober - 10 oktober


Kaupthing bank (isländska: Kaupþing Banki HF) är en Island bank med filialer i USA, Norge, Sverige, Finland, Storbritannien, Danmark, Luxemburg, Schweiz och på Färöarna.
I samband med Finanskrisen 2008 drabbades den isländska banksektorn som helhet av problem. Detta resulterade i att Islands finansinspektion den 9 oktober 2008 meddelade att Kaupthing förstatligas, samtidigt som de inhemska isländska insättningarna garanterades. För att motverka likviditetsproblem i Kaupthings svenska verksamhet beviljade Sveriges riksbank en kredit på upp till 5 miljarder svensk krona till Kaupthings svenska verksamhet dagen innan det isländska förstatligandet.

7 oktober - 9 oktober


Nobelpriset är en utmärkelse, som grundar sig på testamentet av Alfred Nobel, uppfinnaren av bland annat dynamit. I testamentet, daterat 27 november 1895, stadfäste Nobel att en stiftelse skulle bildas av hans förmögenhet och att räntan från denna Nobelstiftelsen skulle delas ut varje år som pris åt de personer som under det gångna året gjort mest nytta för mänskligheten.
Mottagare av Nobelpriset meddelas traditionellt under första veckan av oktober; Nobelpriset i medicin eller fysiologi på måndagen, Nobelpriset i fysik på tisdagen, Nobelpriset i kemi på onsdagen, Nobelpriset i litteratur på torsdagen och Nobels fredspris på fredagen. Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne meddelas på måndagen veckan efter.

September 2008


30 september - 7 oktober


Finanskrisen 2008 kallas den finanskris i världens finansmarknad som inträffade 2008, initierat av en finansbubbla i USA.
Finanskollapsen anses ha startats i USA genom så kallade subprimelån, det vill säga lån med väldigt dålig säkerhet. Bankerna lånade ut pengar till individer med dålig återbetalningsförmåga, för att dessa skulle kunna köpa egna bostadshus, med tanken att värdestegringen på husen skulle skapa en säkerhet och kunde därmed skjuta både ränteinbetalningar och amorteringar på framtiden när huset skulle anses vara mer värt. Säkerheten i dessa subprimelån packeterades om i till exempel olika obligationspaket och såldes vidare. Problemet kom när prisökningarna på hus stagnerade och lånen skulle sättas om. En kedja av fallande bostadspriser samt att ingen visste vem som satt på de "dåliga" säkerheterna satte igång en lavin i USA:s finansbransch.

29-30 september


Eid al-Fitr (arabiska: عيد الفطر, bosniska: ''Bajram'') är den fastabrytandets fest som avslutar den muslimska fastemånaden Ramadan. Firandet startar den första dagen i månaden Shawwal som följer efter Ramadan. Högtiden firas i upp till tre dagar, och muslimerna blir här påminda om att de ska betala zakat (allmosa) till behövande. På grund av den muslimska kalendern förskjuts firandet från år till år jämfört med den gregorianska kalendern. År 2008 startar Eid al-Fitr den 30 september.

28–29 september


Bild:Shenzhou front white shadow.pngShenzhou 7 var den tredje bemannade Kina rymdfärden. Under rymdfärden utfördes Kinas första rymdpromenad. Flygningen utgjorde en del av ''project 921'' inom Kinas rymdprogram och det så kallade Shenzhouprogrammet. Den 28 september landade rymdfarkosten i Inre Mongoliet efter tre dagar i rymden.

27–28 september


Paul Newman, född 26 januari 1925 i Shaker Heights, Ohio, USA, död 26 september 2008, var en amerikansk skådespelare och regissör. Hans debut på Broadway 1953 i Picnic var en stor framgång och han fick filmkontrakt med Warner Brothers och året därpå sin första filmroll i Silverbägaren. Newman var en av Hollywoods största stjärnor under 1960-talet och början på 1970-talet.

26-27 september


Bild:Joerg haider-juli2006.JPG
Jörg Haider, född 26 januari 1950 i Bad Goisern, Österrike, österrikisk politiker, ledare för Bündnis Zukunft Österreich och regeringschef i delstaten Kärnten. För fjärde gången sedan 1999 ska Österrike gå till val på söndag den 28:e september. Koalitionen som socialdemokraterna och folkpartiet motvilligt bildade för två år sedan sprack i somras. Tillsammans får FPÖ och Haiders BZÖ uppemot 25 procent av rösterna, enligt opinionsmätningarna.
<br style="clear:both;" />

23-26 september


Bild:Kauhajoen koulusurma.jpg
Skolmassakern i Kauhajoki var ett skottdrama som inträffade den 23 september 2008 på en yrkeshögskola i Kauhajoki, i Södra Österbotten i Finland.
Totalt elva personer sköts till döds, bland dem gärningsmannen Matti Juhani Saari som begick självmord. Detta är den tredje gången som ett skottdrama inträffar i finsk skola. Den förra gången en liknande händelse inträffade var 2007 vid Massakern på Jokela skola, då nio personer dödades.
<br style="clear:both;" />

20-23 september


Bild:SthAfrica.ThaboMbeki.01.jpg
Thabo Mbeki, född 18 juni 1942 i Idutywa i Eastern Cape, är Sydafrikas president sedan 1999 och var partiledare för African National Congress 1997-2007.
Mbeki är son till Govan Mbeki, som bland annat satt i fängelse tillsammans med Nelson Mandela.
Mbekis förmåga att hantera Sydafrikas svåra samhällsproblem har ifrågasatts. Han fick kritik för sin ovilja att acceptera sambandet mellan hiv-viruset och aids, vilket var en uppfattning som enligt kritiker länge hindrade kampen mot sjukdomen. Hans ovilja att kritisera Zimbabwes president Robert Mugabe är också kontroversiell.
Ny tillförordnad president är Kgalema Motlanthe.
<br style="clear:both;" />

19-20 september


Image:AIG wordmark.svg
American International Group, AIG, är ett USA försäkringsbolag som 2007 rankades som världens sjätte största av tidningen ''Forbes''. Bolaget var i början inriktat på att sälja personförsäkringar, men bytte på 1960-talet strategi och riktade in sig på företag och finansiella tjänster. Sedan dess har det vuxit och finns numera i cirka 130 länder världen över. Under finanskrisen i USA drabbades AIG av ett kraftigt underskott, vilket ledde till att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, utfärdade ett nödlån på 85 miljarder dollar och tog samtidigt kontroll över 80 procent av företaget.

13-19 september


Bild:Hurricane Ike approaching Cuba.jpg
Orkanen Ike är den tredje större tropisk cyklon och nionde namngivna stormen i den Atlantiska orkansäsongen 2008. Ike är en Kap Verde-typ orkan som bildades väster om Kap Verde-öarna den 1 september. Antalet mänskliga dödsoffer orsakade av orkanen beräknas uppstiga till 90. Ike orsakade översvämningar i Texas, främst på ön Galveston, där Ike drog in över det amerikanska fastlandet.
<br style="clear:both;" />

11–13 september


Image:Morales 20060113 01.jpg
Evo Morales, född 1959 i provinsen Oruro (departement), Bolivia, är en boliviansk politiker som valdes till president den 18 december 2005. Han är ledare för det socialism partiet MAS (''Movimiento al socialismo''). Hans politik har starka socialistiska inslag och han kämpar bland annat för att nationalisera naturtillgångarna i landet samtidigt som han gjort starka uttalanden mot korruptionen. Han har nyligen uppmärksammats för att ha förklarat USA:s ambassadör i Bolivia, Philip Goldberg, för ''persona non grata'' och utvisat denne ur landet. Anledningen är att Morales anser att Goldberg underblåser de oroligheter som just nu drar igenom landet.
<br style="clear:both;" />

7–9 september


Paralympiska sommarspelen 2008 hålls i Peking i Kina den 6 september-17 september 2008, och blir de trettonde paralympiska sommarspelen.
Slogan för evenemanget är "En värld, en dröm", samma som för olympiska sommarspelen 2008.

5–7 september


Bild:Palin1.JPG
Sarah Palin, född 11 februari 1964 i Sandpoint, Idaho, Idaho, är en USA Republikanska partiet politiker. Hon är guvernör i delstaten Alaska sedan den 4 december 2006. Hon är den yngsta guvernören i Alaskas historia och den första kvinnliga guvernören av Alaska. Den 29 augusti offentliggjordes hon som republikansk kandidat till posten som USA:s vicepresident i USA:s presidentval 2008. Palin är den första kvinnliga kandidaten till vicepresidentposten från republikanerna och den andra från något av de stora partierna.
<br style="clear:both;" />

4–5 september


Den 8 januari 2002 meddelade bolaget Skandia att man hade sålt sin kapitalförvaltning till Den Norske Bank, DnB. Köpeskillingen var 3,2 miljarder kronor. Nu kräver dotterbolaget Skandia Liv 3,5 miljarder kronor av moderbolaget Skandia i skadestånd.

Augusti 2008


31 augusti–4 september


Bild:Gustav08onCuba.jpg
Orkanen Gustav (2008) är den andra större tropisk cyklon och sjunde namngivna stormen i den Atlantiska orkansäsongen 2008. Minst 112 människor har dött på grund av Gustav, varav 66 på Haiti, 8 i Dominikanska republiken och 11 i Jamaica.
<br clear=all />

29 augusti - 31 augusti


Sarah Palin, född 11 februari 1964 i Sandpoint, Idaho, USA, är en amerikansk Republikanska partiet politiker. Hon är guvernör av delstaten Alaska sedan den 4 december 2006. Hon är den yngsta guvernören i Alaskas historia och den första kvinnliga guvernören av Alaska. Den 29 augusti valdes hon av John McCain som republikansk kandidat till posten som vicepresident i USA:s presidentval 2008.
Palin satt två mandatperioder i staden Wasillas stadsfullmäktige och valdes sedan två gånger till borgmästare i Wasilla. I 2006 års republikanska primärval till guvernörskandidat vann Palin med 51% av rösterna. I guvernörsvalet besegrade hon Demokratiska partiet kandidat, tidigare guvernören Tony Knowles med 48% av rösterna mot 41%.

23 augusti - 29 augusti


Bild:Joe Biden, official photo portrait 2-cropped.jpg Joe Biden, född 20 november 1942, är en USA politiker (Demokratiska partiet), USA:s senat för Delaware sedan 1973. Han kandiderar till posten som USA:s vicepresident i Presidentvalet i USA 2008.
Biden föddes i Pennsylvania men har sedan barndomen bott i nordvästra Delaware.
Biden kandiderade 2007 till att bli vald till demokratiska partiets USA:s presidentkandidat, och kallade i samband med tillkännagivandet George W. Bushs Irakkriget för "kanske den största utrikespolitika katastrofen i vår tid". Demokraternas presidentkandidat Barack Obama meddelade den 23 augusti 2008 att han valt Joe Biden till sin vicepresidentkandidat.
<br style="clear:both;" />

20 augusti - 23 augusti


Bild:EC-HFP.jpg
Spanair Flight JK 5022 var en McDonnell Douglas MD-80, registrering EC-HFP, som skulle flyga från Madrid, Spanien till Las Palmas, Kanarieöarna den 20 augusti 2008 men kraschade på flygplatsen i Madrid Barajas internationella flygplats. Det var under starten, cirka 14:23 lokal tid som planet kanade av banan och bröts upp i minst två bitar och började brinna. 164 passagerare och 9 besättningsmedlemmar var ombord på planet. Ögonvittnen har sett att planets vänstra motor börjat brinna vid starten och att planet efter misslyckade försök att komma upp i luften, kanade av banan och började brinna. Uppgifter om antalet döda har varit motstridiga, men de flesta rapporter uppger att dödstalet överstiger 100.

20 augusti


Bild:Bolt 2007.2.jpg.]]
Usain Bolt, född 21 augusti 1986 i Trelawny, Jamaica, är en Jamaica Friidrott, sprinter.
I Olympiska sommarspelen 2008 satte Bolt nytt världsrekord i friidrott på både 100 meter (9,69 - den 16 augusti 2008) och 200 meter (19,30 - den 20 augusti 2008). Även juniorvärldsrekordet på 200 meter är hans. En i stort sett enig expertis anser att Usain Bolt är den mest talangfulle sprintern någonsin. Bolts styrka är framförallt loppets andra halva, många konkurrenter är snabbare i starten men Bolt har en enorm utväxling som ingen annan sprinter för närvarande är i närheten av att matcha. Bolts längd (196 cm) gynnar honom med då hans steglängd gör att han kan avverka loppet på färre steg än konkurrenterna.
<br style="clear:both;" />

19 augusti - 20 augusti


Bild:Levy Mwanawasa.jpg.]]
Levy Mwanawasa, född 3 september 1948, död 19 augusti 2008, var en zambiansk politiker och utbildad advokat, tillhörande partiet Movement for Multiparty Democracy. Mwanawasa var från 2002 fram till sin död Zambias president och fungerade även som ordförande för den regionala afrikanska samarbetsorganisationen Southern African Development Community, SADC. Han var en av de afrikanska ledare som riktade kraftigast kritik mot Zimbabwes president Robert Mugabes agerande i samband med Presidentvalet i Zimbabwe 2008.
<br style="clear:both;" />

18 augusti - 19 augusti


Image:Pervez Mushrraf2 crop.jpg
Pervez Musharraf meddelar att han avgår som Lista över Pakistans presidenter. Musharraf, född 1943 i nuvarande Indien, är en Pakistan militär och general. Han var president mellan 20 juni 2001 och 18 augusti 2008, och dessförinnan, från statskuppen 12 oktober 1999, landets premiärminister, formellt med titeln landets ''Chief Executive'', högste verkställande i landet.
När den dåvarande premiärministern Nawaz Sharif den 12 oktober 1999 försökte avsätta Pervez Musharraf från posten som landets högste militäre befälhavare genomförde han, med stöd av militären, en oblodig statskupp och tog över styret av landet. 2001 utnämnde han sig själv till president. Musharraf lät sig sedan godkännas som president på ytterligare fem år i en mycket omstridd folkomröstning 2002.
Musharraf samarbetade med den USA regeringen i "Kriget mot terrorismen".

17 augusti - 18 augusti


Bild:Phelpsbeijing.jpg
Michael Phelps vinner sitt åttonde guldmedalj i simning under Olympiska sommarspelen 2008 och slår därmed Mark Spitz rekord på antal vunna guldmedaljer på ett OS någonsin.
<br style="clear:both;" />

16 augusti - 17 augusti


Bild:Bolt 2007.2.jpg
Den Jamaica sprintern Usain Bolt vann finalen på Olympiska sommarspelen 2008 - Friidrott:100 meter herrar under Olympiska sommarspelen 2008 på den nya världsrekordtiden 9,69.
<br style="clear:both;" />

14 augusti - 16 augusti


Den svenske brottning Ara Abrahamian vann Olympiska sommarspelen 2008 i 84-kilosklassen, men lämnade prispallen i protest under medaljceremonin. Detta efter att han ansåg att han blev utslagen ur semifinalen på ett felaktigt domslut. IOK beslutade senare att han inte får behålla medaljen, men att den inte heller ska gå till någon annan.

13 augusti - 14 augusti


Image:Michael Phelps (thumb).jpg
Under OS 2008 har Simning Michael Phelps från USA slagit rekordet för flest guldmedaljer på de Olympiska spelen som vunnits av en enskild idrottsman. Han ska även försöka slå Mark Spitz rekord på 7 guldmedaljer i ett och samma Olympiska spelen.
<br style="clear:both;" />

12 augusti - 13 augusti


Bild:LottaSchelinFotbollsgalanCropped.jpg
Lotta Schelin, "L8", är en fotbollsspelare i Kopparbergs/Göteborg FC och Sveriges damlandslag i fotboll, med nummer 8. Efter ett mål mot Kinas damlandslag i fotboll och två mot Kanadas damlandslag i fotboll, leder hon skytteligan i Fotboll vid olympiska sommarspelen 2008 tillsammans med brasilianskan Cristiane, som spelar för Linköpings FC.
<br style="clear:both;" />

11 augusti - 12 augusti


Bild:Georgia, Ossetia, Russia and Abkhazia (sv).svg
Kriget i Sydossetien är en pågående väpnad konflikt i Sydossetien där Sydossetiska republiken med stöd av Ryssland hävdar självständighet från Georgien. Striderna började 1 augusti 2008 efter att spänningarna i området ökat under flera månader. Detta berodde bland annat på Georgiens närmande till Nato och omvärldens reaktioner på Kosovos självständighetsförklaring som av flera omstridda territorier tolkats som ett prejudikat. I krigets inledningsskede attackerade även utbrytarrepubliken Abchazien Georgien, varpå kriget för Georgiens del spridits till två fronter.
<br style="clear:both;" />

8 augusti - 11 augusti


Image:Beijing Stadium April 2008.jpg
Olympiska sommarspelen 2008 invigdes den 8 augusti 2008 i Peking i Kina. Den officiella logotypen för spelen är ''Dancing Beijing'' och spelens motto är ''"En värld, En dröm" (One World, One Dream)''. 302 grenar i 28 olika sporter kommer att hållas; en mer än OS i Olympiska sommarspelen 2004. Invigningen sker "08-08-08 klockan 8:08 pm" lokal tid.
Den 8 juli 2005 meddelade Internationella Olympiska Kommittén att hästtävlingarna skall hållas i Hongkong. Även andra sporter, såsom Fotboll vid Olympiska sommarspelen 2008, Segling vid Olympiska sommarspelen 2008 och den nya Simning vid Olympiska sommarspelen 2008 (10 km) kommer att hållas i andra kinesiska städer.

4 augusti - 8 augusti


Aleksandr Solzjenitsyn (ryska Алекса́ндр Иса́евич Солжени́цын), född 11 december 1918 i Kislovodsk, död 3 augusti 2008 var en rysk författare, historiker och tidigare Sovjetunionen dissident. Han erhöll Nobelpriset i litteratur 1970. Han var en före detta kapten i sovjetiska armén och före detta fånge i Gulag.
Solzjenitsyn var den som framför alla andra fäste omvärldens uppmärksamhet på det sovjetiska systemet av fångläger. Roman ''En dag i Ivan Denisovitjs liv'' publicerades under en politisk töperiod under Nikita Chrusjtjovs tid som sovjetisk ledare.

1 augusti - 4 augusti


Image:Solar eclipse animate (2008-Aug-01).gif
Solförmörkelsen 1 augusti 2008 var en total solförmörkelse som syntes i norra Kanada (Nunavut), norra Grönland, norra Svalbard, norra Ryssland, västra Mongoliet och Kina. Det var en så kallad midnattsolsförmörkelse eftersom den var synlig i områden där det är midnattssol.
I Sibirien passerade den totala solförmörkelsen genom bebodda platser, exempelvis genom Novosibirsk och städerna Nizjnevartovsk, Barnaul och Bijsk. Den längsta förmörkelsetiden inträffade nära staden Nadym i Jamalo-Nentsien i norra Sibirien.
Den partiella solförmörkelsen var synlig på många andra ställen i östra Nordamerika samt i stora delar av Europa och Asien. I Sverige var förmörkelsen partiell från cirka 30% i söder till 75% i norr. I Stockholm täckte månen som mest ungefär 40% av solskivan och började där 10.39 och avslutades 12.46.

Juli 2008


31 juli - 1 augusti


Rötmånaden är ett begrepp i Bondepraktikan för en månadslång period i slutet av juli och början av augusti. Rötmånaden inleds i slutet av fruntimmersveckan, det vill säga något av datumen 22 juli, 23 juli eller 24 juli och pågår till 22 augusti, 23 augusti eller 24 augusti.
Månaden kallas rötmånad för att den höga temperatur och luftfuktighet som är vanlig vid denna tid på året ger gynnsamama förhållanden för bakterietillväxt vilket gör att matvaror och liknande lätt blir skämda under denna månad. Emellertid är rötmånaden i stort sett att beteckna som skrock, eftersom det är själva datumet som folk fäster vikt vid, inte väderleken.
I folktron tillskrivs dessutom rötmånaden en mängd andra egenskaper, det sägs att det händer vederstyggliga ting under rötmånaden, och att människor kan uppföra sig konstigt.

26 juli - 31 juli


Bild:TourDeFrance 2005-07-08.JPG
Tour de France är en årlig cykelsport som körs i Frankrike. Den är tillsammans med Giro d'Italia och Vuelta a España de tre största etapploppen inom cykelsporten i världen. Tävlingen har körts sedan Sportåret 1903 med undantag för de två världskrigen. Cykeltävlingen följer oftast Frankrikes yttergränser och i vissa upplagor kör tävlingen även in i grannländerna. Tour de France pågår under tre veckor i juli månad och är uppdelad i omkring 20 etapper som är runt 200 kilometer långa.
Jämna år körs tävlingen "Med- och moturs" genom Frankrike, det vill säga tävlingen startar i de östra delarna av Frankrike och drar norrut för att sedan köra söderut till Pyrenéerna. Efter Pyrenéerna körs under dessa år sedan etapper i Alperna för att sedan ha målgång i Paris. Udda år körs tävlingen "medurs" med start i västra Frankrike.
Tour de France 2008 tävling avslutades söndagen den 27 juli och Carlos Sastre från Spanien stod som slutsegrare. Tour de France anses vara den mest prestigefyllda cykeltävlingen i världen.

22 juli - 26 juli


Image:Evstafiev-Radovan Karadzic 3MAR94.jpg
Radovan Karadžić är en Serber före detta politiker som är anklagad för krigsförbrytelser. Han var ursprungligen poet och psykiater.
Karadžić var ledare för de bosnienserbiska ultranationalisterna under Bosnienkriget och för Republika Srpska. Han misstänks vara skyldig till organiserandet av etnisk rensning och folkmord riktad mot bosniaker i Bosnien-Hercegovina, bland annat i staden Srebrenicamassakern där omkring 8&nbsp;000 Islam bosniaker Massaker i juli 1995 av serbisk militär.
Karadžić höll sig mellan 1996 och 2008 undan Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien, men greps på en buss i Belgrad fredagen den 18 juli 2008 av serbisk säkerhetstjänst.
<br style="clear:both;" />

18 juli - 22 juli


Bild:Nelson Mandela.jpg
Nelson Mandela, född 18 juli 1918, är en sydafrikansk politiker och statsman. Han var den förste sydafrikanske presidenten att väljas i demokratiska val där hela befolkningen hade rösträtt och innehade posten mellan 1994 och 1999.
Under Mandelas 27-åriga fängelsevistelse, varav 18 år på Robben Island, var han en viktig symbol för kampen mot apartheidregimen både inom och utanför Sydafrika. Denna regim, och länder som sympatiserade med den, ansåg att hans parti African National Congress och Nelson Mandelas metoder vid den tiden kunde liknas vid terrorism, men idag anses Mandelas agerande av de flesta ha varit berättigat i kampen mot förtrycket.
Efter sin tid som president har Nelson Mandela fortsatt att engagera sig i politiska och diplomatiska frågor. Han har belönats med över 100 utmärkelser, däribland Nobels fredspris 1993.
Mandela fyller 90 år 18 juli 2008 och i samband med detta avförs han slutligen från USA:s terroristlista, där han har varit införd sedan 1980-talet. Det betraktades av många som en formalisering av ett konstaterat faktum, särskilt med tanke på hans välkända engagemang för fred och samexistens.
<br style="clear:both;" />

16 juli - 18 juli


Iron Maiden är ett Storbritannien heavy metal-band som bildades den 25 december Musikåret 1975 av basgitarr Steve Harris. Namnet ''Iron Maiden'' är engelska och betyder 'järnjungfru', vilket är ett medeltida tortyrredskap.
Bandet är ett av de mest inflytelserika och framgångsrika någonsin inom musikgenren metal och har över sålt över 100 miljoner album. Gruppen har givit ut fjorton studio, sju live (musik)album och fem samlingsalbum.
Iron Maiden har bytt medlemmar femton gånger. Endast två av medlemmarna har varit med från början, nämligen grundaren och basist Steve Harris och gitarristen Dave Murray.
Onsdagen 16 juli 2008 spelade Iron Maiden på Stockholms stadion.

15 juli - 16 juli


En jordbävning, även kallat jordskalv, innebär att marken skakar och rör sig på grund av plötsligt utlösta rörelser i jordskorpan eller övre delen av manteln, den så kallade litosfären. Skakningarna kan orsaka svåra skador på byggnader, och om jordbävningen inträffar under havet kan en flodvåg, tsunami, utlösas och färdas långa sträckor och orsaka stor förödelse när den når land.
Orsaken till att de flesta och kraftigaste jordbävningarna registreras nära gränsen mellan de tektoniska plattorna är att de största spänningarna byggs upp i dessa zoner. Vid plattgränserna återfinns också de allra flesta vulkaner.
Stora jordbävningar följs alltid av en lång rad ''efterskalv'' som kan hålla på i månader och uppgå till åtskilliga tusental. I samband med de allra kraftigaste jordbävningarna kan det i sällsynta fall förekomma enorma efterskalv som är nästan lika kraftiga som huvudskalvet. Ibland föregås det stora skalvet av många ''förskalv''.
(En jordbävning på Rhodos i juli 2008 var orsaken till att detta var aktuell artikel, enligt historiken, fast detta inte skrevs ut i texten på huvudsidan.)

14 juli - 15 juli


Bild:Champs-Élysées.jpg
Champs-Élysées är världens mest kända boulevard. Den ligger i Paris och är nästan två kilometer lång och utgör världens längsta perspektiv, från Louvren till Triumfbågen, som kan ses med blotta ögat. Den blev aveny först 1724, men ritades redan under 1600-talet av trädgårdsarkitekten Le Nôtre &ndash; som också ritat trädgårdarna till Versailles.
Idag på Frankrikes nationaldag hålls den årliga militärparaden när militärfordon kör längs avenyn och mängder av helikoptrar och stridsflygplan flyger över gatan medan Frankrikes president följer firandet på ett podium nere på Place de la Concorde.
<br style="clear:both;" />

13 juli - 14 juli


Amaltheadådet var ett bombattentat som begicks i Malmö hamn den 13 juli 1908, under den stora hamnarbetarstrejken, mot ett logementsfartyg med brittiska strejkbrytare. Attentatet kan sägas vara ett av de mest spektakulära politiska attentaten i Sveriges historia.

10 juli - 13 juli


iPhone 3G är efterföljaren till Apples mobiltelefon iPhone. Den presenterades för första gången den 9 juni 2008 på Apple Worldwide Developers Conference i San Francisco, USA. iPhone 3G släpptes för försäljning den 11 juli i 22 länder.

7 juli - 10 juli


Image:Encierro 7 de julio de 2005.jpg
San Fermín är en festival som hålls varje år i staden Pamplona (Navarra, Spanien). Festivalen är mest förknippad med tjurrusningen (''encierron'') genom stadens gator. Festivalen tar sin början kl 12 den 6 juli och håller sedan på till midnatt 14 juli.
Efter att centrala delar av Ernest Hemingways bok ''Och solen har sin gång'' utspelas under San Fermín, har festivalen blivit världsberömd och drar till sig besökare från hela världen.
Tjurrusningarna avlöper varje morgon, och utgår från Calle Santo Domingo och slutar 825 meter senare vid tjurfäktningsarenan. Klockan åtta på morgonen går två startskott, ett när tjurarna släppts lösa och ett andra skott när den sista tjuren lämnat fållan.

6 juli - 7 juli


Image:VenusWilliams.jpg
Venus Williams, ''Venus Ebony Starr Williams'', född 17 juni 1980 i Lynwood, Kalifornien, USA. är en amerikansk högerhänt professionell tennisspelare. Hon blev professionell tennisspelare på WTA-touren i oktober 1994 och har hittills vunnit 7 Tennisens Grand Slam-turneringar. Senaste vinsten var Wimbledonmästerskapen 2008. För närvarande räknas hon på 8:e plats i singelrankningen. Venus Williams är äldre syster till tennisspelaren Serena Williams.

Juni 2008


29 juni - 6 juli


Image:Flag of Spain.svg
Spaniens herrlandslag i fotboll lyfts ofta fram som en tänkbar vinnare inför stora turneringar, men resultaten har dock inte alltid återspeglat de spanska klubbarnas stora framgångar internationellt. Den 29 juni 2008 vann laget, genom Fernando Torres enda mål mot Tysklands herrlandslag i fotboll, Europamästerskapet i fotboll 2008 för första gången på 44 år.

23 juni - 29 juni


Morgan Tsvangirai är en Zimbabwe oppositionspolitiker. Han är partiledare för ''Movement for Democratic Change'' (MDC) och var Robert Mugabes huvudmotståndare i Presidentvalet i Zimbabwe 2008, liksom i valet 2002. Den 22 juni 2008 meddelade han att han drar sig ur Zimbabwes presidentval 2008.
Tsvangirai har ett flertal gånger blivit arresterad för sin politiska aktivitet, däribland den 11 mars 2007 då han misshandlades svårt av polisen. Det senaste tillfället var 23 januari 2008, då polisen avsåg att hindra honom från att genomföra politiska möten.

15 juni - 23 juni


Bild:Försvarets radioanstalt vapen.svg
FRA-lagen är den informella benämningen på en rad lagändringar i Sverige, samt en ny lag, som föreslogs i ''Sveriges regerings proposition 2006/07:63 – En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet''. Förslagen innebär i korthet att Försvarets radioanstalt (FRA) ges rätt att bedriva signalspaning på all kabelburen trafik (exempelvis telefon- och internettrafik) som passerar Sveriges gränser. Propositionen bifölls efter votering i Sveriges riksdag den 18 juni 2008, med 143 röster för och 138 emot, och lagstiftningen skall träda i kraft den 1 januari 2009. Voteringen har föregåtts av stor debatt i svensk media.
<br style="clear:both;" />

8 juni - 15 juni


Europamästerskapet i fotboll 2008 spelas i Schweiz och Österrike mellan 7 juni och 29 juni. Totalt deltar 16 lag i turneringen. Österrike och Schweiz kvalificerades automatiskt eftersom de är värdländer. De resterade 14 lagen har tagit sig till turneringen genom Kvalspelet till Europamästerskapet i fotboll 2008 som startade i augusti 2006. Sveriges herrlandslag i fotboll blev klara för gruppspel 21 november 2007.

8 juni


Image:Nadal-2006.2.jpg
I tennis vann Rafael Nadal Franska öppna 2008 genom att besegra världsettan Roger Federer i finalen. Han vann därmed herrsingeltiteln för fjärde året i rad.
<br style="clear:both;" />

8 juni


Image:Ana Ivanovic at the Medibank International 8Jan2008.jpg
I tennis vann Ana Ivanović Franska öppna 2008 genom att besegra Dinara Safina i finalen.
<br style="clear:both;" />

7 juni - 8 juni


Europamästerskapet i fotboll 2008 spelas i Schweiz och Österrike mellan 7 juni - 29 juni. Totalt deltar 16 lag i turneringen. Österrike och Schweiz kvalificerades automatiskt eftersom de är värdländer. De resterade 14 lagen har tagit sig till turneringen genom Kvalspelet till Europamästerskapet i fotboll 2008 som startade i augusti 2006. Sveriges herrlandslag i fotboll blev klara för gruppspel 21 november 2007.

4 juni - 7 juni


Bild:Barack Obama.jpg
Barack Obama, född 4 augusti 1961 i Honolulu, är en USA politiker (Demokratiska partiet) och USA:s senat. Han är nu den enda afroamerikanen i USA:s senat; han är den tredje afroamerikanen genom tiderna att bli invald i senaten, och den femte att sitta i senaten (två hade blivit utnämnda till senatorer av sina respektive delstaters guvernörer). Barack Obama är demokraternas kandidat i presidentvalet i USA 2008.
<br style="clear:both;" />

1 juni - 4 juni


Image:Bolt 2007.2.jpg
Usain Bolt, Jamaica Friidrott (sprinter), född 21 augusti 1986 i Trelawny, Jamaica.
Bolt innehar världsrekordet på 100 meter med tiden 9,72 sedan den 31 maj 2008. Även juniorvärldsrekordet och det jamaicanska rekordet på 200 meter är hans. Han är 193 cm lång och väger 76 kg.
<br style="clear:both;" />

Maj 2008


31 maj - 1 juni


Image:Flag of Nepal.svg
Nepal är en republik på Himalayas sydsluttning mellan Kina i norr och Indien i söder. Landet var till och med 2006 den enda staten i världen som hade hinduism som statsreligion. Mount Everest, världens högsta berg, ligger i Nepal. År 2008 bytte landet statsskick och gick från monarki till republik.
<br style="clear:both;" />

28 maj - 31 maj


Image:Phoenix landing.jpg
Phoenix (rymdsond) är en NASA-Canadian Space Agency robot som den 26 maj 2008 landade på Mars (planet). Phoenix har med sig instrument för att kunna leta efter Mikroorganism liv och vatten på Mars. Phoenix sköts upp med en Delta II-raket den 4 augusti 2007, och landade i de vattenisrika områdena kring nordpolen för att gräva i den arktiska terrängen med sin robotarm.
<br style="clear:both;" />

27 maj - 28 maj


Bild:C ronaldo cropped.jpg
Manchester United FC är en fotbollsklubb från Manchester i England, Storbritannien. Den bildades 1878 under namnet "Newton Heath FC", men bytte 1902 namn till Manchester United FC. Klubben är en av Englands mest framgångsrika fotbollsklubbar och har vunnit UEFA Champions League tre gånger, senast 2008.
<br style="clear:both;" />

27 maj


Bild:IPhone_at_Macworld_(angled_view).jpg
Telia har tecknat ett avtal med Apple om att sälja Iphone i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Litauen, Lettland och Estland.
<br style="clear:both;" />

26 maj - 27 maj


Bild:Phoenix horizon view.jpg
Rymdsonden Phoenix (rymdsond) landade i planeten Mars (planet) polarregion den kl 01:53 CEST den 26 maj 2008. Phoenix har med sig instrument för att kunna leta efter mikrobiologiskt liv och vatten på Mars.
<br style="clear:both;" />

25 maj - 26 maj


Image:Russia in the 2008 Eurovision Song Contest.jpg
Eurovision Song Contest 2008 sändes från Beogradska arena i Belgrad, Serbien. Rysslands bidrag ''Believe'' framfört av Dima Bilan stod efter finalen som segrare med sina 272 poäng.
<br style="clear:both;" />

24 maj - 25 maj


Bild:Red rose.jpg
Mors dag är en högtid som uppmärksammar moderskapets mödor och firar minnet av ens moder, men är även en kommersiell högtid som i Sverige inträffar den ''sista söndagen i maj''. Dagen introducerades i Philadelphia 1908 av USA Ann Jarvis för att på årsdagen av hennes egen mors, Anna Jarvis, bortgång hedra dennas minne. Dagen spreds i resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell helgdag. Även till Europa kom seden, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Sverige firades mors dag första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg.
<br style="clear:both;" />

23 maj - 24 maj


Bild:C ronaldo cropped.jpg
Manchester United FC är en fotbollsklubb från Manchester i England, Storbritannien. Den bildades 1878 under namnet "Newton Heath FC", men bytte 1902 namn till Manchester United FC. Klubben är en av Englands mest framgångsrika fotbollsklubbar och har vunnit UEFA Champions League tre gånger, senast 2008.
<br style="clear:both;" />

23 maj


Bild:C ronaldo cropped.jpg
UEFA Champions League 2007/2008 var den 53:e upplagan av europeiska cupen och den 16:e i form av nuvarande UEFA Champions League. Finalen spelades på Luzjnikistadion i Moskva, Ryssland den 21 maj 2008.'''
<br style="clear:both;" />

22 maj - 23 maj


Manchester United FC vann UEFA Champions League 2007/2008 efter att ha besegrat Chelsea FC i finalen i Moskva.

22 maj


Bild:Charlotte Perrelli Mix.jpg
Eurovision Song Contest 2008 sänds från Beogradska arena i Belgrad, Serbien eftersom låten ''Molitva'', framförd av Marija Šerifović, vann Eurovision Song Contest 2007. Semifinalerna hålls tisdag den 20 maj och torsdag den 22 maj 2008, och finalen 24 maj. Alla deltagande länder hade fram till den 17 mars 2008 att lämna in sina bidrag till Eurovision Song Contest 2008.
<br style="clear:both;" />

19 maj - 22 maj


Bild:Flag of Russia.svg
VM i ishockey 2008 var det 72:a VM i ishockey och spelades i Quebec (stad) och Halifax, Nova Scotia i Kanada 2-18 maj 2008, då det internationella ishockeyförbundet firade 100-årsjubileum och staden Quebec firade 400-årsjubileum. Rysslands herrlandslag i ishockey blev världsmästare, efter att ha besegrat Kanadas herrlandslag i ishockey i finalen.
<br style="clear:both;" />

13 maj - 19 maj


Bild:2008 Sichuan earthquake extent.svg
Jordbävningen i Sichuan 2008 inträffade klockan 14.28.04 lokal tid den 12 maj 2008 med sitt epicentrum 90 km från mångmiljonstaden Chengdu i Sichuanprovinsen, Kina. Den mätte 7,9 på Richterskalan enligt det USA United States Geological Survey. Den officiella dödsiffran är 14&nbsp;866, men många fler beräknas ligga kvar under rasmassorna.
<br style="clear:both;" />

11 maj - 13 maj


Juha Valjakkala, numera ''Nikita Joakim Fouganthine'' efter namnändring, född 13 juni 1965, är en Finland brottsling (bland annat mördare), som den 9 februari 1989 dömdes till livstids fängelse och utvisning till Finland efter att ha befunnits skyldig till Åmselemorden. Den 10 maj 2008 upptäcktes det att han avvikit från sin övervakade frihet på prov, men greps dagen efter i Rovaniemi.

8 maj - 11 maj


Bild:Nargis 01 may 2008 0440Z.jpg
Tropiska cyklonen Nargis var en mycket kraftig tropisk cyklon som 2 maj drog in över Burma. De burmesiska myndigheterna har rapporterat att drygt 22 000 människor omkommit och 41 000 saknas, men experter menar att dödssiffran troligen är mycket högre. Cirka en miljon människor beräknas ha blivit hemlösa.
Nargis orsakade stora materiella skador i Burma. I den största staden Rangoon skadades flera byggnader och många delar av staden är utan ström och telefoni. Bland de värst drabbade områdena är området runt floden Irrawaddy där uppemot hälften av all bebyggelse har förstörts.
(Enligt historiken ifrågasattes varför Joachim Posener skulle vara aktuell: "Det förklaras varken i artikeln, sammanfattningen eller i redigeringskommentaren. Återställer tills vidare.")
<br style="clear:both;" />

8 maj


Joachim Posener, född 17 januari 1964 i Lidingö i Stockholms län, är känd för att tidigare ha varit huvudmisstänkt i Trustorhärvan för ekobrott. Han är utbildad jurist och är även dömd för ekobrott i Danmark.
Enligt polisen fick Posener med sig runt 46 miljoner kronor ur Trustors kassa år 1997 när han försvann, något som Posener själv förnekat. Enligt egen utsago hade Posener erhållit omkring tio miljoner kronor. Detta har gjort att Posener blivit en symbol för ekonomisk brottslighet, vilket dock Posener själv menar är orättvist.

5 maj - 8 maj


Bild:Nargis 01 may 2008 0440Z.jpg
Tropiska cyklonen Nargis var en mycket kraftig tropisk cyklon som 2 maj drog in över Burma. De burmesiska myndigheterna har rapporterat att drygt 22 000 människor omkommit och 41 000 saknas, men experter menar att dödssiffran troligen är mycket högre. Cirka en miljon människor beräknas ha blivit hemlösa.
Nargis orsakade stora materiella skador i Burma. I den största staden Rangoon skadades flera byggnader och många delar av staden är utan ström och telefoni. Bland de värst drabbade områdena är området runt floden Irrawaddy där uppemot hälften av all bebyggelse har förstörts.
<br style="clear:both;" />

3 maj - 5 maj


Bild:SorbonneParis041130.JPG
Majrevolten kallas de oroligheter, strejker och den påföljande politiska kris som ägde rum i Frankrike under maj och juni 1968. Den mest turbulenta delen av revolten, med exempelvis Kravall i Paris mellan studenter och polis, varade mellan 3 maj och 30 maj och det är oftast de veckorna som avses när det gäller den revolutionsartade situation som då rådde. Majrevolten var en del i den radikala vänstervåg som drog över världen under dessa år, och kan sägas vara kulmen av denna vänstervågs politik kraft i Europa.
<br style="clear:both;" />

2 maj - 3 maj


Bild:1majmumbai.JPG.]]
Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen, bland annat till åminnelse av Haymarketmassakern 1886. Denna dag firas runt om i världen av olika arbetarpartier och fackföreningar med demonstrationer och möten. I Sverige har traditionen avtagit i stor grad sedan början av 1900-talet då arbetarna främst demonstrerade för rösträtten.
<br style="clear:both;" />

2 maj


Grand Theft Auto IV (i skriftspråk också kallat GTA IV eller GTA 4) är det fjärde spelet i den populära spelserien Grand Theft Auto (spelserie), samt det första GTA-spelet till "nya" generationens spelkonsoler. Spelet utvecklades av Rockstar North och gavs ut av Rockstar Games till sjunde generationens spelkonsoler Playstation 3 och Xbox 360. med releasedatum 29 april 2008. Spelet var det första på många år att få högsta betyg (10/10) av IGN.

1 maj - 2 maj


Bild:1majmumbai.JPG.]]
Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen, bland annat till åminnelse av Haymarketmassakern 1886. Denna dag firas runt om i världen av olika arbetarpartier och fackföreningar med demonstrationer och möten. I Sverige har traditionen avtagit i stor grad sedan början av 1900-talet då arbetarna främst demonstrerade för rösträtten.
<br style="clear:both;" />

April 2008


27 april - 1 maj


Självdeklaration, "deklaration", är de uppgifter som en skattskyldig fysisk person eller juridisk person lämnar till skattemyndigheten en gång om året för att denna skall kunna fastställa hur mycket skatt den skattskyldige skall betala.

14-27 april


Image:Silvio Berlusconi shakes hands with Bush.jpg
Silvio Berlusconi , född 29 september 1936 i Milano i Lombardiet, är en italiensk finansman, Massmedier och politiker. Han grundade och leder partiet Forza Italia samt var Italiens premiärminister april–december 1994 och 2001–2006. Under andra halvåret 2003 var han ordförande för Europeiska unionen.

14 april


Image:Raila Odinga.jpg
Raila Odinga, född 7 januari 1945, är en Kenya politiker.
Han har varit parlamentsledamot sedan 1992, energiminister 2001-2002 samt kommunikations- och bostadsminister 2003-2005. Odinga var huvudmotståndare till president Mwai Kibaki under det omstridda presidentvalet i Kenya, i december 2007.
Efter att valkommissionen utropat Kibaki till segrare i detta val så anklagade Odinga honom för valfusk. Omfattande oroligheter bröt ut i landet den 30 december och sedan dess har minst 700 människor dött i oroligheter och upp till en kvarts miljon människor fördrivits från sina hem. Den 13 april 2008 utnämndes Odinga till landets statsminister.

12-14 april


Image:Flag of Sark.svg
Sark är en av kanalöarna och ett den brittiska kronan underlydande område. Ön åtnjuter ett omfattande självstyre inom fögderiet Guernsey, vilket är ett självstyrande område under den brittiska monarken och ingår inte i det Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland. Sark består av Stora och Lilla Sark, förbundna av ett knappt tre meter brett näs, med en fallhöjd på cirka 100 meter. Även den lilla ön Brechou anses av hävd lyda under Sark. Sark har 610 invånare (2002).

7-12 april


Bild:Olympic_Flame_Varese_10307511.jpg
Den olympiska eldens världsturné inför sommarens Olympiska sommarspelen 2008 har kantats av protester mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter, framför allt i Tibet. Under besöket i Paris avbröt polisen fackellöpningen av säkerhetsskäl och släckte facklan. Turnén fortsätter och planeras att för första gången någonsin att nå Mount Everest.

6–7 april


Bild:Heston.jpg
Charlton Heston, född den 4 oktober 1923 död 5 april 2008 , var en Oscar_(filmpris)vinnande USA skådespelare, känd för sina heroiska roller och sitt långa engagemang för politiska frågor. Han var även ordförande för vapenlobbygruppen National Rifle Association, NRA, under åren 1998 till 2003.
Heston är kanske mest känd för sin roll som Judah Ben-Hur i filmen Ben Hur från Filmåret 1959, en roll som han belönades med en Oscars i kategorin Lista över vinnare av Oscar för bästa manliga skådespelare.
Heston led av Alzheimers sjukdom och hans tillstånd snabbt försämrades sedan han 2002 offentliggjort sjukdomen.

2–6 april


Morgan Tsvangirai, född 10 mars 1952 i Gutu i provinsen Masvingo i södra Zimbabwe, är en zimbabwisk oppositionspolitiker, partiledare för ''the Movement for Democratic Change, MDC''. Han är Robert Mugabes huvudmotståndare i Presidentvalet i Zimbabwe 2008.
<br style="clear:both;" />

1 april


Aprilskämt är en typ av practical joke som tillämpas över stora delar av världen den 1 april. I Sverige är det vanligt att massmedier har falska artiklar och reportage den första april.
I Storbritannien, USA och Australien kallas dagen för "All Fools´ Day" eller "April Fools Day". I Storbritannien får man bara luras fram till klockan 12.00. I Frankrike kallas den som blir utsatt för aprilskämt för "un poisson d'avril" (aprilfisk) och i Skottland för en "gowk" (gök / dummerjöns). I Indien lurar man också folk under ''Holi''-festen den 31 mars.
<br style="clear:both;" />

Mars 2008


31 mars


Vin & Sprit (till 1989 AB Vin- & Spritcentralen), Stockholm, statligt ägd koncern på alkoholmarknanden. Koncernen är en av Europas största tillverkare och distributörer och är ett av de tio största spritdryckesföretagen i världen. Regeringen Reinfeldt beslutade att sälja V&S Vin & Sprit AB till Pernod Ricard, ett av världens ledande alkoholdryckesföretag. Det totala transaktionsvärdet motsvarar 55 miljarder för V&S i enlighet med ett avtal som undertecknades söndagen den 30 mars 2008.
<br style="clear:both;" />

30–31 mars


Bild:Begin CEST.svg
Sommartid innebär att tidszon justeras fram (vanligtvis en timme) under en del av året för att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren.
Sommartid används i omkring 70 länder runt om i världen, mer än hälften av dem i Europa.
I Tropiskt klimat är sommartid ovanligt (men förekommer), eftersom skillnaden mellan sommar och vinter är mindre. Även i länder närmare Nordpolen gör sommartid mindre nytta eftersom dagsljuset på sommaren i många fall sträcker sig hela det vakna dygnet (trots det har de länderna i allmänhet sommartid).
Sommartid användes första gången sommaren 1916.
<br style="clear:both;" />

28–30 mars


Bild:Wilders.jpg
''Fitna'' är en film av den nederländerna politikern Geert Wilders. Filmen hävdas ge en kritisk syn på islam och Koranen. Den släpptes på Internet den 27 mars 2008 och har en speltid på drygt 15 minuter. Wilders har själv kommenterat att filmen är en sista varning för väst, eftersom han anser att den islamiska ideologins mål är att förstöra friheten i västvärlden.
<br style="clear:both;" />

27–28 mars


Barnbidrag är ett statligt bidrag till barnfamiljer.
Barnbidrag infördes i Sverige 1937 och var då inkomstprövat. Så kallat ''allmänt barnbidrag'' infördes 1948 och var på 260 kronor per barn och år. Idag är det 1 050 kronor per månad för barn upp till 16 år. Det betalas ut fram till det kvartal då barnet fyller 16.
<br style="clear:both;" />

19–27 mars


Bild:2452-08Kluft photo2be com.jpg
Carolina Klüft, som är en av världens mest framgångsrika friidrottare någonsin, har meddelat att hon tänker sluta med sin huvudgren, sjukamp, efter bland annat tre VM-guld och ett Europarekord. I OS 2008 kommer hon i stället satsa på längdhopp och tresteg. <br style="clear:both;" />

15–19 mars


Bild:Lhasa from Potala place.JPG
Tibets huvudstad Lhasa har varit scen för kravaller mellan Demonstration (folk)er och Kina polis den 14–15 mars. Händelseförloppet har beskrivits på olika sätt i kinesiska och utländska massmedier. Tibet är annekterat av Kina sedan 1950, och dessa oroligheter är de största sedan 1989.
<br style="clear:both;" />

12–15 mars


Bild:Eliot Spitzer.jpg
Eliot Spitzer, född 10 juni 1959 i Bronx, New York, är en amerikansk Demokratiska partiet politiker som är guvernör i delstaten New York (delstat) sedan januari 2007. Han tillkännagav sin avgång 12 mars 2008, efter att en FBI-utredning avslöjat honom som kund hos Prostitution.
<br style="clear:both;" />

9–12 mars


Bild:Flag of Spain.svg
Spanien har hållit Parlamentsvalet i Spanien 2008. Enligt vallokalundersökningar har socialistpartiet PSOE med premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero fått tillräckligt stöd för att behålla regeringsmakten, men inte absolut majoritet.
<br style="clear:both;" />

8 mars


Den internationella kvinnodagen firas den 8 mars. Den uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Datumet firas också av FN och i många länder är det en nationell helgdag. Internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialism världsorganisationen Andra internationalen. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.
<br style="clear:both;" />

5–8 mars


Farc är en gerillagrupp som Colombiakonflikten mot Colombias regering. Efter att colombianska styrkor den 1 mars angripit ett Farcläger på grannlandet Ecuadors mark och bland annat dödat Raúl Reyes, har Ecuador och Venezuela hotat med krig mot Colombia. Organization of American States har samlats för att lösa krisen.
<br style="clear:both;" />

3–5 mars


bild:MedvedevD.jpg
Dmitrij Medvedev (ryska Дмитрий Анатольевич Медведев), född 14 september 1965 i Leningrad, är en Ryssland politiker. Vid Presidentvalet i Ryssland 2008 fick han mellan 65 och 70 procent av rösterna och kommer därför att bli Rysslands näste president.
<br style="clear:both;" />

Februari 2008


29 februari–3 mars


bild:Wilders.jpg
Geert Wilders (född den 6 september 1963 i Venlo) är en Nederländerna konservativ politiker, som gjort sig känd för sina invandrings- och islamkritiska uttalanden.
<br style="clear:both;" />

28–29 februari


bild:Flag of Liechtenstein.svg
Liechtenstein är ett självständigt furstendöme i Alperna i Centraleuropa, beläget mellan Schweiz och Österrike.
Bank- och finanssektorn är, liksom i grannlandet Schweiz, av viss betydelse. Känt i utlandet bland annat för ett antal framstående Alpin skidsport med hemort i furstendömet, däribland syskonen Wenzel. Liechtenstein är en av Europas mikrostater.
<br style="clear:both;" />

25–28 februari


Oscarsgalan 2008 (''Oscar (filmpris)'') hölls den 24 februari 2008 på Kodak Theatre i Los Angeles. Galan anordnades för den 80:e gången. Årets konferencier var Jon Stewart. Flest utmärkelser fick filmen ''No Country for Old Men (film)'' av Joel Coen och Ethan Coen, bland annat för ''bästa film'' och ''bästa regi.''
<br style="clear:both;" />

19–25 februari


Image:Fidel Castro - MATS Terminal Washington 1959.jpg
Efter 49 år vid makten avgår Lista över Kubas statschefer Fidel Castro från presidentposten. Tillsammans med sin bror Raúl Castro och argentinaren Che Guevara ledde Castro ett Kubanska revolutionen 1959 mot den sittande presidenten Fulgencio Batista. Castro blev premiärminister och inledde en nationalisering av privat egendom. Detta ledde till att USA inledde ett embargo mot Kuba som ännu är i kraft.
<br style="clear:both;" />

17–19 februari


Bild:Kosovo position within Serbia.PNG
På söndagen den 17 februari 2008 röstade Kosovos parlament enhälligt för att den tidigare serbiska provinsen skulle förklaras självständig. Serbiens regering har sagt att Serbien inte kommer att erkänna en självständighetsförklaring. Kosovo var en provins i södra Serbien, som sedan Kosovokriget 1999 administrerades av FN. Området har omkring 2,2&nbsp;miljoner invånare, varav 88 procent är albaner, i övrigt främst serber (cirka sju procent) samt därutöver mindre grupper av romer, bosniaker, turkar och gorani.
<br style="clear:both;" />

13–16 februari


Bild:Paris 2006-02-11 anti-caricature protest bannieres dsc07543.jpg den 11 februari 2006 (:commons:February 11, 2006 Parisian protest against the publication of caricatures of Muhammad)]]
Muhammedbilderna i Jyllands-Posten, en serie tecknade bilder som publicerades i Jyllands-Posten 2005 föreställande Muhammed, har återigen publicerats av fler danska tidningar.
<br style="clear:both;" />

11–13 februari


Bild:Pollen (Meyers Konversationslexikon 1888).png
Pollen (frömjöl) används av växter för att föröka sig och läran om pollen heter palynologi. För att förökning ska kunna ske måste pollenkornen (fröväxternas hanliga fortplantnings- eller förökningskroppar) ta sig från en växt till en annan, så kallad korspollinering.
<br style="clear:both;" />

9–11 februari


Bild:ESC 2007 Sweden - The Ark - The Worrying Kind.jpg
Melodifestivalen är en tävling i Låtskrivare som årligen genomförs i Sverige. Tävlingen brukar avgöras någon gång under perioden januari–mars (månad) och sändas i television och radio. Melodifestivalen är Sveriges uttagning till Eurovisionsschlagerfestivalen. Sånginsatserna framförs i år, liksom tidigare, live (musik), medan musikackompanjemanget alltsedan 2001 är förinspelat.
<br style="clear:both;" />

8–9 februari


Eva Dahlbeck, född 8 mars 1920, i Saltsjö-Duvnäs, Stockholms län, död 8 februari 2008, var en svensk skådespelare och författare. Gift 1940 med Sven Lampell, sedermera bland annat flottiljchef vid F 15 Söderhamn i Söderhamn. Hon var under sin sista tid bosatt i Hässelby Villastad, Stockholm.
<br style="clear:both;" />

7–8 februari


Bild:STS122LaunchLowRes.JPG
Efter över två månaders förseningar sköts STS-122 upp den 7 februari från Kennedy Space Center.
<br style="clear:both;" />

5–7 februari


Bild:Super Duper Tuesday 2008.png
Supertisdagen är en tisdag i början av februari eller mars (månad) de år då presidentval hålls i USA, under vilken flera av USA:s delstater håller Primärval eller nomineringsval. År 2008 infaller supertisdagen den 5 februari; eftersom den denna gången är större än någonsin tidigare, har händelsen även kallats ”tsunamitisdagen” och ”superdupertisdagen”.
<br style="clear:both;" />

3–5 februari


Bild:Superbowl Trophy Crop.jpg
Super Bowl är finalmatchen inom ''National Football League'' i amerikansk fotboll. Nuförtiden spelas den första söndagen i februari. Matchen och festligheterna runtom kring utgör den så kallade ''Super Bowl Sunday'' (Super Bowl-söndagen), som under årens lopp har blivit den mest sedda TV-sändningen i USA och liknas ibland även med en högtidsdag. Flera kända sångare och musiker har uppträtt innan matchen samt under halvleksvilan. Dagen har även blivit en dag då stora mängder mat förtärs – endast på ''Thanksgiving'' äts det mer i USA.
<br style="clear:both;" />

3 februari


I söndagens presidentval i Serbien står valet mellan den sittande presidenten Boris Tadić (bilden), ledare för Demokratiska Partiet, Serbien och Tomislav Nikolić, ledare för Serbiska radikala partiet. Trots att Lista över serbiska statsöverhuvuden inte har något stort inflytande anses valet ändå avgörande för landets relationer med EU. Båda kandidaterna är motståndare till självständighet för Kosovo.
<br style="clear:both;" />

1–3 februari


Image:Soeharto.jpg
Suharto (1921–2008) var Indonesiens president och diktator 1967 till 1998. Suharto föddes 1921 på Java som ingick i den nederländska kolonin Nederländska Ostindien. Han inledde en militär karriär i kolonialarmén KNIL ''(Koninklijk Nederlands-Indisch Leger)'' före andra världskriget. Efter att KNIL besegrats av japanska trupper 1941 och soldaterna hamnat i krigsfångenskap gick Suharto över till japansk tjänst, där han fick vidare utbildning. När nederländska och brittiska trupper återvände 1945 satte sig indonesierna till motvärn och Suharto stred som gerillaledare på mellersta Java mot nederländarna i det indonesiska självständighetskriget.
<br style="clear:both;" />

1 februari


Clarion Hotel Sign är ett hotell i Stockholm. Det öppnar den 5 februari 2008 och kommer att ha 558 rum, och blir därmed Stockholms största hotell, med skandinavisk arkitektur, formgivning och gastronomi i fokus.
<br style="clear:both;" />

Januari 2008


31 januari–1 februari


Stormen Tuva kallas den storm som den 31 januari 2008 drog in över Norge och Götaland i Sverige. På Koster uppnåddes orkanbyar på 35 meter per sekund, på Väderöarna 34 meter per sekund. Även Skåne har drabbats av stormen.
<br style="clear:both;" />

30–31 januari


Bild:The Pirate Bay logo.svg
Den 31 januari 2008 åtalas företrädarna för Pirate Bay. Åklagare Håkan Roswall (åklagare) vid åklagarmyndigheten i Stockholm lämnade in stämningsansökan i detta fall. Utredningen tog 20 månader.
<br style="clear:both;" />

29–30 januari


Bild:2007tu24 radar cropped.jpg
Idag passerar asteroiden 2007 TU24 jorden på 537&nbsp;500 km avstånd. Asteroiden kan ses med ett tretumsteleskop och befinner sig i stjärnbilden Giraffen.
<br style="clear:both;" />

28–29 januari


Bild:LEGO brick.png
I år är det 50 år sedan Legoklossen lanserades. Lego är ett system av byggelement av plast som utvecklades 1949 av dansken Godtfred Kirk Christiansen och som tillverkas och säljs av det danska leksaksföretaget LEGO A/S. Lego är ett familjeföretag som ingår i ägarfamiljens finansbolag Kirkbi A/S.
<br style="clear:both;" />

26–28 januari


Den nordeuropeiska gasledningen, även kallad Östersjöledningen, är en naturgas som planerats att dras mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön.
<br style="clear:both;" />

20–26 januari


Bild:John McCain official photo portrait.JPG
John McCain, född 29 augusti 1936 i Panamakanalzonen, är en USA politiker (Republikanska partiet). Han är ledamot av USA:s senat för Arizona sedan 1987, och är en av republikanernas kandidater inför Presidentvalet i USA 2008.
<br style="clear:both;" />

18–20 januari


Bobby Fischer, född 9 mars 1943 i Chicago, Illinois, USA, död 17 januari 2008 Reykjavik, Island, var en schacktitlar i schack. Han blev 1 september 1972 den förste amerikanske spelaren att vinna världsmästerskapen i schack då han vann sista partiet i matchen mot den ryske titelhållaren Boris Spasskij. Matchen spelades i Reykjavik mitt under kalla kriget och var förstasidesstoff under flera veckor och beskrevs som "århundradets match".
<br style="clear:both;" />

16–18 januari


Bild:Mitt Romney 2007 profile portrait.jpg
Willard Mitt Romney, född 12 mars 1947 i Detroit, Michigan, Michigan, är en USA Republikanska partiet politiker som kandiderar i presidentvalet i USA 2008. Han var guvernör i Massachusetts 2003-2007. Hans far George W. Romney var guvernör i Michigan 1963-1969. Han avlade 1971 sin grundexamen vid Brigham Young University. Han fortsatte sina studier vid Harvard University. Där avlade han 1975 både juristexamen och Master of Business Administration.
<br style="clear:both;" />

15–16 januari


Bild:Messenger.jpg
Messenger är ett Nasaprojekt i Discovery-programmet bestående av en rymdsond vars syfte är att utforska planeten Merkurius ytbeståndsdelar och svaga jordens magnetfält. När MESSENGER når Merkurius 2011 kommer det att vara 35 år sedan Merkurius fick besök, då av Mariner 10. Den 14 januari 2008 passerade rymdsonden Merkurius enligt tidtabell.
<br style="clear:both;" />

10–15 januari


Bild:Hillary Rodham Clinton.jpg
Hillary Clinton, född 1947, är en USA politiker som sedan 2001 är Demokratiska partiet USA:s senat för New York (delstat). Hon är en av favoriterna till att nomineras som det Demokratiska partiets presidentkandidat till det amerikanska presidentvalet 2008, och segrade i Demokraternas primärval i New Hampshire 8 januari. Clinton är utbildad jurist och var USA:s första dam åren 1993&ndash;2001. Clinton har ett gott stöd bland många demokratiska väljare men anses också vara kontroversiell bland främst republikanska sympatisörer.
<br style="clear:both;" />

5–10 januari


Dakarrallyt är ett årligt rally som ursprungligen går mellan sträckan Paris–Dakar, men banans form har varierat genom åren. Huvuddelen av sträckan går utanför vägarna, över sanddyner och liknande.
Det tävlas i tre olika klasser, bil, motorcykel och lastbil. Även underklasser som fyrhjulig motorcykel och sidovagnsmotorcykel, finns. Under två veckors tid kör de tävlande mestadels genom öknen i norra Afrika, och körskicklighet och navigationskunskaper är värdefulla i Dakarrallyt. 23&nbsp;personer har omkommit i Paris-Dakar-rallyt sedan det inleddes sportåret 1979.
Den 4 januari 2008 meddelades det att årets tävling, som skulle hållits 5 januari–20 januari 2008, ställs in på grund av Terrorism i Mauretanien.
<br style="clear:both;" />

4–5 januari


Image:Ke-map.png
Kenya är en stat i Östafrika, vid Indiska oceanen, gränsande till Etiopien, Somalia, Sudan, Tanzania och Uganda. I landet ligger också Mount Kenya, Afrikas näst högsta berg efter Kilimanjaro. Aberdare är en av nationalparkerna i landet; den grundades 1950. Efter valet som hölls i landet den 27 december 2007 har flera oroligheter brutit ut efter anklagelser om valfusk mot president Mwai Kibaki.
<br style="clear:both;" />

3–4 januari


Junior-VM i ishockey spelas år 2008 i Tjeckien från 26 december 2007 till 5 januari 2008.
<br style="clear:both;" />

3 januari


Vuxna Förbannade Hackare är en grupp av hackers som under natten mellan 31 december 2007 och 1 januari 2008 hackade TV3:s hemsida och den 2 januari 2008 hackade Aftonbladets hemsida.
<br style="clear:both;" />

1–3 januari


Image:Mwai Kibaki.jpg
Mwai Kibaki är en Kenya ekonom och politiker som sedan 30 december 2002 är Kenyas tredje president. Kibaki utbildades vid London School of Economics och blev på 1960-talet politiker inom Kanu. Han blev finansminister 1969 och senare även vicepresident. 1991 lämnade han Kanu och grundade Demokratiska Partiet. Han kandiderade i presidentvalen 1992 och 1997 då han kom på tredje respektive andra plats.
Kibaki vann presidentvalet 2002 med 62&nbsp;% av rösterna mot 31&nbsp;% för Kanus kandidat Uhuru Kenyatta. I december 2007 omvaldes han efter en jämn kamp mot oppositionen, men förfarandet anklagades för att vara förfuskat, varför hans omval ledde till kravaller med många döda.
<br style="clear:both;" />

1 januari


Image:Bratislava New Year Fireworks.jpg
2008 är ett skottår, som började på en tisdag.
1 januari – Cypern och Malta inför euro som valuta och blir därmed en del av euroområdet. Även Akrotiri och Dhekelia går med.
<br style="clear:both;" />

Fotnotner


Kategori:Wikipedia:Arkiv|

Portal:Huvudsida/Aktuell artikel/Arkiv 2009

December 2009


31 december - 1 januari 2010


Sello (svenska äv. ''"Cello"'') är ett köpcentrum i Alberga, Esbo stad i Esbo stad, nära Helsingfors. Det är ett av Nordens största köpcentrum och Finlands andra största köpcentrum med 97&nbsp;000 kvadratmeter försäljningyta. Den 31 december 2009 dog minst sex människor i samband med en skottlossning i köpcentret. &nbsp; &nbsp; Sello
<br style="clear:both;" />

29 december - 31 december


Van Morrison, född 31 augusti 1945 i Belfast, Nordirland, är en Nordirland sångare och kompositör. Han är också känd under smaknamnet "Van The Man" och refererar gärna till sin musik som "Caledonian Soul". Sent i december 2009 stod det på hans hemsida att han måndagen den 28 december 2009 hade fått sonen George Ivan Morrison III med sin manager Gigi Lee. Han gick sedan ut och förnekade detta, och förklarade att hans hemsida hade blivit hackad. En vän berättade att Morrison aldrig hade hört talas om någon kvinna vid namn Gigi Lee. &nbsp; &nbsp; Van Morrison
<br style="clear:both;" />

25 december - 29 december


Matti Vanhanen, född 4 november 1955 i Jyväskylä, är en finländsk politiker (Centern i Finland). Han är sedan 2003 Finlands statsminister. Den 23 december 2009 meddelade Vanhanen att han inte ställer upp till omval som partiordförande sommaren 2010. Han håller dock presskonferens i ämnet först tisdagen den 29 december. &nbsp; &nbsp; Matti Vanhanen
<br style="clear:both;" />

23 december - 25 december


Julafton infaller den 24 december varje år, det vill säga dagen innan man inom kristendomen firar Jesu födelse, den 25 december. Att "aftonen" före juldagen firas är en del av julhelgens traditionella förberedelser inför den 25 december. Julafton firas framför allt av romersk-katolska kyrkan och protestantism. I exempelvis Danmark, Finland, Norge och Sverige har just julafton fått en särskild stor betydelse, genom att den betraktas som en speciell familjehögtid då närmast anhöriga och släkt träffas, äter julmat samt ger varandra julklapp. I de flesta länder förläggs dock firandet med traditionell julmat och julklappar till den 25 december.
I modern tid uppfattas hela dygnet den 24 december som julafton. De flesta arbetande är lediga på julafton. I Sverige fungerar den, liksom några andra aftnar (främst nyårsafton och midsommarafton), alltså i praktiken som en ''röd dag''.
&nbsp; &nbsp; Julafton

22 december - 23 december


Julgran kallas den ''gran'' som placeras i många hem i västvärlden under julhelgen. Julgranen brukar dekoreras med julgransprydnader. Seden med julgran dök upp i Tyskland under 1400-talet. Seden att klä hemmet med levande träd och kvistar är dock mycket gammal och tjänade till att skydda hemmet mot alla sorters onda makter och väsen. Fortfarande tar många in påskris till påsken och dekorerar med löv vid sommarbröllop och andra festliga tilldragelser. Det förekom långt tillbaka att man reste så kallade julstänger utanför bondgårdarna eller placerade en gran på vardera sidan om ytterdörren. &nbsp; &nbsp; Julgran
<br style="clear:both;" />

20 december - 22 december


Vintersolståndet kallas den tidpunkt då solen antar sin minsta Deklination (astronomi), det vill säga står som lägst på himlen på norra halvklotet. Då är dagen där som kortast under året. Vintersolståndet brukar inträffa runt den 21 december. Vintersolståndet förskjuts knappt 6 timmar framåt varje normalår och drygt 18 timmar bakåt varje skottår som infaller vart fjärde år. Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen. &nbsp; &nbsp; Vintersolståndet
<br style="clear:both;" />

18 december - 20 december


Saab är ett svenskbaserat företag som tillverkar personbilar. Den 18 december 2009 meddelade Saabs ägare General Motors att bilmärket ska läggas ner, detta efter att man under lång tid försökt sälja bilmärket utan resultat. Anledningen till nedläggningen är främst att GM inte har råd att fortsätta att driva en förlustverksamhet.
Personbilarna började tillverkas av Svenska Aeroplan AB 1947, men som sedan kom att tillverkas av ''Saab Automobile AB'' i Trollhättan under åren 1990 till 2010. Saab Automobile AB registrerades som bolag 19 november 1985, och ägdes sedan 2000 helt av den amerikanska koncernen General Motors Corporation, fram till nedläggningen på hösten 2009. &nbsp; &nbsp; Saab

17 december - 18 december


Boeing 787 - Dreamliner är Boeings nya projekt där man skall bygga ett mer bränslesnålt flygplan som skall flyga i 0,85 mach. Boeing 787 flög för första gången den 15:e december 2009, vid kl. 10:27 lokal tid, från Snohomish County Airport, Everett, Washington (delstat), USA.
Man strävar att nå lägre bränsleförbrukning genom att använda kolfiber istället för aluminium. Saab AB tillverkar 7 stycken luckor till planet i detta material. Boeing skall använda den senaste motortekniken, bl.a med ett nytt system för att värma upp luften inuti planet som även planeras att användas hos Boeing 747-8, standard för att värma upp luften inuti flyg är annars att man tar effekt ifrån motorerna, kallas på engelska för "Bleed air". &nbsp; &nbsp; Boeing 787

14 december - 17 december


Miguel Juan Sebastián Piñera, född 1 december 1949, är en chilensk affärsman och politiker.
Piñera är utsedd till kandidat i Presidentvalet i Chile 2009 som representant för center/höger koalitionen ''Coalición por el Cambio'' (Koalition för förändring). Piñera representerar högerpartiet Renovacion Nacional, men stöds i kampanjen också av Union Democrata Independiente (UDI). I den första valomgången den 13 december 2009 vann han, men utan att få tillräckligt många röster för att kunna undvika en andra valomgång mot näst bästa kandidaten. Om han vinner den andra valomgången i januari, blir han den förste högerkandidaten att vinna ett presidentval i Chile sedan demokratin återinfördes efter Augusto Pinochets tid som president. &nbsp; &nbsp; Sebastián Piñera

11 december - 14 december


Lucia firas den 13 december och markerar tillsammans med advent inledningen på julfirandet. Det förekommer två huvudsakliga traditioner av att fira Lucia, en har sin grund i Sverige, en annan på Sicilien. Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som kan kopplas till ett helgon; Lucia (helgon), skyddshelgonet för Syrakusa och som dog på 300-talet. På Sicilien, där helgonet Sankta Lucia föddes, firas en Luciatradition där barnen lämnar över mat till helgonet samt till en "flygande åsna" som hjälper Lucia att ge presenter. Om barnen råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda. &nbsp; &nbsp; Lucia
<br style="clear:both;" />

10 december - 11 december


Förenta nationernas klimatkonferens i Köpenhamn 2009 (COP15) äger rum på Bella Center i Köpenhamn, Danmark, mellan 7 och 18 december 2009. På mötet deltar cirka 15&nbsp;000 delegater från 192 länder, och konferensens huvudmål är att delegaterna ska enas om åtgärder som kan bromsa den globala uppvärmningen. &nbsp; &nbsp; Förenta nationernas klimatkonferens i Köpenhamn 2009
<br style="clear:both;" />

7 december - 10 december


Traian Băsescu, född 4 november 1951 nära Constanţa, är en Rumänien politiker. 20 december 2004 tillträdde han som Rumäniens president. Han blev omvald söndagen den 6 december 2009 i andra valomgången av presidentvalet, med knapp marginal. &nbsp; &nbsp; Traian Băsescu
<br style="clear:both;" />

4 december - 7 december


Finlands självständighetsdag firas den 6 december. Dagen räknas som landets nationaldag och är flaggdag. Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland. &nbsp; &nbsp; Finlands självständighetsdag
<br style="clear:both;" />

3 december - 4 december


Hanna Helena Jonsson, född 6 september 1984 i Helgum, Sollefteå kommun i Sverige, är en svensk skidskytte. Hon blev världsmästare på jaktstart i Världsmästerskapen i skidskytte 2009 i Pyeongchang, Sydkorea. I samma mästerskap tog hon ett silver i mixstafett och ett brons i masstarten. Hon har även ett guld i mixstafett från världsmästerskapen i skidskytte 2007. Säsongen världscupen i skidskytte 2008/2009 vann hon den totala världscupen i skidskytte. Den 1 december 2009 meddelades att hon tilldelas Svenska Dagbladets guldmedalj. Den 2 december vann hon säsongens världscupspremiär i Östersund. &nbsp; &nbsp; Helena Jonsson
<br style="clear:both;" />

1 december - 3 december


Lissabonfördraget, även känt som reformfördraget, är ett av Europeiska unionens fördrag och trädde i kraft den 1 december 2009. Fördraget undertecknades i Lissabon, Portugal, av Europeiska unionens medlemsstater stats- och regeringschefer den 13 december Politikåret 2007.
Med fördraget stärktes Gemensam utrikes- och säkerhetspolitik, genom att unionen fick en utrikesrepresentant. Europeiska rådet fick samtidigt en Europeiska rådets ordförande istället för att uppdraget roterade mellan medlemsstaternas stats- och regeringschefer som tidigare. Dessutom blev Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna, ofta kallad enbart "rättighetsstadgan", juridiskt bindande för Europeiska unionens medlemsstater och unionens Europeiska unionens institutioner. Hela Europeiska unionens tre pelare upphörde och ersattes av en enda juridisk person, Europeiska unionen. &nbsp; &nbsp; Lissabonfördraget

November 2009


30 november - 1 december


John Demjanjuk (''Ivan Demaniuk''), född 3 april 1920 i Ukraina, har utpekats som lägervakt i nazistisk tjänst under andra världskriget. Demjanjuk har tidigare anklagats för att varit ”Ivan den Förskräcklige” i det nazistiska förintelselägret Treblinka. Efter att blivit frikänd från denna anklagelse av Israels högsta domstol år 1993, har Demjanjuk istället utpekats som lägervakt i koncentrationslägren Sobibór, Majdanek och Flossenbürg, anklagelser som Demjanjuk tillbakavisar. Han ställdes inför domstol i München för dessa åtalspunkter den 30 november 2009. &nbsp; &nbsp; John Demjanjuk

30 november


Brewdog Brewery (se nedan 29-27 november, återställning eftersom artikeln om Climategate blev ifrågasatt för sin neutralitet).

29 november - 30 november


Climategate eller ''klimatskandalen'' är en benämning på ett avslöjande i november 2009, då hackare offentliggjorde e-post som de stulit vid ett dataintrång hos klimatforskningsinstitutet CRU, vid University of East Anglia i Storbritannien. I e-posten finns uttalanden som kan tolkas som att institutet mörklagt och i vissa fall manipulerat data vid framtagandet av IPCCs så kallade hockeyklubbskurvan, som var central i bla FN:s klimatrapport år 2001 och som ofta används som bevis för förekomsten av global uppvärmning. Climategate

27 november - 29 november


Brewdog Brewery (eller BrewDog) är ett brittiskt bryggeri i Fraserburgh, Aberdeenshire, Skottland. Brewdog producerar flasköl av många olika sorter, såsom ale, stout, IPA och lager. Ölet på flaska distribueras till hela Storbritannien och exporteras till många andra länder, såsom Japan, Danmark, Sverige och USA. Det är bara flasköl som exporteras. Sent i november 2009 presenterade Brewdog ett nytt öl som heter Tactical Nuclear Penguin, med 32 % alkohol, som sägs vara det starkaste öl som någonsin har bryggts. &nbsp; &nbsp; Brewdog Brewery
<br style="clear:both;" />

24 november - 27 november


Hajj är vallfärden inom islam. Hajj är en av Islams fem pelare. Varje frisk vuxen muslim som har råd är förpliktigad att någon gång vallfärda till islams heliga stad Mekka och där genomföra vissa ritualer.
Vallfärden infaller mellan den 8:e och 12:e dagen i Dhu-l-Hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern. 2009 infaller detta den 25-29 november. Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer till Mekka från hela världen. En vallfärd som infaller under någon annan tid på året kallas Umra.
Umra har en förislamsk historia; under vad som inom Islam kallas Jahiliya, "okunnighetens tid", vallfärdade folk från olika religioner till Mekka för att dyrka sina gudomar. År 632 vallfärdade Muhammed från Medina till Mekka och rensade Kaban från de "falska" gudomarna. Hajj

22 november - 24 november


Om arternas uppkomst (fullständig titel "Om arternas uppkomst genom naturligt urval, eller De bäst utrustade rasernas bestånd i kampen för tillvaron", engelska ''On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life'') är ett vetenskapligt verk av Charles Darwin.
Om arternas uppkomst gavs ut som bok för första gången för 150 år sedan, den 24 november 1859. &nbsp; &nbsp; Om arternas uppkomst
<br style="clear:both;" />

20 november - 22 november


Barnkonventionen, FN:s konvention om ''barnets rättigheter'', antogs av FN:s generalförsamling den 20 november 1989 och utgör en del av folkrätten.
I dag har nästan alla länder ratificerat barnkonventionen. Att ett land har ratificerat en konvention innebär att det har bundit sig folkrättsligt till att förverkliga den. Sverige ratificerade barnkonventionen 1990, som ett av de första länderna. Det är endast två stater i världen som har valt att inte ratificera Barnkonventionen, USA och Somalia. De har dock skrivit under den, vilket kan tolkas som en vilja att ratificera konventionen vid en senare tidpunkt. &nbsp; &nbsp; Barnkonventionen

19 november - 20 november


Herman_Van_Rompuy, född den 31 oktober 1947 i Etterbeek, Bryssel, är en Belgien politiker som är medlem i det Kristdemokratisk och Flamländsk (CD&V).
Från och med den 1 december 2009 är han även president i den Europeiska unionen. &nbsp; &nbsp; Herman_Van_Rompuy
<br style="clear:both;" />

19 november


Caster Semenya, född den 7 januari 1991 i Polokwane i Sydafrika, är en sydafrikansk friidrottare som tävlar i medeldistanslöpning. Hon vann VM-guld på 800 meter 2009. Semenyas könstillhörighet har varit föremål för utredning. Daily Telegraph har tagit del av uppgifter som utpekar Semenya som hermafrodit. Semenya uppges ha interna testikel som producerar testosteron och sakna livmoder. Internationella Friidrottsförbundet har i november 2009, i samråd med Sydafrikas regering, beslutat att hon skall få behålla sitt VM-guld och inte publicera resultatet av undersökningen. &nbsp; &nbsp; Caster Semenya
<br style="clear:both;" />

17 november - 19 november


Mercedes-Benz (eller bara ''Mercedes'') är ett tyskt fabrikat på personbilar, bussar och lastbilar som tillverkas inom koncernen Daimler AG där man även har ansvaret för Maybach och Smart. Det offentliggjordes i mitten av november 2009 att Mercedes-Benz från säsongen Formel 1-VM 2010 kommer att tävla med ett eget stall i VM i formel 1, då företaget har tagit över Brawn GP. &nbsp; &nbsp; Mercedes-Benz
<br style="clear:both;" />

14 november - 17 november


Suezkanalen, på arabiska ''Qanā al-Suways'', är en större kanal mellan Medelhavet och Röda havet som gör det möjligt för fartyg att färdas mellan Europa och Asien utan att behöva åka runt Afrika. Den officiella invigningen av kanalen hölls för 140 år sedan, 16 november till 17 november 1869, under ledning av franska Eugénie av Frankrike. &nbsp; &nbsp; Suezkanalen
<br style="clear:both;" />

8 november - 14 november


Berlinmuren är benämningen på den av Östtyskland byggda dubbla mur som gick genom centrala Berlin på östtyskt territorium och som åtskiljde Väst- och Östberlin. Den påbörjades den 13 augusti 1961 och revs slutligen i januari 1990. Muren byggdes för att stoppa den omfattande flykten av östtyska medborgare till väst via Västberlin och var en stark symbol för Europas delning under det kalla kriget. Efter bland annat massiva protester i Östtyskland under hösten 1989, så öppnades Berlinmuren för första gången 9 november 1989, dvs för 20 år sedan, så att östberlinare kunde besöka västberlin och detta blev början till murens fall. Berlinmuren revs sedan under januari 1990.&nbsp;&nbsp;Berlinmuren

3 november - 8 november


Skyways (JZ) är Sveriges näst största flygbolag och det regionalt flygbolag som trafikerar flest orter i Sverige. Huvudnavet är Arlanda varifrån de flyger till nästan 20 destinationer. År 2005 flög 900 000 resenärer med Skyways, som samma år omsatte nära 1,3 miljarder SEK.
Skyways föddes när de små regionala flygföretagen Salair och Avia slogs ihop. Det sammanslagna bolaget tog 1993 namnet Skyways, samtidigt som Salenia tog över hela ägaransvaret för bolaget. SAS avslöjade vid Q4-rapporten för 2008 att SAS skulle sälja sitt aktieinnehav i Skyways. Den 3 november 2009 meddelandes att ägarfamiljen Sahlén säljer bolaget till dess verkställande direktör Lars-Åke Bertilsson för en krona, efter stora förluster i bolaget det senaste året.&nbsp;&nbsp;Skyways

Oktober 2009


30 oktober - 3 november


Alla helgons dag är en kristen högtid som firas till de dödas åminnelse. I Sverige är alla helgons dag en rörlig helgdag, som infaller på lördagen under tiden 31&nbsp;oktober&ndash;6&nbsp;november. Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. Inom den latinsk rit i Katolska kyrkan är den 1 november, såsom alla helgons dag, en av de förpliktade helgdagarna.&nbsp;&nbsp;Alla helgons dag

26 oktober - 30 oktober


Sébastien Loeb, född 26 februari 1974 i Haguenau, Frankrike, är tidernas mest vinstrika rallyförare som tillsammans med sin kartläsare Daniel Elena kör för Citroën i VM, World Rally Championship. Han har vunnit VM sex år i rad från 2004 till 2009, den senaste titeln säkrad i Storbritannien den 25 oktober. Han har stor del i Citroëns framgångar i VM, de har tack vare honom vunnit konstruktörsmästerskapet 2003-2005.&nbsp;&nbsp;Sébastien Loeb

20 oktober - 26 oktober


Henrik Larsson, född 20 september 1971 i Helsingborg, är en Sverige fotbollsspelare (positioner i lagsporter), i Helsingborgs IF. Larsson debuterade i det Sveriges herrlandslag i fotboll den 13 oktober 1993 i en match mot Finlands herrlandslag i fotboll i kvalet till Världsmästerskapet i fotboll 1994. Han spelade 106 landskamper och gjorde 37 mål för Sverige mellan 1993 och 2009. Förutom ligatitlar med Celtic, FC Barcelona och Manchester United samt en UEFA Champions League-titel med Barcelona har Larsson vunnit flera individuella utmärkelser som till exempel Guldskon som bästa målgörare i Europa och Guldbollen som bästa svenska fotbollsspelare (två gånger). Den 20 oktober 2009 meddelade Henrik Larsson att han slutade spela fotboll för gott.&nbsp;&nbsp;Henrik Larsson

19 oktober - 20 oktober


Jenson Button, född 19 januari 1980 i Frome i Somerset, är en Storbritannien racerförare. Buttons arbetsgivare Honda F1 lämnade Formel 1 i slutet av 2008 och sålde stallet till stallchefen Ross Brawn, inför säsongen blev stallet Brawn GP. Button tog pole position och sin andra F1-seger i karriären i . Han följde upp med pole posion, sitt första snabbaste varv och seger i . Han har därefter tagit ytterligare två pole position och fyra segrar. Vid Brasiliens Grand Prix den 18 oktober 2009 säkrade Button titeln som 2009 års världsmästare i Formel 1.&nbsp;&nbsp;Jenson Button

13 oktober - 19 oktober


Älgjakt är, som all annan jakt i Sverige, reglerad i lag. Det finns bestämmelser för vilka vapen jägarna får använda, hur skadskjutningar skall utredas samt hur många älgar de olika jaktlagen får fälla. För varje vuxen älg som fälls skall en fällavgift betalas till länsstyrelsen. I dag bedrivs älgjakt främst som rekreation men även för att få kött och för att hålla älgstammen på en lämplig nivå. En alltför stor älgstam skulle leda till stora skogsskador och ett ökat antal trafikolyckor. Skogsbolagen kräver regelbundet ökad avskjutning för att minska betesskadorna. I södra Sverige börjar älgjakten den andra måndagen i oktober.&nbsp;&nbsp;Älgjakt''

11 oktober - 13 oktober


Stephen Gately, född 17 mars 1976 i Dublin, Irland, död 10 oktober 2009 i Palma, Mallorca, var en irländsk popmusiker. Tillsammans med Ronan Keating var han sångare i det irländska pojkbandet Boyzone, som bildades 1993 och splittrades 2000. &nbsp; &nbsp;Stephen Gately''
<br style="clear:both;" />

9 oktober - 11 oktober


Barack Obama, född 4 augusti 1961 i Honolulu på Hawaii, är USA:s Lista över USA:s presidenter och nuvarande USA:s president. Han Installation av USA:s president sitt ämbete den 20 januari 2009, efter att den 4 november 2008 vunnit presidentvalet i USA 2008. Obama är den första afroamerikaner som har valts till president och även den första afroamerikan som nominerats för ämbetet av ett större politiskt parti. Obama var federal senator för delstaten Illinois från 2005 till 2008.
Den 9 oktober tillkännagav den norska nobelkommittén att Barack Obama får Nobels fredspris 2009. &nbsp; &nbsp;Barack Obama''
<br style="clear:both;" />

8 oktober - 9 oktober


Herta Müller, född 17 augusti 1953 i Niţchidorf utanför Timisoara, är en Rumänien-Tyskland författare.
Med sina självbiografiskt färgade romaner skildrar Herta Müller livet som tysk minoritet i det kommunistiska Rumänien, och anpassningen till de extrema förutsättningarna där. Hon har kallats för en krönikör över vardagslivet i diktaturen, och verken präglas av uppror till försvar av tankefrihet och yttrandefrihet. På grund av sin kritik mot regimen, tvingades hon till landsflykt 1987, och är numera bosatt i Berlin. Vid sidan av sitt författarskap är Herta Müller verksam som lärare vid universitetet. Hon tilldelades Nobelpriset i litteratur år 2009. &nbsp; &nbsp;''Herta Müller''

6 oktober - 8 oktober


Nobelpriset är en utmärkelse som grundar sig på testamentet av Alfred Nobel, uppfinnaren av bland annat dynamit. I testamentet, daterat 27 november 1895, stadfäste Nobel att en stiftelse skulle bildas av hans förmögenhet och att räntan från denna Nobelstiftelsen skulle delas ut varje år som pris åt de personer som under det gångna året gjort mest nytta för mänskligheten. Nobel angav att prissumman skulle delas i fem delar, för insatser inom Nobelpriset i fysik, Nobelpriset i kemi, Nobelpriset i fysiologi eller medicin, Nobelpriset i litteratur respektive Nobels fredspris, och detta är de fem nobelprisen. Årets pristagare presenteras i början av oktober. &nbsp; &nbsp;''Nobelpriset''
<br style="clear:both;" />

3 oktober - 6 oktober


Lissabonfördraget är ett fördrag som avses justera Europeiska unionens Europeiska unionens fördrag. Fördraget undertecknades i Lissabon, Portugal, av EU-medlemsstaternas stats- och regeringschefer den 13 december Politikåret 2007, men träder i kraft först när alla Europeiska unionens medlemsstater har godkänt det i sina nationella parlament.
För att fördraget ska kunna träda i kraft krävs det att alla Europeiska unionens medlemsstater ratificerar (godkänner) fördraget. Av medlemsstaterna är det enbart Irland som hållit en Folkomröstningar relaterade till Europeiska unionen, eftersom landets konstitution kräver det. Irländarna valde i en första folkomröstning att inte godkänna Lissabonfördraget, varför Europeiska rådet beslutade att göra vissa eftergifter för att Irland på nytt ska kunna folkomrösta om fördraget. Den 2 oktober accepterade irländarna i en andra folkomröstning det nya förslaget till ett nytt fördrag. &nbsp;&nbsp;''Lissabonfördraget''

1 oktober - 3 oktober


Sumatra (ibland även Sumatera) är den sjätte största Ö (land) i världen, belägen i Indonesien i Sydostasien, med en yta på ungefär 470 000 km². Sumatra är en viktig producent av olja. I den norra delen av ön ligger den autonomi provinsen Aceh. I slutet av september 2009 drabbades ön av två kraftiga jordbävningar. &nbsp;&nbsp;''Sumatra''
<br style="clear:both;" />

September 2009


26 september - 1 oktober


Jom Kippur eller Jom hakippurim (hebreiska יוֹם הַכִּפּוּרִים jōm hakkippūrīm), med engelska stavning ''Yom Kippur'' och ''Yom hakippurim''; ''Försoningsdagen'': en helg inom judendomen, som infaller tio dagar efter den judiska nyårsdagen. Det är den viktigaste och allvarligaste högtiden för de troende. Enligt den Gregorianska kalendern, som är den officiella i de flesta länder i Europa, infaller Jom Kippur år 2009 den 28 september och börjar firas på kvällen den 27. &nbsp;&nbsp;''Jom Kippur''

24 september - 26 september


Bok- & Biblioteksmässan (populärt kallad endast Bokmässan) arrangeras årligen i Göteborg av Bok & Bibliotek i Norden AB samt Svenska Mässan. Mässan är Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen och Europas näst största i sitt slag, efter bokmässan i Frankfurt. Bokmässan startade 1985 och hade då 5&nbsp;000 besökare. Sedan dess har den vuxit för varje år och 2008 registrerades drygt 100&nbsp;000 besök under fyra dagar. 2009 års mässa anordnas för den 25:e året i rad och årets tema är Spanien och spanskspråkig litteratur.&nbsp;&nbsp;''Bok- & Biblioteksmässan''

22 september - 24 september


Eid al-fitr eller 'id al-fitr (arabiska: عيد الفطر) är den årliga fasta högtid som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Högtiden kallas ofta kort för ''eid'', vilket betyder "en återkommande lycka eller festglädje". Firandet pågår i upp till tre till fyra dagar, av vilka det är den första dagen som är viktigast. År 2009 (1430 efter hijra) börjar eid al-fitr tisdagen den 22 september. Ofta jämförs eid al-fitr med den kristendom julen, eftersom man vid båda högtiderna bland annat ger gåvor till behövande, presenter till framförallt barn och unga, samt att familjebanden, gemenskapen och maten spelar en betydelsefull roll. Eid al-fitr är i grunden en religiös högtid, men den firas även av muslimer som inte är aktivt troende eller följer religionens bud, samt av stora delar av befolkningen som helhet i länder och regioner där islam är majoritetsreligion.

20 september - 22 september


Val i Svenska kyrkan hålls vart fjärde år. Sedan Svenska kyrkan år 2000 fick ändrade relationer till svenska statenen, ansvarar kyrkan för valen och de är numera direkt val på alla nivåer. Kyrkovalet 2009 äger rum den 20 september 2009 och vallokalerna stänger kl. 20.00.
&nbsp;&nbsp;''Val i Svenska kyrkan''
&nbsp;
&nbsp;

16 september - 20 september


Team Lotus var en Storbritannien formelbiltillverkare
med ett formel 1-stall som startades av Colin Chapman .
Stallet debuterade i formel 1 i Monacos Grand Prix Monacos Grand Prix 1958 och tävlade sedan under 37 säsonger till och med 1994. Från 2010 kommer Lotus återigen att tävla i formel 1-VM, nya ägare har rätt till namnet och har fått bekräftelse från FIA i september 2009 att de får tävla.
&nbsp;&nbsp;''Team Lotus''

10 september - 16 september


E16 eller Europaväg 16 är en europaväg som börjar i Londonderry på Nordirland och slutar i Sandvika i Norge. Längd 710 km, varav 520 km i Norge.
Sveriges regering har den 10 september 2009 beslutat att ansöka hos UNECE om att vägsträckan mellan Oslo och Gävle skall bli Europaväg, som en del av E16.
&nbsp;&nbsp;''E16''

4 september - 10 september


Förbifart Stockholm planeras bli en ny motorvägsförbindelse från E 4/E 20 Kungens kurva sydväst om Stockholm till E 4 Häggvik norr om Stockholm. Största delen av vägen, drygt 17 av 21 km, föreslås gå i tunnel. Regeringen fattade beslut torsdagen den 3 september 2009 om att förbifarten skall byggas.
Enligt Vägverket skall trafikleden bland annat knyta samman de norra och södra länsdelarna och avlasta Stockholms centrala delar samt förbättra möjligheterna för en gemensam arbets- och bostadsmarknad för hela regionen.&nbsp;&nbsp;''Förbifart Stockholm''
<br style="clear:both;" />

Augusti 2009


29 augusti - 4 september


STS-128 är en flygning i USA:s rymdfärjeprogrammet till rymdstationen ISS. Flygningen utförs med rymdfärjan Discovery (rymdfärja) . Starten skedde den 29 augusti 2009. Den svenske astronauten Christer Fuglesang ingår som uppdragsspecialist under uppdraget.
Det huvudsakliga uppdraget för STS-128... &nbsp;&nbsp; ''STS-128''

26 augusti - 29 augusti


Ted Kennedy, född 22 februari 1932 i Boston, Massachusetts i Massachusetts, död 25 augusti 2009, var en USA politiker (Demokratiska partiet) och senator från Massachusetts sedan 1963. Han var yngste son till Joseph Kennedy samt bror till den tidigare presidenten John F. Kennedy och justitieministern Robert Kennedy.
&nbsp;&nbsp; ''Ted Kennedy''

23 augusti - 26 augusti


Ramadan är den nionde månaden i den muslimska kalendern, samt även den heliga fasta, en av islams fem pelare. De troende förväntas i ramadan även att i möjligaste mån uppträda väl, ge allmosor (zakat) till de fattiga, visa speciellt hög aktning för sin familj samt rena sitt sinne genom att undvika beteenden som våld, ilska, avundsjuka, småaktighet, girighet och illasinnad ryktesspridning. Ramadan följs av Eid al-Fitr, fasta högtid. År 2009 (1430 enligt den muslimska kalendern) inleds ramadan i Sverige lördagen den 22 augusti. &nbsp;&nbsp;''Ramadan''

17 augusti - 23 augusti


Usain Bolt, född 21 augusti 1986 i Trelawny, Jamaica, är en Jamaica Friidrott, sprinter. Han har bland annat vunnit tre OS-guld, och vann VM i friidrott 2009 på 100 meter 2009 i Berlin på nya världsrekordet 9,58. Bolt blev därmed den förste att springa under 9,60 på distansen. I samma VM, fyra dagar senare, slog han nytt världsrekord även i distansen 200 meter med en tid på 19,19 sekunder, vilket var en förbättring av hans eget världsrekord med 11 hundradelar. &nbsp;&nbsp;''Usain Bolt''

16 augusti - 17 augusti


Anders Tengbom, född 10 november 1911 i Stockholm, död 6 augusti 2009, var en svensk arkitekt. Han har kallats en av nordiska 1960-talsmodernismens mästare. Tengbom utbildade sig 1930-1934 på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm och på Konstakademien 1939-1941. Mellan 1935 och 1936 företog han studieresor till USA, Japan och Kina med hjälp av ett stipendium från Sverige-Amerikastiftelsen. I USA studerade han två terminer under Eliel Saarinen vid ''Cranbrook Academy of Art'' strax utanför Detroit. Där träffade han även Carl Milles som var lärare i skulptur på akademien och vän till familjen Tengbom. Efter hemkomsten 1936 anställdes Anders Tengbom på faderns, Ivar Tengboms, arkitektkontor. Ett av hans första stora arbeten var Bonnierhuset i Stockholm som han genomförde 1946 tillsammans med fadern Ivar Tengbom, efter förstapris i en tävling 1937. ''Anders Tengbom''

13 augusti - 16 augusti


Scandinavian Airlines (SAS) är ett flygbolag baserat i de Skandinavien. Bolaget ägs till hälften av de tre ländernas regeringar och till hälften av privata investerare. Det bildades genom en sammanslagning av flera flygbolag från Sverige, Norge och Danmark. Under 2009 hamnade SAS i en djup ekonomisk kris, med miljardförluster och ett reellt konkurshot.&nbsp;&nbsp;''Scandinavian Airlines''

12 augusti - 13 augusti


Perseiderna, ibland även kallat Laurentiussvärmen, är ett meteorregn med störst aktivitet den 12 augusti varje år. Perseiderna har fått sitt namn eftersom den punkt på himlen som de ser ut att komma från, den så kallade Meteorregn#Radiant, ligger inom stjärnbilden Perseus (stjärnbild). ''Perseiderna''

10 augusti - 12 augusti


Tyfonen Morakot var en tyfon som skapades den 2 augusti 2009 och som drabbade ett antal länder i Sydostasien, framförallt Filippinerna, Taiwan, Kina och Japan. På Taiwan rapporteras 18 vara döda och 35 saknade. I Kina har nästan en miljon människor evakuerats och omkring 35 000 båtar har kallats in till hamnar. ''Tyfonen Morakot''

7 augusti - 10 augusti


Madonna (artist), född 1958, är en amerikansk sångare, låtskrivare och skådespelare. Sedan tidigt 1980-tal är Madonna ett ledande namn inom samtida populärmusik. Hennes utnyttjande av religiös och sexuell symbolik har tidvis väckt debatt. Madonna invaldes i Rock and Roll Hall of Fame and Museum år 2008. ''Madonna (artist)''

6 augusti - 7 augusti


SAAB 39 Gripen, i svenska flygvapnet betecknat ''JAS 39 Gripen'', är ett fjärde generationens stridsflygplan som tillverkas av Saab Aerosystems. Gripen är ett av de första stridsflygplan som kan användas för jakt-, attack- och spaningsuppdrag därav namnet JAS 39. Namnet Gripen är resultatet av en tävling som hölls i början på 1980-talet. ''SAAB 39 Gripen''

3 augusti - 6 augusti


Fil:Rasmussen25042007.jpg
Anders Fogh Rasmussen, född 26 januari 1953, är en dansk politiker. Han var partiledare för det högerliberala partiet Venstre (Danmark) 1998–2009 och Danmarks statsminister 2001–2009. Den 1 augusti 2009 tillträdde han tjänsten som generalsekreterare för NATO.
<br style="clear:both;" />

Juli 2009


27 juli - 3 augusti


Fil:Nazionale di nuoto 2009.jpg
Under Världsmästerskapen i simsport 2009 i Rom som pågår 17 juli–2 augusti slog den femtonåriga Sarah Sjöström svenskt rekord i försöksloppen på den 26 juli. Samma dag slog hon världsrekord på samma distans i semifinalen. I finalen erövrade hon guldmedaljen med ännu ett nytt världsrekord.

20 juli - 27 juli


Fil:Apollo11 LOGO.JPG
Apollo 11 är den mest kända av rymdfärderna inom Apolloprogrammet. Den genomförde den första bemannade landningen på månen den 20 juli 1969, vilket var finalen på rymdkapplöpningen. Neil Armstrong blev den första människan på månen.

16 juli - 20 juli


Den Ryssland Mänskliga rättigheter Natalja Estemirova fördes den 15 juli 2009 bort från Groznyj i Tjetjenien och sköts till döds. Hon var styrelsemedlem i MR-organisationen Memorial. Före sin död hade Estemirova arbetat bland annat med att utreda mordet på journalisten Anna Politkovskaja. Natalja Estemirova

Juni 2009


25 juni - 16 juli


Michael Jackson, född 29 augusti 1958 i Gary, Indiana, Indiana, död 25 juni 2009 i Los Angeles, Kalifornien, var en USA popartist, som inledde karriären 1963 i familjebandet The Jackson Five och påbörjade sin solokarriär 1971 medan han fortfarande var medlem av gruppen. Han producerade ett flertal av världens bäst säljande musikalbum någonsin och fick efterhand epitetet "''The King of Pop''". Albumet ''Thriller (musikalbum)'' (1982) är världens mest sålda album genom tiderna med över 100 miljoner sålda exemplar. Under 1980-talet anses Jackson ha revolutionerat synsättet på musikvideor som en konstform och marknadsföringskanal. I sin scenshow har han ofta använt danssteget moonwalk som han därmed har gjort känt över världen. Michael Jacksons särpräglade musikaliska stil har under åren influerat många hip hop-, pop- och R&B-artister. Jackson avled den 25 juni 2009 i Los Angeles av hjärtstillestånd. Michael Jackson

25-26 juni


Hans Vestberg, född 1965 i Hudiksvall, är en Sverige civilekonom och företagsledare och sedan 2007 finansdirektör för Ericsson samt ordförande i Svenska Handbollsförbundet. Hans Vestberg utsågs den 25 juni 2009 till VD och koncernchef för Ericsson från den 1 januari 2010. Hans Vestberg

19-25 juni


Semester är avtalad ledighet under ett visst antal av årets dagar. Semester kan vara lagstiftad eller vara resultat av kollektivavtal, och kan resultera i att semesterersättning betalas ut. I vardagligt tal används ordet även om själva ''semesterresa''n många åker på under till exempel sommaren. Semester lagstadgades i Sverige år 1938, då fick alla arbetare rätt till två veckors semester. Semester

13-19 juni


File:Ahmadinejad Cropped.jpg
Mahmoud Ahmadinejad, född 28 oktober 1956 i Aradan nära Garmsar, är en iransk politiker och landets president sedan den 2 augusti 2005. Han var tidigare borgmästare i huvudstaden Teheran (från 2003 till 2005). Han anses av många som politiskt reaktionär och religiöst som fundamentalist. Den 12 juni 2009 valdes han om till president i konkurrens med bland andra Mir-Hossein Mousavi. Mahmoud Ahmadinejad

12-13 juni


Presidentvalet i Iran 2009 hålls den 12 juni 2009. Det är det tionde presidentvalet som hålls i Iran. Den nuvarande presidenten Mahmoud Ahmadinejad ''(se bild)'' ställer upp för omval. Den iranska reformrörelsen har försökt enas kring en kandidat. Förre presidenten Mohammad Khatami tillkännagav den 8 februari att han kandiderar, men redan den 16 mars drog han tilllbaka sin kandidatur samtidigt som han uttalade sitt stöd för en annan reformvänlig kandidat, Irans förre premiärminister Mir-Hossein Mousavi, som Khatami menar har bättre chanser i konkurrensen mot Irans konservativa etablissemang. De övriga kandidaterna är förre talmannen i parlamentet (majlis) Mehdi Karroubi, även han reformist, samt förre ledaren för iranska revolutionsgardet Mohsen Rezaei, som är konservativ. Från början fanns betydligt fler kandidater men endast de fyra nämnda blev godkända av Irans väktarrådet. Presidentvalet i Iran 2009

9-12 juni


Kalle Anka (fullständigt namn i svensk översättning: ''Karl Magnus Anka''), engelska ''Donald Fauntleroy Duck'', är ursprungligen en filmfigur skapad av Walt Disneys animatör. Hans första officiella framträdande var den 9 juni 1934 i kortfilmen ''Den kloka hönan''. På kort tid kom Kalle att etablera sig i Disneys kortfilmer och på ett knappt decennium tog han över från Musse Pigg som Disneys störste filmhjälte. Kalle Anka

Maj 2009


31 maj - 9 juni


Europaparlamentsvalet 2009 ägde rum mellan den 4 juni och 7 juni i Europeiska unionens (EU) samtliga Europeiska unionens medlemsstater, med varierande valdagar på grund av olika lokala sedvanor. Rösterna räknades när vallokalerna hade stängts, men resultatet offentliggörs inte förrän samtliga medlemsstater har röstat klart så att resultatet från ett land inte påverkar väljarna i ett annat land där valet fortfarande pågår. Vissa länder höll nationella eller lokala val samtidigt som Europaparlamentsvalet. I Estland var det möjligt att rösta både via Internet och SMS, vilket gör landet till det första som tillämpar elektronisk röstning i ett Europaparlamentsval. Europaparlamentsvalet 2009

27 - 31 maj


UEFA Champions League är en europeisk fotbollsturnering för de bästa klubblagen, arrangerad av UEFA. Den ersatte säsongen 1992/1993 ''Europacupen för mästarlag'' som startade 1955/1956. UEFA Champions League 2008/2009 är den 54:e upplagan av europeiska cupen och den 17:e i form av nuvarande UEFA Champions League. Finalen spelades på Roms Olympiastadion i Rom i Italien den 27 maj 2009 där spanska FC Barcelona besegrade engelska Manchester United FC med 2–0. UEFA Champions League

24 - 27 maj


File:Stora-sjoefallet.jpg
Stora Sjöfallets nationalpark var en av de nio svenska nationalparker som skapades den 24 maj 1909 och som blev Europas första nationalparker. De andra åtta som skapades samtidigt var Abisko nationalpark, Pieljekaise, Sareks nationalpark, Sånfjällets nationalpark, Hamra nationalpark, Ängsö nationalpark, Garphyttans nationalpark och Gotska Sandön. Stora Sjöfallets nationalpark ligger i Gällivare kommun och Jokkmokks kommuner i Lappland, Sverige. Parken gränsar i väster mot Sareks nationalpark och i öster mot naturreservatet Sjaunja. Stora Sjöfallets nationalpark

20-24 maj


Fil:Darwinius_masillae_holotype_slabs.jpg
Ida (fossil) är ett 47 miljoner år gammalt fossil av en primater som undersöktes av ett forskarlag kring den Norge paleontologen Jørn H. Hurum. Undersökningens resultat presenterades den 19 maj 2009 i New York. Fossilet anses vara mycket viktigt för förståelsen av primaternas evolution. Ida (fossil)
<br style="clear:both;" />

17-20 maj


Image:Computerkids.jpg
Den 17 maj lanserades ett nytt slags verktyg för informationssökning på Internet, benämnt Wolfram Alpha. Det kan ses som både en konkurrent till, och en komplettering av, traditionella sökmotorer av Google-typ och nätuppslagsverk som Wikipedia. Wolfram Alpha

17 maj


Bild:Flaggborg 17mai.jpg
Norges nationaldag firas den 17 maj (bokmål: ''syttende mai'', nynorsk: ''syttande mai''), eftersom kung Christian Frederik skrev under landets Norges grundlag den 17 maj 1814. Detta innebar en kort period för Norge som självständig stat, före konventionen i Moss då Norge var tvungen att ingå en personalunion med Sverige. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde en stor grad av inre självstyre för Norge under perioden. I Norge är nationaldagen en stor helgdag- och flaggdag och den firas i stor omfattning. (Norges nationaldag)

11 maj - 17 maj


Bild:Map of Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants.svg
Stockholmskonventionen är ett regelverk utformat för att försöka begränsa produktionen och spridningen av Långlivad organisk förorening (persistent organic pollutants, POP). Stockholmskonventionen trädde i kraft 2004 och 150 länder har avtalat att begränsa produktionen och användningen av tolv av de farligaste miljögifterna, bland annat insektsgiftet DDT, industrikemikalierna Polyklorerade bifenyler, bekämpningsmedlet hexaklorbensen och dioxiner. I maj 2009 lades ytterligare nio kemikalier till avtalet, bland annat perfluoroktansulfonat samt vissa typer av bromerade flamskyddsmedel. (Stockholmskonventionen)

2 maj - 11 maj


Bild:Pollen (Meyers Konversationslexikon 1888).png
Pollen eller frömjöl används av växter för att föröka sig. För att förökning ska kunna ske måste pollenkornen, som är fröväxternas hanliga fortplantnings- eller förökningskroppar, ta sig från en växt till en annan, så kallad korspollinering. Alternativt kan pollinering också ske inom samma växt, så kallad självpollinering. Korspollinering kan ske med hjälp av insekter, genom att pollen sprids med vinden eller vibrationer. Pollen är en livsnödvändig kost för insektsgruppen bin ''(Apoidae).'' De erhåller ett överskott av pollen genom sin livsföring. Läran om pollen kallas palynologi.

April 2009


30 april - 1 maj


Bild:Valborgsbrasa-1.jpg strand 2004.]]
Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Traditionen grundar sig på den Heliga Valborgs kult, mot häxtro och onda andar, som uppstod speciellt efter hennes död år 779. Valborgsmässoafton

26 april - 30 april


Fil:Scbern bernarena.jpg
VM i ishockey 2009 spelas i Schweiz mellan 24 april och 10 maj 2009. Matcherna äger rum i både Bern och Kloten. Det är det 73:e världsmästerskapet och det tionde som hålls i Schweiz.
Två arenor kommer att användas i VM 2009. I Bern rustas PostFinance-Arena upp och kommer att kunna hysa 17&nbsp;000 åskådare, jämfört med dagens 16&nbsp;789. Stadion Schluefweg i Kloten kommer under säsongen 2008/2009 få en förbättrad publikkapacitet och kunna rymma 9&nbsp;000 åskådare efter ombyggnation. Favoriter till slutsegern är Ryssland och Kanada. Dessa favoriter utmanas främst av Sverige och Tjeckien. VM i ishockey 2009

19 april - 26 april


Fil:The Pirate Bay logo.svgs logotyp]]
Pirate Bay-målet inleddes den 16 februari 2009 i Stockholms tingsrätt och avslutades den 2 mars. I domen som meddelades den 17 april fälldes de fyra åtalade och dömdes till ett års fängelse vardera samt totalt 30 miljoner kronor i skadestånd till de musik-, film- och skivbolag som företrätts i rätten. Domen kommer att överklagas till högre instans.
Rättegången bevakades av såväl svenska som internationella representanter för olika media. Brittiska The Guardian kallade rättegången för en av de mest uppmärksammade kring upphovsrätt på flera år. Den föregicks av en husrannsakan mot det stockholmsbaserade webbhotellet PRQ och Tracker (Bittorrent) The Pirate Bay den 31 maj 2006. I tillslaget beslagtog polisen servrar, datorer och annat potentiellt bevismaterial.

9 april - 19 april


Fil:Easter eggs - straw decoration.jpg
Påsk är en stor årligt återkommande högtid under det kristendomen kyrkoåret. Påsken är nära sammankopplad med en viktig judendomen högtid: pesach, den ''judiska påsken'', som är en hågkomst över uttåget ur Egypten, den natt då påsklammet slaktades och dödsängeln skonade Israels folk.
Inom kristendomen firas påsken till minne av Jesus död och Jesu uppståndelse, ett firande som utsträckes till en hel vecka, den så kallade stilla veckan vilken börjar med palmsöndagen, med dymmelonsdagen, skärtorsdagen och långfredagen som hållpunkter, tills att den avslutas med påskdagen.
Påskdagen infaller den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Nuvarande regler för att bestämma när påsken infaller i Sverige infördes 1844. År 2009 var det den 12 april.

1 april - 9 april


Ipred-lagen är en informell benämning för ett flertal nya lagar och förändringar på redan befintliga lagar som Sveriges riksdag röstade igenom den 25 februari 2009 och som trädde i kraft den 1 april 2009. Ipred-lagen baseras på ett EU-direktiv från 2004 med namnet IPRED som är en förkortning för ''Intellectual Property Rights Enforcement Directive''. Det formella namnet för Ipred-lagen är ''Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område''.
Lagen tillåter branschorganisationer att samla in information om IP-adresser som anses vara misstänkta för fildelningsbrott genom att begära att internetoperatörerna lämnar ut uppgifter om vilket internetabonnemang som IP-adressen tillhör genom ett domstolsbeslut. Ipred-lagen berör inte personer som laddar ner enstaka verk, utan används främst till att döma personer som har laddat upp material eller laddat ner ett flertal filer.

1 april


Fil:Aprilsnar 2001.png
Aprilskämt är en typ av practical joke som tillämpas över stora delar av världen den 1 april. I Sverige är det vanligt att massmedia har falska artiklar och reportage den första april.
I Storbritannien, USA och Australien kallas dagen för ''All Fools' Day'' eller ''April Fools' Day''. I Storbritannien får man bara luras fram till klockan 12.00. I Frankrike kallas den som blir utsatt för aprilskämt för ''un poisson d'avril'' (aprilfisk) och i Skottland för en ''gowk'' (gök / dummerjöns). I Indien lurar man också folk under ''Holi''-festen den 31 mars.

Mars 2009


28 mars-31 mars


Fil:Sydney Harbour Bridge and Opera House Earth Hour.jpg
Earth Hour är en internationell kampanj som ber hushåll och företag att under en timme släcka sitt lyse och stänga av sina icke-nödvändiga elektriska apparater för att uppmärksamma frågan om att minska energiutnyttjandet för att minska utsläppet av växthusgaser. Kampanjen sker årligen under den sista lördagen i mars.
Första gången Earth Hour hölls var i Sydney, Australien, den 31 mars 2007 kl. 19.30–20.30. Detta skedde på initiativ från Världsnaturfonden, en lokal australisk miljölobbygrupp och tidningen ''The Sydney Morning Herald.'' Resultatet blev att 2,2&nbsp;miljoner sydneybor och 2&nbsp;000 företag minskade Sydneys elförbrukning med 10,2&nbsp;%.

24 mars - 28 mars


Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) instiftades 2002 av den svenska Sveriges regering. Priset administreras av Statens kulturråd. Prissumman är på 5&nbsp;miljoner kronor och delas ut i maj eller början av juni varje år på Skansen i Stockholm. ALMA är världens näst största litteraturpris (efter Nobelpriset) och går till författare vars litterära verk för barn och unga är av allra högsta konstnärliga värde och präglas av den djupt humanistiska anda som Astrid Lindgren förknippas med.
2009 gick priset till den Palestina föreningen Tamerinstitutet.

20 mars - 24 mars


Vårdagjämningen inträffar när solskivans centrum passerar gränsen mellan södra och norra himmelshalvan, det vill säga passerar himmelsekvatorn. Punkten på himmelsekvatorn där passagen sker kallas vårdagjämningspunkten.
Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt. Dag och natt är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade refraktionen. Refraktionen innebär att solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång. Det medför att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit.
De flesta äldre solkalender räknade vårdagjämningen som nyåret och fortfarande firas det Perser nyåret, Nouruz, på vårdagjämningsdagen.

18 mars - 20 mars


Fil:Andry_Rajoelina,_November_2008.jpg
Andry Rajoelina, född 1975 i Antananarivo, är Madagaskars tillförordnade Lista över Madagaskars statschefer sedan den 17 mars 2009, tillsatt av landets militär. Han var tidigare (december 2007&ndash;februari 2009) borgmästare i huvudstaden Antananarivo och har länge varit en av landets ledande oppositionspolitiker. I slutet av januari 2009 förklarade Rajoelina att han ville göra sig av med president Marc Ravalomananas regim och själv leda landet under en övergångsperiod. Ravalomanana svarade med att avsätta Rajoelina från borgmästarposten vilket resulterade i massprotester på gator och torg. Den 17 mars avgick Ravalomanana och lämnade makten till militären. Militärledningen lämnade dagen därefter officiellt ifrån sig statschefsskapet till Rajoelina.

17 mars - 18 mars


Fil:Flag of Ireland.svg
Saint Patrick's Day är Irlands nationaldag som firas den 17 mars. Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Patrick. I bland annat USA, Storbritannien och Irland är det tradition att ha gröna kläder på sig. S:t Patrick är även känd som den person som tog kristendomen till Irland.

14 mars - 17 mars


<div style="float:right;margin-left:1em"> Fil:Globen aug 1988.jpg
</div>
Malena Ernman (egentligen Sara Magdalena Ernman), född 4 november 1970 i Uppsala och uppväxt i Sandviken i Sverige, är en svensk operasångare (mezzosopran). Hon är dotter till Lars Ernman och Eva, född Arvidsson, och gift med skådespelaren Svante Thunberg. Ernman vann Melodifestivalen 2009 med bidraget La Voix skriven av Fredrik Kempe och henne själv. Malena kommer nu representera Sverige i Eurovision Song Contest 2009.

13 mars - 14 mars


<div style="float:right;margin-left:1em"> Image:Globen aug 1988.jpg
</div>
Melodifestivalen 2009 är ett musikevenemang som arrangeras av Sveriges Television i fem deltävlingar plus final under perioden 7 februari till 14 mars. Melodifestivalen är Sveriges uttagning till Eurovision Song Contest 2009 som avgörs i Ryssland 12-16 maj. Programledare för evenemanget är komikern Petra Mede.
2009 års upplaga är det åttonde året i rad där upplägget med deltävlingar på olika håll i Sverige förekommer. Finalen av Melodifestivalen 2009 kommer avgöras i Globen den 14 mars 2009. De två vinnarna från varje deltävling (varje etta och tvåa) går direkt hit till finalen. Dessutom kommer de två vinnarna från Andra Chansen tävla i finalen, och även den internationella juryns val kommer även tävla här. Vinnaren av Melodifestivalen 2009 kommer få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2009.

11 mars - 13 mars


Omar al-Bashir (arabiska: عمر حسن احمد البشير), född 1 januari (officiellt datum, verkligt datum okänt) 1944 i Hosh Bonnaga i nordöstra Sudan, är Sudans president sedan 30 oktober 1993. Han studerade på militärakademin i Kairo där han utbildades till fallskärmsjägare. Han var president för ''Revolutionära kommandorådet för nationens räddning'' mellan 30 juni 1989 och 16 oktober 1993. Han deltog i kriget mellan Egypten och Israel 1973. Den 14 juli 2008 framlade en åklagare vid den internationella brottmålsdomstolen en begäran om häktning av al-Bashir, och den 4 mars 2009 begärde domstolen honom häktad för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i samband med Darfurkonflikten.

8-11 mars


Internationella kvinnodagen firas den 8 mars.
Den internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Datumet firas också av FN och i många länder är det en nationell helgdag. Internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen. 1977 antog FN en resolution som rekommenderar ett allmänt firande av en internationell kvinnodag.

3-8 mars


<div style="float:right;margin-left:1em"> Bild:Hells Angels New York by David Shankbone.jpg]]
</div>
Hells Angels eller ''The Hells Angels Motorcycle Club'' är en MC-klubb som startades i USA efter andra världskriget och som idag finns spridd över hela världen. Gemensamt för medlemmarna är intresset för motorcykel av märket Harley-Davidson, och en alternativ livsstil. Vidare är det vanligt att medlemmarna är kriminellt belastade och föreningen förekommer i en rad olika kriminella samband såsom utpressning, narkotikahandel samt beskyddarverksamhet. Medlemmarna bär ofta västar med klubbens logotyp samt sin hemklubbs "färger" eller logotyp.

Februari 2009


24 februari - 3 mars


<div style="float:right;margin-left:1em"> Bild:Kronprinsessan Victoria i Sundsvall 20060606.jpg
</div>
Kronprinsessan Victoria, ''Victoria Ingrid Alice Désirée'', född 14 juli 1977, är Sveriges tronarvinge och hertiginna av Västergötland. Hon är dotter till kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia samt äldre syster till prins Carl Philip och prinsessan Madeleine. Hon är sedan den 24 februari 2009 förlovad med pojkvännen Daniel Westling.

24 februari


<div style="float:right;margin-left:1em"> Bild:SemlaFlickr.jpg
</div>
Fettisdagen är tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan; dagen mellan blåmåndagen, tidigare ibland även kallad bullmåndagen, och askonsdagen. Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semla, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl (vitt mjöl) kallas denna dag också ”vita tisdagen”.

22-23 februari


<div style="float:right;margin-left:1em">
</div>
Den Oscarsgalan 2009 hölls söndagen den 22 februari 2009 på Kodak Theatre i Hollywood. Den Australien skådespelaren Hugh Jackman var värd för galan för första gången. Inför galan hade filmen Slumdog Millionaire fått 10 stycken nomineringar, och erhöll åtta stycken, bland annat för Lista över vinnare av Oscar för bästa film och Lista över vinnare av Oscar för bästa regi.
Heath Ledger som avled 2008 erhöll en Oscar postumt för Lista över vinnare av Oscar för bästa manliga biroll för sin roll som Jokern i filmen Dark knight. Oscar

16-22 februari


<div style="float:right;margin-left:1em"> Image:The Pirate Bay logo.svg
</div>
Rättegången mot The Pirate Bay inleddes den 16 februari 2009. Upptakten till åtalet var en razzia mot det stockholmsbaserade webbhotellet PRQ den 31 maj 2006. Händelsen fick stor uppmärksamhet i media då en källa till Rapport uppgav att razzian var ett resultat av påtryckningar från USA regering. Syftet med razzian var att stänga ner Tracker (Bittorrent) The Pirate Bay (TPB), men eftersom polisen tog alla server i beslag drabbades alla kunder på webbhotellet. Polisen och åklagarens handlande blev kritiserat och Justitieombudsmannen inledde en utredning. 4 maj 2007 gick åklagare Håkan Roswall (åklagare) ut med informationen att man kommer föra en rättslig process mot innehavarna av The Pirate Bay. Rättegången mot The Pirate Bay inleddes den 16 februari 2009. Rättegången mot The Pirate Bay

14-16 februari


Bild:BigPinkHeart.jpg, ca 1910.]]
Alla hjärtans dag (ibland Vändag i Finland) är en temadag som firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung i traditioner kring helgonet Sankt Valentin som uppstod under medeltiden i Frankrike och England.
Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.
Firandet av ett helgon med namnet Valentinus den 14 februari började inom den Romersk-katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet, men exakt vem denne var är oklart. Flera olika martyrer med namnet Valentinus från 200-talet och 300-talet är dokumenterade, även om nästan ingenting konkret är känt om dem. Enligt en sen medeltida helgonlevnad ska Sankt Valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter - något som kom att inlemmas i vissa moderna historier om Sankt Valentin.

12-14 februari


Image:Fargfabriken01.JPG i Liljeholmen i Stockholm]]
Kulturutredningen är namnet på en statlig kommitté, som tillsattes av regeringen i juni 2007 och som framlade sitt betänkande (SOU 2009:16) till kulturminister Lena Adehlson Liljeroth den 12 februari 2009.
Huvudpunkter i kulturutredningens förslag
justering av de kulturpolitiska målen, bland annat innebärande att tidigare delmål om att kulturpolitiken ska motverka "kommersialiseringens negativa effekter" slopas
konstens samhällsnytta betonas mer än tidigare
kulturpolitik ska också integreras inom andra politikområden
större medverkan i och makt över genomförandet av kulturpolitiken för myndigheterna på läns- och regionnivå
färre centrala statliga myndigheter inom kulturområdet
Kulturutredningen

11 februari -


Fil:Bendigo Fires 07022009 1.jpg
En rad Skogsbränderna i Australien 2009 och 31 större bränder härjar över den australiensisk delstaten Victoria, Australien samt delar av grannstaterna New South Wales och Western Australia, Victoria är emellertid i särklass hårdast drabbad. Bränderna startade den 7 februari 2009. Bränderna hade den 11 februari krävt minst 181 dödsoffer och väntades stiga ytterligare. 100 människor har förts till sjukhus med brännskador, 20 personer anses vara i ett kritiskt tillstånd och 9 med livshotande skador. Skogsbränderna är de värsta som drabbat Australien och anses också vara en av de värsta naturkatastrofer som överhuvudtaget drabbat landet.

6 februari - 11 februari


Fil:OleoPioX.JPG
Prästbrödraskapet S:t Pius X, SSPX, franska ''Fraternité Sacerdotale Saint-Pie X'', är ett institut grundat 1969 i Schweiz av den franske ärkebiskopen Marcel Lefebvre, tidigare ordensgeneral för helgeandsfäderna.
I samband med reportaget Det svenska korståget i SVT:s Uppdrag granskning 2009, uttalade sig även en av rörelsens biskopar, Richard Williamson, om Förintelsen, varvid han menade att några judiska koncentrationslägerfångar aldrig gasats ihjäl i Auschwitz. Samtidigt ifrågasatte han det samlade antalet offer.

2 februari - 6 februari


Fil:Jóhanna.png
Jóhanna Sigurðardóttir, född 4 oktober 1942, är en Island Samfylkingin politiker och Islands statsminister sedan 1 februari 2009, efter det att Geir Haarde avgått. Jóhanna Sigurðardóttir är historisk som Islands första kvinnliga statsminister och världens första öppet homosexuella regeringschef.
Hon leder en koalitionsregering mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet - de gröna som sitter fram till det nyval som planeras hållas i april.

Januari 2009


31 januari - 2 februari


Ingemar Johansson, född 22 september 1932 i Göteborg, död 30 januari 2009 i Kungsbacka, var en svenskar professionell boxare som var världsmästare i tungvikt 1959-1960. När 1900-talets främste svenske idrottsman skulle utses kom "Ingo" trea efter Björn Borg och Ingemar Stenmark.

28 januari – 31 januari


Fil:MetropolitanKirill(cropped).jpg
Kyrillos av Moskva, född Vladimir Michajlovitj Gundjajev 20 november 1946 i Leningrad i Sovjetunionen, är sedan 27 januari 2009 Patriark (kyrkligt ämbete) av Rysk-ortodoxa kyrkan, en post han övertog efter Aleksij II som avled den 5 december 2008. Sedan 1984 hade Kyrillos varit metropolit av Smolensk och Kaliningrad har framför allt blivit känd för sina diplomatiska förbindelser med Romersk-katolska kyrkan, och för ansträngningar att föra de båda kyrkorna närmare varandra. Som patriark av Moskva kommer Kyrillos att vara en av Rysslands mest inflytelserika personer.

19 januari – 29 januari


Fil:Obama portrait crop.jpg
Barack Obama, född 4 augusti 1961 i Honolulu på Hawaii, är USA:s president och svors in vid en ceremoni den 20 januari. Obama var senator för delstaten Illinois från 2005 till 2008. I november 2008 vann han presidentvalet i USA 2008 och blev tillträdande president. Obama är den första afroamerikaner som har valts till ämbetet och är även den första afroamerikan som nominerats för ämbetet av ett större politiskt parti.
Obama har examina från Columbia University och Harvard University, där han var ordförande för ''Harvard Law Review''. Han praktiserade som medborgerliga rättigheter innan han satt tre mandatperioder i delstatssenaten i Illinois från 1997 till 2004. I november 2004 blev han invald i USA:s senat.

15 januari - 19 januari


Wikipedia är en flerspråkig internetbaserad encyklopedi med öppet innehåll som utvecklas av sina användare. Den startades 15 januari 2001. Wikipedia drivs av den icke vinstinriktade stiftelsen Wikimedia med stöd av Free Software Foundation. Projektets programvara är uteslutande fri programvara och har öppen källkod. Det finns idag runt 250 språkversioner av Wikipedia tillgängliga. 19 av dessa versioner har fler än 100&nbsp;000 artiklar, varav den största är den engelska med över två miljoner artiklar. Totalt har Wikipedia fler än elva miljoner artiklar.

9 januari- 15 januari


Tintin är en seriefigur skapad av Belgien Hergé. Hjälten Tintin är en ung resande reporter som ständigt råkar in i halsbrytande äventyr ofta åtföljd av sin trogna hund Milou, den färgstarke kapten Haddock, de klantiga detektiverna Dupondtarna och den egensinnige Professor Kalkyl. Det första äventyret, ''Tintin i Sovjet'', publicerades som följetong med början 10 januari Serieåret 1929. Serien blev snabbt mycket populär och är numera en av de mest lästa av 1900-talets europeiska tecknade serier.

8 januari - 9 januari


Bild:RUGasPipesMap.jpg
Rysk-ukrainska gaskonflikten är en pågående konflikt mellan Ryssland och Ukraina om vilket pris Ukraina från årsskiftet ska betala för rysk naturgas. Det statskontrollerade ryska energibolaget Gazprom anklagar Ukrainas motsvarande bolag Naftogaz för att ha stulit 65,3 miljoner kubikmeter gas. Ukraina anklagar Ryssland för att ha höjt priserna oproportionerligt mycket. Båda parter är mycket angelägna om att i Västeuropa framstå som oskyldiga till problemen. Av den gas som används i EU kommer drygt en fjärdedel från Ryssland och Gazprom och 80 procent av denna mängd transporteras genom Ukraina.

3 januari - 8 januari


Gulbrynad sparv (''Emberiza chrysophrys'') är en fågelart i familjen fältsparvar (Emberizidae) som häckar i östra Sibirien. Den är mycket sällsynt observerad i västra Europa. Den 3 januari 2009 obseverades den för första gången i Sverige vilket skedde vid södra Säbysjön vid Norra Järvafältet i Uppland. Hane i häckningsdräkt är omisskännlig med sitt svarta till brunsvarta huvud med ett smalt centralt vitt hjässband och klargula ögonbrynsstreck. Honor och juveniler har mindre tydlig huvudteckning med mer brunt istället för svart och kan förväxlas med dvärgsparv (''E. pusilla'') men gulbrynad sparv har alltid en aning gult på främre delen av ögonbrynsstrecket och en antydan av ett vitt hjässband. I vinterdräkt går könen ej att skilja åt i fält och det går inte heller att göra en säker åldersbedömning.
Kategori:Wikipedia:Arkiv|

Socialstat

#omdirigering Välfärdssamhälle

Michael Melchior

Image:Rabbi Michael Melchior.jpg
Michael Melchior, född den 31 januari 1954 i Köpenhamn, är en dansk-norsk rabbin och israelisk politiker för det vänsterreligiösa partiet Meimad.
Melchior hör till en dansk rabbinfamilj (han är son till överrabbinen Bent Melchior), student i Jerusalem, och var länge norsk överrabbin. Sedan 1985 lever han i huvudsak i Israel.
Hans son Joav Melchior blev rabbin vid synagogan i Oslo i augusti 2006.

Externa länkar


http://www.mfa.gov.il/MFA/MFAArchive/2000_2009/2002/11/Michael%20Melchior Biografi över Michael Melchior från Israels utrikesdepartement (på engelska)
Kategori:Israeliska politiker
Kategori:Rabbiner
Kategori:Män
Kategori:Födda 1954
Kategori:Levande personer
cs:Micha'el Melchi'or
da:Michael Melchior
de:Michael Melchior
en:Michael Melchior
fr:Michaël Melchior
he:מיכאל מלכיאור
no:Michael Melchior
nn:Michael Melchior
pl:Michael Melchior
pt:Michael Melchior
fi:Michael Melchior

Kōchō

Kōchō , 20 februari 1260–28 februari 1264, är en period i den Japanska perioder. Lista över Japans kejsare var Kameyama och shogun prins Munetaka.
År ''kōchō 2'' skickas Nichiren i exil, men benådas två år senare.

Noter


Kategori:Japanska tideräkningsperioder, Kamakura
Kategori:Japan under 1200-talet
en:Kōchō
fr:Ère Kōchō
ko:고초
id:Kōchō
ia:Kocho
ja:弘長
simple:Kōchō
zh:弘長

Portal:Huvudsida/Aktuell artikel/Arkiv 2007

December 2007


31 december 2007–1 januari 2008


Image:Bratislava New Year Fireworks.jpg
Nyår är en traditionell högtid som firas vid av starten på det nya året. I världens olika länder, kulturer och religioner finns ett antal olika kalendrar, och firandet av nyår är viktigt inte bara för de troende. Ofta har man stora festivaler som pågår under flera dagar före och efter själva nyåret.

27–31 december


Image:Benazir Bhutto.jpg
Den 27 december 2007 blev Pakistans förra premiärminister Benazir Bhutto Mordet på Benazir Bhutto av en Självmordsbombning under hennes partis demonstrationståg. Bhutto kandiderade till det pakistanska valet 2008.
Sedan president Musharraf utlyst undantagstillstånd i november 2007 uttalade Bhutto sin opposition och planerade att organisera stora protester mot regeringen. Den 9 november sattes hon i husarrest och släpptes den 10 november. Hon ämnade dock alltjämt att genomföra protestmanifestationer.

26–27 december


Mellandagarna är alla dagarna mellan jul och nyår. Beroende på hur många vardagar som infaller på mellandagarna är det en populär tid att ta ut sparade semesterdagar eftersom få dagar under vissa år kan ge osedvanligt lång ledighet.

25–26 december


Juldagen infaller den 25 december och är en av de verkligt stora högtidsdagarna, för många den allra största, inom Kristendom då man firar Jesus födelse.

23–25 december


Bild:Flag of Thailand.svg
Thailand har hållit val för första gången sedan Statskuppen i Thailand 2006. Samak Sundaravej, partiledare för Folkmaktspartiet och motståndare till militärjuntan, har utropat sig till segrare efter framgång i vallokalsundersökningar.

22–23 december


Vintersolståndet inträffar den tid under året när solen står som lägst. På norra halvklotet händer det den 21 december eller 22 december. Många av världens folk uppmärksammar händelsen. I Norden har man firat midvinterblot, en sed som med kristendomens intåg utvecklats till julen.

18–22 december


Filmen ''Arn – Tempelriddaren'' är en av svensk films största satsningar någonsin. Med drygt 210 miljoner kronor i budget hoppas Svensk Filmindustri på en miljon biobesökare. Filmen bygger på Jan Guillous historiska romaner om Tempelherreorden Arn Magnusson som utspelas under andra hälften av 1100-talet. Arn spelas av Joakim Nätterqvist och Cecilia av Sofia Helin. Efter måndagens världspremiär i Skara går filmen upp på 205 biografer på juldagen. Hösten 2008 är det premiär för ytterligare en film i serien.

17–18 december


''I takt med tiden'' är ett reportage som sändes av Sveriges Televisions magasin ''Uppdrag granskning'' den 5 december 2007. Programmet handlade om oegentligheter i kötthanteringen på flera ICA Maxi-butiker. Reportaget gjordes av Janne Josefsson, Lars-Göran Svensson och Rune Bergström och sågs av 930&nbsp;000 personer.
''Uppdrag granskning'' hade fått tips om att ICA-butiker systematiskt märkte om utgången köttfärs. För att bevisa detta besökte de ICA Maxi-butikerna i Nacka, Botkyrka kommun, Södertälje och Haninge och satte klisterlappar under paket med köttfärs precis innan butikerna skulle stänga.

14–17 december


Bild:Julbord.jpg
Julbord är benämning på den buffé – smörgåsbord – med julmat som serveras i Sverige och Finland kring jul. Vad som serveras på ett julbord tenderar att skilja sig något åt beroende på landsdel och huruvida det serveras hemma eller på en restaurang. Vissa rätter förekommer dock i större omfattning än andra, exempel på dessa är julskinka, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, inlagd sill, gravad lax, vörtbröd och olika ostar.

13–14 december


Bild:Lucia-13.12.06.jpg
Lucia firas den 13 december till åminnelse av helgonet Lucia (helgon) och markerar tillsammans med advent inledningen på jul. Innan den gregorianska kalendern infördes under 1700-talet inföll Lucia samtidigt som vintersolståndet på norra halvklotet. Traditionen som den ter sig i Sverige har spritt sig till andra områden såsom finlandssvenska områden i Finland, som Åland, och i viss mån även till Danmark, Norge, samt bland svenskättade i USA. Lucia är ett Sicilien namn som betyder ''den ljusa'' och kommer av latinets ''lux, lucis,'' som betyder ''ljus''.
I Italien firas Lucia genom att barnen lämnar över mat till Lucia och till den "flygande åsnan" som hjälper henne att ge presenter. Om de råkar se henne kommer hon att kasta aska i deras ögon, så att de blir blinda.

12–13 december


Robert Pickton är en Kanada grisbonde som den 11 december 2007 dömdes till livstids fängelse, där han måste avtjäna minst 25 år, för mord på ett stort antal kvinnor som ägt rum under ett flertal år. Han tros vara den, i antal offer räknat, värste seriemördaren i Kanadas historia.
Den 22 februari 2002 arresterades Pickton och åtalades i januari 2006 för morden på 27 kvinnor. Han hävdade då själv att han var oskyldig. Hans bondgård jämnades med marken och marken grävdes upp och skiktades för att säkra bevis. Där har DNA-spår hittats från flera av de försvunna kvinnorna. Den 22 januari 2007 inleddes rättegången mot Pickton och han ska då ha erkänt sig skyldig till morden på 49 kvinnor.

10–12 december


Bild:Blue hall stockholm city hall (xndr).jpg
Nobelpriset delas den 10 december ut till pristagarna inom kategorierna Nobelpriset i fysik, Nobelpriset i kemi, Nobelpriset i fysiologi eller medicin, Nobelpriset i litteratur, Nobels fredspris samt Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Alla pris utom fredspriset delas ut i Stockholms konserthus i Stockholm och efterföljs av en bankett i Blå hallen i Stockholms stadshus. Fredspriset delas ut i stadshuset i Oslo. Priset är en utmärkelse, som grundar sig på testamentet från Alfred Nobel där han stadfäste att en Nobelstiftelsen skulle bildas av hans förmögenhet och att räntan från denna varje år skulle delas ut som pris åt de personer som under föregående år gjort mest nytta för mänskligheten.

7–10 december


Bild:Motdemosalem.jpg
Salemmanifestationen eller Salemmarschen är en årlig manifestation som sedan år 2000 anordnats i Salem den 8 december på årsdagen av mordet på Daniel Wretström, även år 2007. Demonstrationen, som arrangeras av Salemfonden, har blivit den största återkommande politiska manifestationen av Nynazism och har blivit betydligt större än de demonstrationer som brukar hållas den 30 november inne i centrala Stockholm.

6–7 december


Bild:Coat of arms of Finland.svg
Den 6 december 2007 har Republiken Finland funnits i 90 år. Finland utropades som en självständig republik (från Ryssland) 6&nbsp;december 1917, efter oktoberrevolutionen. Självständigheten ratificerades av den ryska Bolsjevikpartietregeringen 31 december samma år. Den 4 januari 1918 godkändes självständigheten även av parlamentet, och därmed vågade övriga länder också ratificera självständigheten.
Den 6 december är därför Finlands nationaldag.

4–6 december


Chanukka (av hebreiskans חנוכה eller חנכה ''ḥănukkā'') är den judiska högtid som varar i åtta kvällar från 25 kislev till 3 eller 4 tebet – det vill säga vid nymåne i november eller december.
Chanukka firas till minne av Judas Mackabeus återinvigning av Jerusalems tempel år 164 f.Kr. sedan det under mackabéerupproret befriats från de Seleukider härskarna. Enligt traditionen fanns olja till templets lampor för en enda dag, men Herren såg till att oljan räckte i de åtta dagar som behövdes för att få fram ny tempelolja. Channukka varar därför i åtta dagar, och varje kväll tänds ljus till minne av detta under. Dessa åtta dagar är dock inte helgdagar så till vida att sabbatsbuden gäller, utan snarare en utdragen fest.
Till chanukka hör, synnerligen bland ashkenaziska judar, en traditionell leksak i form av en snurra, dreidl (mod. hebreiska ''sevivon''), och maträtter av mjölk och/eller friterade i olja. Man äter också karp, en tradition som förekommer även i östeuropa till julen.

3–4 december


Venezuelas president Hugo Chávez drabbades av ett bakslag när han med knapp marginal förlorade folkomröstningen den 2 december 2007 om förändringar av landets grundlag. Detta är första gången Chávez har förlorat ett val sedan han kom till makten 1999. Chávez, som är militär, ledde 1992 en misslyckad statskupp, valdes i december 1998 till president och omvaldes år 2000 och 2006. Hans tid som president har medfört stora omvälvningar i Venezuelas politik.

2–3 december


Bild:Flag of Russia.svg
I Ryssland hålls den 2 december 2007 val till parlamentets underhus statsduman. Politiken i Ryssland domineras av president Vladimir Putin, som i detta val kandiderar för partiet Förenade Ryssland. Ryssland är världens till ytan största land och var tidigare den största republiken i Sovjetunionen.

November 2007

28 november-2 december


Bild:Is-wb-gs-gh v3.png
Efter Toppmötet i Annapolis den 27 november i Annapolis planeras nya förhandlingar om en lösning på Israel-Palestina-konflikten, de motsättningar mellan Israel och den palestinier befolkningen som finns sedan Israels grundande år 1948. Innan dess förekom en konflikt mellan palestinierna och den sionism rörelsen som arbetade för en judisk stat sedan sent 1800-tal. Israel-Palestina-konflikten är en av huvudfrågorna inom Mellanösternkonflikten.

24-28 november


Bild:Rudd4.jpg
Partiledaren för Australian Labor Party, Kevin Rudd, antas bli Australiens 26:e premiärminister efter att arbetarpartiet utropats som vinnare av parlamentsvalet som hölls 24 november 2007. Han efterträder då premiärminister John Howard, som är ledare för Liberal Party of Australia, ett av partierna i den förlorande borgerliga regeringskoalitionen.
----
M/S Explorer, tidigare Lindblad Explorer och Society Explorer, är ett fartyg som 23 november 2007 förliste efter att ha kolliderat med ett isberg i vattnen utanför ön Graham Island söder om Sydshetlandsöarna i Antarktis. Fartygets passagerare och besättning evakuerades.
Fartyget byggdes 1969 på Nystads varv i Finland och har tidigare ägts av de svenska rederierna Salénrederierna AB och Svenska Amerika Linjen.

22–24 november


Image:The First Thanksgiving Jean Louis Gerome Ferris.png
Thanksgiving är en högtid med religiösa förtecken som främst förknippas med amerikansk kultur. I USA firas högtiden den fjärde torsdagen i november, i Kanada den andra måndagen i oktober, den dag som i USA uppmärksammas som Columbusdagen.
Traditionen säger att en grupp engelska puritanism pilgrimer utvandrade till USA efter förföljelser i hemlandet. De färdades med skeppet Mayflower från Plymouth i England, och anlände i december 1620 till det nuvarande USA. Efter svårigheter med skördarna hjälptes man den första tiden av indianer, och när en god skörd äntligen kom ordnade man en tacksägelsefest till Guds ära som bland annat innehöll vilda anka och gås.
Thanksgiving är i Nordamerika en mycket viktig familjehögtid och innebär i USA en fyra dagars helg och i Kanada en tre dagars helg.

18–22 november


Bild:Sidr 14 nov 2007 0445Z.jpg
Cyklonen Sidr är en cyklon som har orsakat stora skador och evakueringar i Bangladesh - över 3100 personer har dödats. På morgonen den 15 november uppmättes vindstyrkor på 250 km/h med stormbyar på 305 km/h, vilket gjorde att cyklonen klassades som kategori 4 på Saffir–Simpson-orkanskalan. (Cyklonen Sidr)

17–18 november


Bild:Zlatan 060602.jpg
Den 17 november spelar Sveriges herrlandslag i fotboll en Kvalspelet till Europamästerskapet i fotboll 2008 mot Spaniens herrlandslag i fotboll på Santiago Bernabéu-stadion i Madrid. Det svenska herrfotbollslandslaget är ett av de mest populära landslag (sport) i Sverige med avancemang till EM-semfinalen Europamästerskapet i fotboll 1992, ett VM-silver i Världsmästerskapet i fotboll 1958 samt två VM-brons Världsmästerskapet i fotboll 1950 och Världsmästerskapet i fotboll 1994. (Sveriges herrlandslag i fotboll)

16–17 november


Image:Norwalk.jpg
Vinterkräksjuka, eller Norwalkinfektion, är en av virus orsakad akut mag- och tarminflammation, viral gastroenterit. Symptomen är diarré, kräkningar, muskelvärk och feber. Efter inkubationstiden på 12-48 timmar kommer symptomen mycket hastigt, ofta så fort så att den drabbade inte hinner dra sig undan, vilket ökar risken för smittspridning. Symptomen varar oftast 24 till 60 timmar och vanligen blir man fullt återställd.
Sjukdomen orsakas av ett flertal olika typer av virus och sjukdomsförloppet varierar något beroende på sort. I strikt bemärkelse rör det sig om calicivirus, med undergrupperna norovirus (''Norwalk agent'') och sapovirus. (Vinterkräksjuka)

15–16 november


Bild:Benazir Bhutto.jpg
Pakistans regering släpper oppositionsledaren Benazir Bhutto ur sin husarrest. Hon var Pakistans premiärminister 1988–1990 och 1993–1996 och således den första kvinnliga regeringschefen i ett muslimskt land efter kolonialtiden. Sedan president Pervez Musharraf utlyst undantagstillstånd i november 2007 uttalade Bhutto sin opposition och planerade att organisera stora protester mot regeringen. Den 9 november 2007 sattes hon emellertid i husarrest.

14 november


Den 13 november 2007 genomförde Danmark sitt 66:e Folketingsvalet i Danmark 2007 för att utse 179 ledamöter till Folketinget. Av drygt 4 miljoner röstberättigade röstade cirka 3,5 miljoner eller knappt 87%. Enligt preliminära resultat blir den sittande statsministern Anders Fogh Rasmussens parti Venstre (Danmark) störst med 46 mandat följt av Socialdemokraterne med partiledaren Helle Thorning-Schmidt på 45 mandat.

11–13 november


Bild:BindeezDesignStudio.jpg
Bindeez är namnet på en produkt som marknadsförs av det amerikanska företaget Moose Enterprise som en leksak riktad till barn. Produkten utnämdes 2007 till ''Australian Toy of the Year''. Efter en incident där ett minderårigt barn svalt delar av dess innehåll har produkten dragits tillbaka från marknaden. Produkten innehåller ämnen som kan nyttjas som narkotika; kemikalierna ombildas nämligen efter intagande i kroppen till en GHB-liknande substans och ger liknande symptom som GHB.

10 november


Bild:Benazir Bhutto.jpg
Pakistans före detta premiärminister Benazir Bhutto släpps 10 november 2007 från den husarrest hon blivit försatt i dagen innan. Det var efter att presidenten, Pervez Musharraf, utlyst undantagstillstånd i landet 3&nbsp;november 2007, som Bhutto protesterat och sagt sig ämna organisera stora protestdemonstrationer emot regeringen.

9 november


Efter massdemonstrationer mot Georgiens president Micheil Saakasjvili har det utlysts undantagstillstånd i Georgien, men Saakasjvili har också gått med på oppositionens krav på att tidigarelägga det planerade presidentvalet. Micheil Saakasjvili, född 21 december 1967 i Tbilisi, är Georgiens president sedan 25 januari 2004, efter att den förre presidenten, Eduard Sjevardnadze, avgått i samband med Rosenrevolutionen.

8–9 november


Álvaro Colom, född 15 juni 1951, är en politiker (Unidad Nacional de la Esperanza) och företagare från Guatemala. Han valdes till Guatemalas president i presidentvalets andra omgång 4 november 2007.

7–8 november


Bild:Location of Tuusula in Finland.png
Skottdramat på Jokelaskolan inträffade den 7 november 2007 då en av eleverna öppnade eld på Jokelaskolan i Tusby, Finland. Hittills har nio personer dött inklusive gärningsmannen. Flera har även skadats.

6–7 november


Bild:Afghanistan Baghlan Province location.PNG
Bombningarna vid Baghlans sockerfabrik 2007 inträffade den 6 november, 2007 när en bomb exploderade i den Afghanistan staden Baghlans centrum medan en delegation parlamentariker var på besök. En ceremoni hölls vid återöppnandet av en sockerfabrik. Fler än 80 personer har dödats eller skadats. Minst fem medlemmar i det afghanska parlamentet har dött av explosionen.

6 november


Bild:Lützen.jpg
Slaget vid Lützen utkämpades den 6 november 1632 vid Lützen i sydöstra Tyskland. Det var ett av de mest avgörande slagen under det Trettioåriga kriget. Den svenska positionen försvagades i och med att kung Gustav II Adolf dog och en ny fas av kriget inleddes.

4–6 november


Bild:Pervez Musharraf 2004.jpg
Pakistans president Pervez Musharraf utlyste på lördagen den 3 november 2007 undantagstillstånd. Han motiverade detta med den ökande islamism terrorismen. En alternativ förklaring är att Musharraf fruktade att Högsta domstolen skulle ogiltigförklara valet av honom som president, eftersom han fortfarande är överbefälhavare. Pervez Musharraf, född 1943 i nuvarande Indien, är en Pakistan militär och general. Musharraf ledde den 12 oktober 1999 en oblodig statskupp och tog över styret av landet från den demokratiskt valde premiärministern Nawaz Sharif. År 2001 utnämnde han sig själv till president, och lät sig sedan godkännas som president på ytterligare fem år i en mycket omstridd folkomröstning 2002. Musharraf samarbetar med den USA regeringen i "Kriget mot terrorismen".

3–4 november


Image:Wszystkich swietych cmentarz .jpg
Alla helgons dag är i Sverige en rörlig helgdag som infaller på lördagen under tiden 31 oktober &ndash; 6 november. Ursprungligen var dagen en fast helgdag den 1 november, en plats den behållit i andra länder. Seden att fira helgon och martyrer på olika specifika dagar uppstod tidigt inom den kristendom kyrkan och snart även behovet av en samlingsdag för mindre betydande helgon som inte fått en egen plats i kalendern. Därför infördes en "Alla (övriga) helgons dag" för dessa. En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt.

2 november


Ulrica Schenström, född 30 juni 1972, var statssekreterare med ansvar för stab, inrikesplanering och kommunikation i statsrådsberedningen mellan 2006 och 2007.
Åren 1994–1996 var hon organisationssekreterare i Fria Moderata Studentförbundet. Strax efter riksdagsvalet 2002 blev hon presschef för moderaterna. Hon har allmänt räknats till den inre kretsen kring statsminster Fredrik Reinfeldt. Schenström avgick som statssekreterare den 1 november 2007 på egen begäran, efter att ha kritiserats för att ha varit på restaurang med TV 4-reportern Anders Pihlblad.

1 november


Bild:Estación de Atocha (Madrid) 01.jpg
Bombdåden i Madrid 2004 är mediers benämning på det attentat som genomfördes mitt under morgonens rusningstrafik, på flera pendeltåg vid tre olika stationer i Madrid, Spanien. Attentatet, som utfördes den 11 mars 2004, räknas som ett av de värsta Attentat i Europa under fredstid.
Vid attentatet dödades 192 personer och drygt 2 000 skadades. Många av de drabbade var utlänningar och illegala invandrare, vilket försvårade identifieringsarbetet eftersom flera familjer var rädda att de skulle bli utvisade. Tre dagars landssorg utlystes i Spanien och de flesta europeiska länderna höll en tyst minut måndagen den 15 mars till minne av offren.
Den 31 oktober 2007 dömdes 28 personer som pekats ut som ansvariga, 7 friades och 21 fälldes. De strängaste straffen som utdelades var 40 000 år i fängelse. (Bombdåden i Madrid 2004)

Oktober 2007

31 oktober


Dansk Folkeparti är ett av de Politiskt parti som ställer upp i valet till Danmarks Folketinget 13 november 2007. Partiet grundades 1995 av nuvarande partiledaren Pia Kjærsgaard, Poul Nødgaard, Ole Donner och Kristian Thulesen Dahl. Partiet är representerat i såväl Folketinget som Europaparlamentet. Vid valet till Folketinget 2001 blev man tredje största parti och har sedan dess varit regeringspartierna Venstre (Danmark) och Konservative Folkepartis stödparti. I valet 2005 gjorde partiet en mindre ökning till 13,2 procent av rösterna mot 12 procent i föregående val.
----
Bild:Cristina fernandez de kirchner cropped 2007-04-25.JPG
Cristina Fernández de Kirchner valdes till Argentinas president den 28 oktober och blir landets andra kvinnliga president efter Isabel Perón. Fernández föddes den 19 februari 1953 i La Plata, Buenos Aires (provins). Hon är gift med Argentinas före detta president Néstor Kirchner och senator för provinsen Buenos Aires. Cristina Fernández studerade juridik vid universitetet i La Plata och är utbildad advokat.

30 oktober


Bild:Flag of WHO.svg
Världshälsoorganisationen (WHO) meddelar 29 oktober 2007 att de påbörjar en kampanj för att förmå världens länder att hålla sig med tillförlitlig folkbokföring. WHO uppskattar att nästan 40 procent av alla födslar ej registreras; det är mindre sannolikt att barn som inte registreras får sina grundläggande mänskliga rättigheter tillgodosedda. Tillförlitlig befolkningsstatistik är också bland annat nödvändigt för WHO:s arbete.

29 oktober


Bild:Ifk goteborg osk.jpg
IFK Göteborg är en fotbollsklubb från Göteborg. Den 28 oktober 2007 vann de Fotbollsallsvenskan 2007 och har därmed tagit sitt 18:e SM-guld.
Bild:Augsburg Airways Dash 8 D-BPAD STR.jpg
De Havilland Canada Dash 8, ofta kallad Dash 8, är en serie av tvåmotoriga medeldistansturboprop-flygplan som tillverkas av Bombardier Aerospace, som köpte DHC från Boeing 1992. Sedan 1996 har flygplanet varit känt som Q-Serien. Den 28 oktober 2007 meddelade Scandinavian Airlines att alla SAS Dash 8-Q400 permanent ska tas ur trafik, efter att flera kraschlandningar har skett med flygplanet.

28 oktober


Image:End CEST Transparent.png
Återgången till normaltid för 2007 skedde i Sverige 28 oktober klockan tre på morgonen (sommartid). När man övergår från sommartid till normaltid ska klockan ställas tillbaka en timme. Tidpunkten för växlingen varierar från land till land och är någonting man bör tänka på vid exempelvis utlandsresor. Inom EU har man dock enats om övergången så att den sker samtidigt.

26–27 oktober


Mac OS X v10.5, den senaste versionen av operativsystemet Mac OS X, lanserades den 26 oktober 2007. Flera av nyheterna är redan kända, bland annat ''Time Machine'' som är ett program för säkerhetskopiering, samt att Leopard kommer att bli den första Mac&nbsp;OS&nbsp;X-versionen som i sin helhet är ett 64-bitars operativsystem. Dessutom ges stöd för virtuella skrivbord under namnet ''Spaces''.

25 oktober


Aung San Suu Kyi meddelas ha lämnat sin bostad efter fyra års husarrest. Hon ska ha av okänd ankledning förts till regeringens gästhus. Aung San Suu Kyi, som föddes 19 juni 1945 i Rangoon, är en Burma politiker. Hon har länge kämpat för demokrati i landet som styrs av en militärdiktatur, och har sedan 1989 i omgångar suttit i husarrest.

24 oktober


Image:Flag of the United Nations.svg
FN-dagen är en temadag som firas den 24 oktober till minne av att FN:s permantenta medlemstater ratificerade FN-stadgan detta datum 1945. Högtidsdagen instiftades för att främja syftena, målsättningarna och resultaten som FN står för internationellt.

23–24 oktober


Bild:Red Sky at Morning San Diego 22 Oct 2007 v2.jpg, 22 oktober 2007.]]
En serie stora Skogsbränderna i Kalifornien i oktober 2007 har lett till att över 500 000 människor har evakuerats och minst 1 300 hem och byggnader har förstörts, ytterligare 53 000 är direkt hotade. Bränderna har krävt två rapporterade dödsoffer, men många fler uppskattas vara skadade eller döda.

21–23 oktober


Racerföraren Kimi Räikkönen blev 21 oktober 2007 Formel 1-VM 2007 (med Scuderia Ferrari) efter att ha vunnit Brasiliens Grand Prix 2007. Räikkönen, som föddes 1979 i Esbo i Finland, kom till formel 1 och kom närmast från British Renault Series. Han debuterade i Sauber-stallet och imponerade med två fjärdeplatser sin första säsong. År ersatte Räikkönen Mika Häkkinen i McLaren och slutade på sjätte plats totalt med en andra plats i Frankrikes Grand Prix 2002 som bästa placering. Säsongen bytte Räikkönen stall till Ferrari-stalllet där han ersatte den sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher, som dragit sig tillbaka.

21 oktober


Bild:Flag of Poland.svg
Polen håller parlementsval den 21 oktober. Landet är en demokratisk republik. Statschef kallas ''President'' och väljs vid fria val på en period om fem år. Nuvarande president är Lech Kaczyński (föregående Alexander Kwaśniewski).
Polen har ett tvåkammarparlament som består av sejmen, som tillsätts genom proportionella val och har 460 ledamöter, och senat (Polen), som tillsätts genom ett blockröstning och har 100 senator. Sejmen har en femprocentsspärr, som dock inte gäller etniska partier. Den nuvarande polska grundlagen skrevs 1997.
Efter valet 2005 är det konservativa partiet Lag och Rättvisa i regeringsställning, men saknar egen majoritet. Bland övriga partier i parlamentet finns Medborgarplattformen (liberaler), Polska Familjernas Liga (konservativa), Demokratiska Vänsterförbundet (socialdemokrater), Polska Republikens Självförsvar (socialister) och Polska folkpartiet (centerparti).

19–20 oktober


Bild:Flag of Europe.svg
Europeiska rådet har enats vid toppmötet i Lissabon om ett nytt Lissabonfördraget som ska ersätta det EU-konstitutionen (EU-konstitutionen) som skrotades i och med att ratificeringsprocessen misslyckades i Frankrike och Nederländerna under 2005. ''Lissabonfördraget'' är tänkt att undertecknas av EU:s stats- och regeringschefer den 13 december 2007 och ratificeras under 2008, så att det kan träda i kraft före Europaparlamentsvalet 2009.

18–19 oktober


Bild:Benazir Bhutto.jpg
Benazir Bhutto, Pakistans före detta premiärminister, återvänder till hemlandet den 18 oktober 2007 efter åtta år i exil. Bhutto, född 21 juni 1953 i Karachi, var Pakistans premiärminister 1988–1990 och 1993–1996 samt därmed den första kvinnliga regeringschefen i ett muslimskt land efter kolonialtiden.
Sedan 1999 har hon levt i exil i Storbritannien och Förenade arabemiraten, framförallt på grund av ett hotande korruptionsåtal i hemlandet. Under hösten 2007 slöt dock Bhutto en uppgörelse om maktdelning med Pakistans president Pervez Musharraf.

18 oktober


Bild:Ericofon 1953.jpg
Telefonaktiebolaget LM Ericsson är ett svenskt telekomföretag, grundat 1876 av L. M. Ericsson, som idag bland annat tillverkar mobiltelefoner i samarbetet Sony Ericsson. Företaget var år 2000 värderat till 1 800 miljarder svenska kronor, men värdet har efter IT-kraschen i början av årtiondet minskat kraftigt. Efter att kursen under den 16 oktober 2007 föll med 24% är marknadsvärdet 300 miljarder.

17 oktober


Image:Flag of the Chinese Communist Party.svg
Kinas kommunistiska parti håller sin 17:e partikongress med början 15 oktober 2007. Partiet har idag över 68&nbsp;miljoner medlemmar (ungefär 4,7 procent av befolkningen) och är därmed det största politiskt parti i världen. Det tog makten efter ett Inbördeskriget i Kina mot det nationalism Guomindang-partiet och utropade Folkrepubliken Kinas historia 1949. Partiet har sedan dess haft makten i Fastlandskina, något som också försäkras i grundlag.

16 oktober


Bild:Svampen.jpg
Stureplansrättegången är ett rättsfall där två män, 21 och 26 år gamla, i massmedierna kallade ''Stureplansprofilerna'', stått åtalade för grov våldtäkt mot en 19-årig kvinna i Stockholm. Den 16 oktober 2007 dömde Svea hovrätt männen till fyra års fängelse (straff) efter en tidigare friande dom från Stockholms tingsrätt.

15 oktober


Bild:Leonid Hurwicz.jpg
Leonid Hurwicz, född 21 augusti 1917 i Moskva, är professor inom nationalekonomi vid University of Minnesota, och tilldelas 2007 Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne tillsammans med Eric Maskin och Roger Myerson.
Hurwicz är internationellt känd för sin forskning inom ekonomisk teori, främst inom matematisk ekonomi och allokeringsmekanismer, det senare var det som han fick Nobelpris för.

14 oktober


Bild:Three gorges dam locks view from vantage point.jpg
De tre ravinernas damm (kinesiska: 三峡大坝; pinyin: Sānxiá dàbà) är en vattenkraftsdamm i floden Changjiang (Långa floden) i sydvästra Kina på gränsen mellan Hubei och Chongqing. Dammbyggnad började byggas 1993 och när den färdigställs 2009 kommer den att vara världens största.
Dammen är döpt efter De tre ravinerna som floden flyter igenom, uppströms från dammen sett. Den är 2&nbsp;309 meter lång och får en höjd av 185 meter. När dammen är klar kommer de 26 turbinerna att producera en niondel av Kinas elbehov (med en total effekt på 18 200 MW). Den 13 oktober meddelade den kinesiska regeringen att ytterligare fyra miljoner invånare ska omplaceras från områden kring dammen.

13 oktober


Eid ul-Fitr äger i år rum den 12 oktober eller 13 oktober. Den är den stora islamiska glädjefesten, även kallad ''bajram'', som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Högtiden firas i upp till tre dagar och muslimerna blir här påminda om att de ska betala zakat till andra behövande muslimer.
<br clear=all>

12 oktober


Bild:Al Gore, Vice President of the United States, official portrait 1994.jpg
Al Gore, född 31 mars 1948, är en amerikansk politiker, affärsman och miljöaktivist. Han var USA:s vicepresident under Bill Clinton 1993–2001. Gore ställde upp i presidentvalet i USA 2000 men besegrades av George W. Bush i ett utdraget och omdiskuterat val. Han kommer att tilldelas Nobels fredspris år 2007 tillsammans med FN:s klimatpanel för sin aktivism mot global uppvärmning.
<br clear=all>

11 oktober


Image:Doris lessing 20060312.jpg
Doris Lessing, född 22 oktober 1919 i Kermanshah, Iran, är en brittisk författare. Doris Lessing är en av de mest kända kvinnliga författarna någonsin, i paritet med Virginia Woolf och Selma Lagerlöf. Den 11 oktober 2007 meddelade Svenska Akademien att hon tilldelas årets Nobelpriset i litteratur. Lessing växte upp som barn i Sydrhodesia. Hon lämnade Afrika 1949 och bosatte sig i London, där hon gav ut sin första roman. Flera av Lessings tidiga verk utspelar sig i Afrika.

10 oktober


Stockholm Open är en svensk tennistävling som ingår i herrarnas ATP-touren. Tävlingen har en herrsingel- och en herrdubbelklass och har spelats i Kungliga Tennishallen i Stockholm sedan 1969, med undantag för perioden 1989–1994, då tävlingen hölls i Globen. Stockholm Open har tillhört en av de största och nästan alla världsettor under tävlingens livslängd har spelat tävlingen.
Amerikanen John McEnroe och tysken Boris Becker har vunnit flest titlar, fem stycken. Årets upplaga spelas mellan den 6 och 14 oktober och innehåller ett högklassigt startfält. Tommy Haas och fjolårsegraren, tillika världssexan James Blake ställer upp.
Bild:Ipod 5th Generation white.jpg
Jättemagnetoresistans, ''GMR'', är ett kvantfysikaliskt fenomen som uppstår i tunna lager av magnetiskt material, och skapar mätbara skillnader i resistans, elektriskt motstånd. GMR används för att läsa av små hårddiskar till bland annat mp3-spelare. Upptäckarna Albert Fert och Peter Grünberg har belönats med Nobelpriset i fysik 2007.

9 oktober


Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet meddelar 8 oktober 2007 att Nobelpriset i fysiologi eller medicin för 2007 kommer att tillfalla amerikanerna Mario R. Capecchi och Oliver Smithies samt britten sir Martin J. Evans "för deras upptäckter av 'principer för att introducera specifika förändringar av gener i möss med användning av embryonala stamceller'".

7–8 oktober


Giant Diablo är en svensk travhäst som 6 oktober 2007 sätter nytt världsrekord med tiden 1 minut och 8,5 sekunder på distansen 1&nbsp;609 meter på travbanan The Red Mile i Lexington, Kentucky i Kentucky. I sulkyn sitter travkusken Johan Untersteiner.

5–7 oktober


Bild:Marion Jones.jpg
Marion Jones är en USA friidrottare som tävlar på sprintdistanserna och i längdhopp. Hon har ett flertal vm-medaljer och tog fem medaljer (tre guld och två brons) vid Olympiska sommarspelen 2000. Den 4 oktober 2007 erkänner Jones att hon tog anabola steroider (THG) under två år från 1999 och var dopad under OS i Sydney år 2000.

4–5 oktober


Carnegie Investment Bank är en oberoende Norden investmentbank med säte i Stockholm. Ursprungligen grundades företaget som ett handelshus och bryggeri i Göteborg 1803 av Skottland David Carnegie. Under maj 2007 började en omfattande optionsskandal i Carnegie nystas upp. Bolaget hade under perioden 2005–2007 kraftigt övervärderat sina innehav och resultat, vilket ledde till att 175 miljoner kronor för mycket betalades ut i bonus till de anställda. Den 28 september tilldelar Finansinspektionen (FI) Carnegie en varning och företaget tilldöms att betala den högsta möjliga straffavgiften, 50 miljoner kronor.

2–3 oktober


Julia Tymosjenko gav sig in i den :Kategori:Politik i Ukraina 1997 men fick sitt genombrott som affischnamn för den orangea revolutionen 2004. President Viktor Jusjtjenko utsåg henne till premiärminister men samarbetet bröt samman efter ett halvår. Den 1 oktober utropade sig Tymosjenko som segrare i söndagens parlamentsval där hennes parti ''Bjut'' fick 32 procent av rösterna. Under valkampanjen har hon lovat att fördubbla pensionerna och att riva upp tidigare beslut om privatiseringar.

September 2007

30 september–1 oktober


Dam-VM i fotboll 2007 spelades i Kina 10 september-30 september 2007. Dam-VM i fotboll 2003 skulle ha spelats i just Folkrepubliken Kina men då satte sjukdomen SARS stopp för detta. VM 2007 blev första gången som det delades ut prispengar i ett dammästerskap i fotboll. Turneringen vanns av Tysklands damlandslag i fotboll.

28–30 september


Bild:2007 Myanmar protests 11.jpg
Protesterna i Burma 2007 är en våg av protester mot militärjuntan State Peace and Development Council i Burma. I spetsen för demonstrationerna, som är de största i landet på nästan tjugo år, har landets Sangha (buddhism) och nunnor gått. Under natten till den 27 september genomförde militären Razzia i kloster i Rangoon och grep flera munkar.

27–28 september


Bok- & Biblioteksmässan arrangeras årligen i Göteborg av Bok & Bibliotek i Norden AB. Mässan är Nordens största mötesplats för bok- och biblioteksbranschen. Årets bokmässa, som går av stapeln 27 september–30 september, kommer att ha ''Estland i fokus'' som tema.

27 september


Den 26 september släpptes TV-spelet Halo 3 , som är uppföljaren till Halo 2 från Bungie. Microsoft har tidigare använt Halo som dragplåster till deras spelkonsol Xbox, särskilt det första Halo-spelet som lanserades samtidigt som Xboxen.

26 september


Yasuo Fukuda, född 16 juli 1936, svors in formellt som Japans premiärminister av kejsar Akihito den 26 september 2007, efter att ha valts av underhuset dagen innan. Han är partiledare för Japans liberaldemokratiska parti (LDP) från den 23 september, då han efterträdde till Shinzo Abe, som just hade avgått som partiledare och premiärminister. Fukuda är son till den tidigare premiärministern Takeo Fukuda.

24–26 september


Bild:Oktoberfest at night.jpg
Oktoberfest är en stor ölfestival, som hålls i slutet av september varje år i München i Bayern, Tyskland. Den första oktoberfesten hölls år 1810, och numera anses Oktoberfest vara den största folkfesten i världen.
Festligheterna pågår under 16 dagar före den första söndagen i oktober på ett område som heter "Theresienwiese". Med anledning av festen bryggs ett särskilt Oktoberfestöl. Ölutskänkningen sker i särskilda tält som rymmer mellan tre och tiotusen gäster och tar upp till två månader att resa.

21–24 september


Den svenske filmskaparen Roy Anderssons senaste film ''Du levande'' har svensk biopremiär den 21 september 2007. Roy Andersson fick sitt genombrott filmåret 1970, med sin första långfilm ''En kärlekshistoria'', som blev både en kritiker- och publiksuccé. Hans nästa film ''Giliap'' från filmåret 1975 fick ett mycket sämre mottagande, vilket fick Andersson att dra sig tillbaka från långfilmen och under de följande 25 åren ägna sig åt att regissera reklamfilm. År filmåret 2000 kom hans nästa långfilm ''Sånger från andra våningen (film)'', som blev hyllad och prisbelönt.

19–21 september


Image:Guldhornene.jpg
Gallehushornen är två horn i guld från järnåldern som hittades i Danmark på 1600- och 1700-talen. De har daterats till första halvan av 400-talet. De pryddes med reliefer med motiv som kan ha hämtats från nu bortglömda myter samt en runinskrift med en signatur. De två hornen förvarades i det danska riksarkivet men stals därifrån 1802 av en guldsmed och smältes ned. Baserat på teckningar tillverkades dock två kopior. Dessa kopior blev stulna från danska Nationalmuseum (Danmark) 17 september 2007, men har återfunnits.

18–19 september


Bild:Folic_acid.png
Folsyra, kallades förr även ''vitamin B9'', är ett vattenlösligt vitamin. Livsmedelsverkets styrelse beslutade 17 september 2007 att utdela kostnadsfri folsyratillskott till kvinnor i fertil ålder samt att informera dessa om nyttan med detta.
Folsyra är en viktig faktor för tillväxt och är en förutsättning för att blod (de röda blodkropparna) ska bildas och för normal celldelning. Ämnet stimulerar produktionen av mjölk hos gravida kvinnor och har en gynnsam inverkan på hud och matspjälkning. Brist på folsyra hos en gravid kvinna kan resultera i svåra missbildningar på fostret, så kallade ''Ryggmärgsbråck'', där fostret kan få hål i ryggen rakt in i ryggmärgen, alternativt kan hjärnan växa vid sidan av huvudet.

16–17 september


Bild:Flag of Greece.svg
Grekland håller parlamentsval den 16 september 2007. Den nuvarande regeringen, ledd av premiärminister Kostas Karamanlis från partiet Ny demokrati (Grekland), utmanas av det största oppositionspartiet PASOK med partiledaren Giorgos Papandreou. Skogsbränderna i Grekland 2007 har blivit en viktig valfråga.

13–16 september


Bild:Shinzo Abe 20060123.jpg
Den 12 september 2007 tillkännagav Lista över Japans premiärministrar Shinzo Abe att han planerar att avgå. Shinzo Abe, född 21 september 1954 i Nagano, har varit premiärminister sedan 26 september 2006, då han efterträdde Junichiro Koizumi. Han blev därmed Japans yngste premiärminister någonsin.
Hans politik har kretsat kring att stärka Japan militär styrka, något som USA har låtit omöjliggöra sedan andra världskriget.
<br clear=all>

12 september


Bild:Bo-105.jpg
Fyra personer omkom utanför Växjö på tisdagen när två Helikopter av typ Bölkow Bo 105 kolliderade. Helikoptrarna var stationerade vid Helikopterflottiljen i Ronneby. Modellen utvecklades ursprungligen av den tyska helikoptertillverkaren Bölkow och köptes in till svenska armén för att bekämpa fientliga pansarfordon. Numera används de dock för transporter.

11 september


Bild:National Park Service 9-11 Statue of Liberty and WTC fire.jpg
11 september-attackerna var en serie terrorism utförda mot USA den 11 september 2001. Självmordsattackerna utfördes av 19 personer med kopplingar till Usama bin Ladin och al-Qaida. Personerna kapade fyra amerikanska passagerarflygplan; två av dem flögs in i World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York. Det tredje flögs in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon (byggnad) och det fjärde kraschade på ett fält i Pennsylvania. Totalt dödades 2 986 människor i attackerna.

9–10 september


Guatemalas invånare väljer ny president 9 september 2007. Det antas vara jämnt emellan de två huvudkandidaterna, den förutvarande generalen Otto Pérez Molina (''Partido Patriota'', Patriotpartiet) och favoriten Álvaro Colom (socialdemokrat). Om ingen av kandidaterna får fler än hälften av de avlagda rösterna kommer en andra valomgång att hållas 4 november 2007 för att slutligen utse en efterträdare till den nuvarande presidenten, Óscar Berger Perdomo.

8 september


Världsmästerskapet i rugby 2007 som hålls bland annat i Frankrike påbörjas. 20 lag spelar 48 matcher över 44 dagar. 42 matcher kommer att spelas i Frankrike, fyra matcher i Cardiff, Wales, och två matcher i Edinburgh, Skottland. Finalen spelas den 20 oktober, och segraren erhåller Webb Ellis-pokalen.
<br clear=all>

7 september


När Jan Björklund idag väljs till partiledare för Folkpartiet liberalerna är det efter en lång karriär inom partiet. Tidigare har han varit major på Svea livgarde. Björklunds intresse för skolfrågor ledde till hans utnämning till skolminister 2006. Björklund är känd som kritiker av det han kallar "flumskola" och han anser att Sverige bör bli medlem av NATO.
<br clear=all>

6–7 september


Luciano Pavarotti, född 12 oktober 1935 i Modena, Emilia-Romagna, Italien, död 6 september 2007 i Modena, var en italiensk operasångare (tenor). Under 1960-talet blev han en världsberömd tenor, för sina tolkningar av de stora klassiska tenorrollerna, och befäste sin ställning under de följande årtiondena. 1990 blev han känd även utanför operans traditionella lyssnarkrets, genom konstellationen ''De tre tenorerna'' tillsammans med Plácido Domingo och José Carreras.
<br clear=all>

6 september


Image:Soapbubbles-SteveEF.jpg
Vårdnadsbidrag är ett ekonomiskt bidrag till föräldrar till småbarn. I Sverige har frågan om införande av vårdnadsbidrag drivits av de borgerliga partierna. Regeringen Carl Bildt införde vårdnadsbidrag 1994 men detta avskaffades senare av socialdemokraterna (Sverige). Flera kommuner har försökt införa kommunala vårdnadsbidrag men detta har Regeringsrätten bedömt som lagvidrigt. Från den 1 juli 2008 kan kommuner välja att införa vårdnadsbidrag på upp till 3 000 kronor i månaden.

5 september


Bild:Mikael Odenberg.jpg
Mikael Odenberg är en svensk Moderaterna politiker som suttit i Sveriges riksdag sedan 1991 och varit försvarsminister i regeringen Reinfeldt sedan 2006. Den 5 september 2007 avgår han på grund av de nedskärningar regeringen har beslutat för försvaret. Samtidigt lämnar han sin riksdagsplats.
Bild:Felix_04_sept_2007_1610Z.jpg
Orkanen Felix är den sjätte namngivna Tropisk cyklon och den andra orkanen i den atlantiska orkansäsongen 2007. Ovädret väntas nu röra sig upp genom Centralamerika. Visserligen kommer vindarna att mattas när den väl är inne över land med risken för svåra översvämningar i inlandet anses vara mycket stor då regnmängder upp till 500 millimeter väntas.
<br clear=all>

4 september


Bild:Högertrafikmärke.jpg
Högertrafikomläggningen kallas den omläggning till högertrafik som skedde i Sverige klockan 05:00 söndagen den 3 september 1967. Denna dag har också kallats ''Dagen H''. Förändringen innebar att bilisterna istället för att köra på vänster sida av vägen skulle köra på höger sida.
<br clear=all>

2–4 september


Sydkoreanska gisslandramat i Afghanistan 2007 var ett gisslandrama i Afghanistan som började den 19 juli 2007. Gisslan bestod av 23 protestantism Sydkorea som arbetade som missionärer och biståndsarbetare i det krigshärjade Afghanistan. Gisslantagarna är talibanerna. Två i gisslan dödades inledningsvis, 28 augusti kom gisslantagarna överens med Sydkoreas regering om att släppa resten av gisslan. Den 30 augusti 2007 hade alla kvarvarande i gisslan frigivits.

Augusti 2007


29 augusti–2 september


Image:Abdullah Gül (Brasília, 19.1.2005).jpeg
Abdullah Gül, född 29 oktober 1950 i Kayseri, är en Turkiet politiker tillhörande Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). Gül blev Turkiets president 28 augusti 2007, och blev då landets första statschef med islamisk bakgrund, sedan Kemal Atatürk grundade den sekulära staten Turkiet.

25 augusti–29 augusti


VM i friidrott 2007 arrangeras i staden Osaka i Japan mellan den 24 augusti och den 2 september i år. Mästerskapet arrangeras av IAAF och är det elfte i ordningen. Det är ett av världens största idrottsevenemang med runt 3&nbsp;200 deltagare från 212 länder. Detta blir andra gången som Japan står som arrangör av ett världsmästerskap; den första gången var VM i friidrott 1991 i Tokyo.

18 augusti–25 augusti


Image:Hurricane dean 2007 nasatv.png
Orkanen Dean är den fjärde namngivna stormen, den tredje tropisk cyklon, den första orkanen och den första större orkanen i den Atlantiska orkansäsongen 2007, coh den mest intensiva i Atlanten sedan Orkanen Wilma år 2005.

16 augusti–18 augusti


Image:Surströmming.jpg
Surströmming kallas strömming som konserverats genom fermentering. Den rensade fisken saltas, läggs i öppna kar och får jäsa då strömmingens egna enzymer tillsammans med mjölksyrabildande bakterier bildar syra ur enkla sockerarter i fisken. Strömmingen läggs sedan på konservburkar för att efterjäsa. Påståendet att fisken är rutten är en fördom.

16 augusti


Bild:Elvis_Presley_promoting_Jailhouse_Rock.jpg
30 år efter sin död är Rockmusik Elvis Presley fortfarande en av världens Lista över världens bäst säljande artister och grupper. Lista över Elvis Presleys alla låtar uppskattas ha sålts i över 500 miljoner exemplar. Presley, uppväxt i Memphis, Tennessee, slog igenom Musikåret 1954 med ''That's Alright'', inspelad på Sun Studio. Presley medverkade också i en rad filmer, exempelvis ''Jailhouse Rock'' och ''Viva Las Vegas''.

14–16 augusti


Bild:Mestalla2.jpg
Valencia CF är en spansk fotbollsklubb från staden Valencia, där laget går under smeknamnet ''los Ché''. Sina hemmamatcher spelar man på stadion ''Camp de Mestalla'', som har en kapacitet på cirka 55&nbsp;000 åskådare. Valencia är ett av de tre "större" lagen i La Liga och är nästan alltid med i titelkampen när säsongen börjar lida mot sitt slut. Laget har varit finalister UEFA Champions League UEFA Champions League 1999/2000 och 2001, dock utan någon vinst. Säsongen Primera división española 2006/2007 av La Liga slutade man på en fjärde plats vilket innebär kval till Champions League där man möter svenska IF Elfsborg.

14 augusti


Bild:Råsunda, south stand June 19.JPG
Djurgårdens IF FF, som bildades den 12 mars 1891, leder fotbollsallsvenskan för herrar efter att ha besegrat Hammarby Fotboll på Råsundastadion den 13 augusti 2007. I andra fall har man Stockholms Stadion som hemmaarena. Laget har vunnit 11 SM-guld och Svenska cupen i fotboll 4 gånger. Djurgården kallas även för Djurgår'n, DIF, Järnkaminerna eller Blåränderna beroende på sammanhang.
<br clear=all/>

10–14 augusti


Bild:Ecrevisse_pattes_rouges.jpg
Flodkräfta (''Astacus astacus'') är ett av Europas största kräftdjur, och kan bli upp till 18 centimeter lång och väga 350 gram. Flodkräftan förekommer i sötvatten. Den flyttar sig vanligtvis gående, men för att undkomma fiender kan den snabbt simma baklänges genom slag med sin kraftiga stjärt, men bara korta sträckor. Flodkräftan är allätare, och äter också Asätare. Den är företrädesvis skymnings- och nattaktiv. I Sverige är flodkräftan starkt hotad av kräftpest. Den andra onsdagen i augusti har förr varit kräftpremiär, det vill säga inledning av kräftfiskesäsongen.
<br clear=all/>

9–10 augusti


Bild:STS-118 patch new.png
STS-118 är en rymdfärd som genomförs av den amerikanska rymdfärja Endeavour (rymdfärja) mellan 8 augusti och 19 augusti 2007. Eventuellt kan uppdraget förlängas till den 22 augusti. Uppdraget är Endeavours första sedan december 2002 och har som mål att leverera och montera fackverksdel S5 till den Internationella rymdstationen, leverera mat, kläder, utrustning och vetenskapliga expriment samt återföra sopor och annat som inte längre behövs till jorden. Man kommer även att utföra underhåll samt byta skadad utrustning.
<br clear=all/>

8–9 augusti


Bild:Beiserebatedor.jpg
Barry Lamar Bonds (född 24 juli 1964 i Riverside, Kalifornien) spelar som vänster outfielder för San Francisco Giants. Bonds spelade för Pittsburgh Pirates 1986-1992 och har sedan dess spelat för Giants. Hans pappa Bobby Bonds var också professionell basebollspelare i MLB 1968-1981, främst med San Francisco Giants. En annan legend inom basebollen, Willie Mays, är för övrigt hans gudfar.
Slog, den 7 augusti, Hank Aarons legendariska rekord i home runs genom att göra sin 756:e i en match mot Washington Nationals.
<br clear=all/>

4 augusti–8 augusti


Bild:I35W_Bridge.jpg
I-35 Mississippi River bridge, officiellt namn Bro 9340, var en åttafilig motorväg i Minneapolis, Minnesota som gick över Mississippifloden. Den var 581 meter lång och 33 meter bredd. Under motorvägen fanns tågspår. Bron rasade den 1 augusti 2007 och orsakade flera dödsfall.
<br clear=all/>

3 augusti–4 augusti


Bild:Phoenix_Lander_small.jpg
Phoenix (rymdsond) är en NASA-Canadian Space Agency robot som ska landa på Mars (planet). Phoenix har med sig instrument för att kunna leta efter Mikroorganism liv på Mars, och för att leta vatten. Man planerar att skjuta upp Phoenix den 4 augusti, 2007, och landa på Mars i maj 2008. Phoenix kommeer att landa i de vattenis-rika områderna kring nordpolen och kommer att använda dess robotarm för gräva i den arktiska terängen.
<br clear=all/>

2 augusti–3 augusti


Talibaner (''taliban'' är en pashto pluralform av arabiskans طالبان, ''ṭālib'', "den som söker") är en Politik-religiös islamistisk rörelse, som regerade i Afghanistan 1996-2001. Talibanerna är en i huvudsak Pashtuner organisation som tillhör deobandirörelsen, en rörelse inom Sunna (islam) islam, och som framhåller fromhet, allvar och familj.
Talibanerna understöddes länge av regeringen i grannlandet Pakistan, men förlorade detta stöd då Afghanistan invaderades av USA som en följd av 11 september-attackernaen i New York den 11 september 2001. I juli 2007 togs 22 personer från Sydkorea och två Tyskland ingenjörer som gisslan av talibaniska militärer. Av dessa gisslan dödades hittills 3 personer.

Juli 2007


30 juli–2 augusti


Bild:Ingmar Bergman 1957.jpg'']]
Ingmar Bergman, född 14 juli 1918 i Uppsala, död 30 juli 2007 på Fårö, var en svensk lista över filmregissörer och teaterregissör, manusförfattare och lista över svenskspråkiga författare. Bergmans filmer handlar oftast om existentiella frågor, dödlighet och tro. Sedan början av sextiotalet (med avbrott för en tid i Tyskland) var Bergman bosatt på Fårö, där han också spelade in några av sina filmer.
Bergman skrev huvuddelen av sina manuskript själv; ofta tog det månader eller år från idé till att han började skriva. Några av hans tidigare filmer baserades på teaterstycken eller andra texter, för att det var enklast. Under sin karriär lät han manus bli friare och friare; från att till en början varit konstruerad ner till minsta detalj lät Bergman ofta skådespelarna improvisera dialogen i sina senare filmer.

28 juli–30 juli


Image:Pratibha Patil 2.jpg
Pratibha Patil, född 19 december 1934, en jurist och ämbetsman, tillträdde 25 juli 2007 som Indiens första kvinnliga Indiens presidenter och premiärministrar.
Patil studerade juridik i Bombay innan hon 1962 invaldes i delstatsförsamlingen i Maharashtra för Kongresspartiet. 1986 invaldes hon istället i Rajya Sabha, där hon fram till 1988 fungerade som vice talman. Vid mandatfördelningen i Lok Sabha 1991 till Lok Sabha 1991 kandiderade hon och vann i valkretsen Amravati. Efter förlustvalet 1996 utnämndes hon till guvernör i delstaten Rajasthan. Den 19 juli 2007 valdes hon till Indiens president.

26 juli–28 juli


Lars Forssell, född 14 januari 1928 i Stockholm, död 26 juli 2007, var en svensk författare och ledamot av Svenska Akademien sedan 1971 (stol nr 4). Forssell var en mångsidig författare som var verksam i många genrer, till exempel poesi, dramatik, visa, barnbok och översättningar.
Hans diktsamlingar gav honom en plats i Svenska Akademien 1971, men hans sångtexter gjorde honom allmänt känd. På 1970-talet var han verksam både som poet och som schlagertextförfattare och han skrev texten till ''Sommaren som aldrig säger nej'' som vann den svenska uttagingen till Eurovisionsschlagerfestivalen 1973 och 1980 skapade han en show till Lill-Babs. Forssell fick lite av nationalpoet-stämpel när han 1999 på beställning av Sveriges riksdag skrev en kantat om svenskheten och ''"de långa nätternas och de stora avståndens språk".''

24 juli–26 juli


Bild:Arion_vulgaris_3.jpg
Spansk skogssnigel, (''Arion lusitanicus'') även kallad mördarsnigel, är en art i familjen skogssnigel (Arionidae).
Mördarsnigeln är ungefär lika stor som den i Sverige vanliga arten svart skogssnigel och har en oftast smutsigt rödbrun färg. Snigeln lever på kadaver samt döda och levande växter. Snigeln kan uppträda i stora mängder vilket har gjort den till ett gissel i trädgårdar. Namnet mördarsnigel kommer dock inte av detta, utan av det faktum att den äter sina döda artfränder och även svagare individer.

21 juli–24 juli


Bild:Flag of Turkey.svg
Turkiet är ett land som ligger i sydvästra Asien och i sydöstra Europa. Turkiet var före republikens grundande 1923 den centrala delen av det Osmanska riket.
Turkiet är en Sekularisering parlamentarism republik. Den nuvarande konstitutionen skrevs den 7 november 1982 efter en tid av militärdiktatur. Militären har en inofficiell roll i Turkiets politik och har en del att säga till om. Nuvarande regeringsparti är Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). Nyval till parlamentet kommer att hållas den 22 juli.

20 juli–21 juli


Harry Potter och dödsrelikerna (''Harry Potter and the The Deathly Hallows'') är den sjunde och avslutande boken i Harry Potter-serien av J.K. Rowling. Den engelskspråkiga utgåvan kom ut den 21 juli 2007 och den svenskspråkiga ska komma ut den 21 november 2007. Titeln offentliggjordes genom en speciell "hänga gubbe"-funktion på författarens webbplats 21 december 2006.

17 juli–20 juli


Bild:Tour de France 2007.png
Tour de France 2007 är den 94:e upplagan av tävlingen. Loppet startade i London den 7 juli och avslutas traditionsenligt i Paris den 29 juli. Det är tredje gången Tour de France besöker England. Tidigare har man varit där 1974 och Tour de France 1994. Man kommer även att besöka Belgien och Spanien.
Liksom 2006 finns inget tempolopp för lag. Ingen av de cyklister som tidigare har vunnit tävlingen deltar 2007. Som möjliga favoriter räknas spanjoren Alejandro Valverde, tysken Andreas Klöden och dansken Michael Rasmussen.

15 juli–17 juli


Bild:GWR 'Hall' 5972 'Olton Hall' at Doncaster Works.JPG
Harry Potter är en serie fantasy av författaren J. K. Rowling, som började ges ut Litteraturåret 1997 och som kommer att avslutas med en Harry Potter och Dödsrelikerna, Harry Potter och Dödsrelikerna, vilken utkommer den 21 juli Litteraturåret 2007. Böckerna har gjort en ojämförlig succé med översättningar till 63 språk och försäljningssiffror på 300 miljoner exemplar i hela världen. Efter framgången har böckerna också Harry Potter (filmer), med början Filmåret 2001, med Daniel Radcliffe i rollen som Harry Potter (figur).
<br clear=all>

14 juli–15 juli


Bild:Encierro 7 de julio de 2005.jpg
Tjurrusning, folknöje i flera spansk länder, bestående i att ett större antal människor på trånga stadsgator söker undfly framrusande tjurar. Staden Pamplona är världsberömd för sina julifestligheter ''Los Sanfermines'' med tjurarna som höjdpunkt. Det som gör dessa festligheter så speciella är momentet där tjurarna rusas från hagen till tjurfäktningsarenan. Det som händer är att tjurarna släpps fria på gatorna och publiken lockar dem att springa genom staden fram till arenan.
<br clear=all>

13 juli–14 juli


Bild:Tero Pitkämäki.jpg
Golden League är en serie friidrottstävlingar som samlar stora delar av världseliten. De idrottare som vinner samma gren i alla tävlingarna delar på en jackpot bestående av guldtacka värda en miljon USA-dollar. Golden League-galor hålls i Oslo, Paris, Rom, Zürich, Bryssel och Berlin. Efter två deltävlingar 2007 har Sanya Richards, Michelle Perry, Jelena Isinbajeva och Tero Pitkämäki alltjämt chansen att vinna jackpotten.
<br clear=all>

12 juli–13 juli


Bild:Visby-Almedalen_(2005).jpg
Almedalsveckan genomförs den första hela veckan i juli i Visby på Gotland. Företrädare för de politiska politiskt parti samlas och diskuterar politik. Intresseorganisationer och företag arrangerar också seminarier under veckan. Ursprunget till Almedalsveckan är de tal som Olof Palme varje sommar höll i parken Almedalen i Visby. 1981 var första gången som samtliga partiledare fanns på plats.
<br clear=all>

11 juli–12 juli


Boeing 787 - Dreamliner är Boeings nya projekt där man skall bygga ett mer bränslesnålt flygplan som skall flyga i 0,85 mach. Planet planeras att flyga för första gången under 2008. Man strävar att nå lägre bränsleförbrukning genom att använda kolfiber istället för aluminium och använda den senaste motortekniken. Cockpiten är ytterst modern och har oanade bekvämligheter. För att minska miljöpåverkan och vikten är bromssystemet elektroniskt i stället för hydrauliskt. Motorerna byggs av Rolls-Royce och General Electric. Boeing har förbeställt motorer för 25 år framåt. Det kommer att kosta runt 40 miljarder dollar.
<br clear=all>

10 juli–11 juli


Bild:Taj Mahal in March 2004.jpg
Världens sju nya underverk är en modern, alternativ förteckning till antikens sju underverk som röstats fram av 100 miljoner människor i en global omröstning. Orsaken är att alla de gamla underverken, undantaget Cheopspyramiden, är mer eller mindre förstörda. Den privata Schweiz-baserade organisationen ''New 7 wonders of the world'' organiserade en omröstning på sin webbplats där vem som helst kunde delta. 77 byggnadsverk världen över röstades fram och utifrån dessa valdes 21 finalister ut av juryn. Av dessa 21 röstades sju stycken fram och presenterades 7 juli 2007 på en internationell gala i Lissabon.
<br clear=all>
Kategori:Wikipedia:Arkiv|

Kōcho

#OMDIRIGERING Kōchō

Kocho

Kōchō

Lil Hardin Armstrong

Lil Hardin Armstrong (född Lillian Hardin) född 3 februari 1898, död 27 augusti 1971, var jazzpianist, kompositör, Arrangering, sångerska och bandledare. Hon var Louis Armstrongs andra fru, och deltog på många av hans mest berömda inspelningar från 1920-talet. Hon var en av mycket få kvinnor under jazzens första årtionden som nådde toppen.
Hardins kompositioner inkluderar "Struttin' With Some Barbecue", "Don't Jive Me", "Two Deuces", "Knee Drops", "Doin' the Suzie-Q", "Just For a Thrill" (vilken blev en stor hit i USA när den spelades in av Ray Charles 1959), "Clip Joint", och "Bad Boy" (som blev en hit för Ringo Starr 1978).

Bakgrund


Hon föddes i Memphis, Tennessee, Tennessee. Under sina tidiga år fick Hardin lära sig att på piano spela psalmer, spirituals och klassisk musik. Hon var intresserad av populär musik, senare blues, men kunde bara lyssna och spela sådan musik i hemlighet eftersom hennes mor, Dempsey, ansåg sådan musik syndig.

Tidiga influenser och inspiratörer


Hardin fick först pianolektioner från sin lärarinna i tredje klass, Violet White. Därefter såg hennes mor till att hon kom med i "Mrs Hook's School of Music". "Senare insåg jag att dom hade lärt mig helt fel saker, mindes Lil Hardin 1971, men de menade väl."
Det var på Fisk University - ett universitet för svarta - som Hardin fick bättre undervisning i pianospel. Hur lång tid Hardin var på Fisk är oklart, men hon återvände aldrig efter 1918 års sommaruppehåll. I augusti det året flyttade hon till norrut till Chicago tillsammans med sin mor och styvfar. Vid den tidpunkten hade hon blivit en god pianist och skicklig Notskrift. Denna kunskap gav henne arbete som musikalisk demonstratör av nothäften i "Jones Music Store". Ägaren till butiken, Jennie Jones, hade också en bokningsagentur för artister. Detta gjorde att många artister brukade besöka butiken. Ett besök av Jelly Roll Morton, en (New Orleansmusiker som hade spelat jazz sedan sekelskiftet) kom att få en avgörande påverkan på Hardin´s musikaliska inriktning. "Han satte sig ner," skrev hon i sin opubliserade biografi, "pianot skakade, golvet skälvde, folk runt i kring gungade när han attackerade pianot med sina långa, seniga fingrar samtidigt som han stampade på pedalen i dubbel rytm. Åh, jag var hänförd och förtjust. När han slutligen reste sig från piano log han och såg på mig som om han tänkte: Låt det här bli en läxa för dig. Och det var verkligen en läxa." När en liten publik i butiken uppmanade Hardin att spela något för Morton gjorde hon så. "Jag spelade Witches Dance och Sergej Rachmaninov preludium i C moll för honom".
Mortons besök påverkade Hardin mycket, och hon började brodera ut nothäftena med egna idéer, något som uppskattades av kunderna. Hon hade arbetat i butiken tre veckor när trumpetaren Sugar Johnny Smiths New Orleans Creole Jazz Band kom in för en audition för Jennie Jones. Jones bokade in bandet på "the Chinese Café", och skickade dit Lil Hardin när Sugar Johnny blev ombedd att ha en pianist i gruppen. Vid den första spelningen frågade Lil efter noterna. Hon fick till svar att man inte spelade efter noter. När hon frågade efter tonarten till den första låten hostade Sugar Johnny, vände sig mot henne och sa: "När du hör två knackningar, sätt igång". "Jag gjorde mitt bästa för att bli en miniatyrversion av Jelly Roll Morton," sa Lil Hardin senare, "och Johnny beslutade sig för att behålla mig".
Butiken hade betalat Hardin 3 dollar i veckan. I orkestern fick hon 22,5 dollar! Eftersom hon visste att hennes mor inte skulle acceptera att hon arbetade på en cabaret, lät hon modern förstå att hennes nya arbete innebar att spela på en dansskola. Efter tre veckor fick bandet en bättre bokning på "the De Luxe Café", där även sådana kända underhållare som Florence Mills och Cora Green uppträdde. Efter denna bokning gick bandet direkt till juvelen i Chicagos nattliv - "the Dreamland". Här var stjärnorna Alberta Hunter och Ollie Powers. När King Olivers Creole Jazz Band ersatte Duhés grupp på the Dreamland frågade Oliver Hardin om hon ville stanna och arbeta för honom. Hon stannade med Oliver på the Dreamland under 1921, då orkestern fick ett erbjudande att spela under sex månader i San Francisco, California Pergola Ballroom. Hardin följde med, men efter de sex månaderna återvände Hardin till Chicago medan resten av orkestern reste till Los Angeles, California.

Från Johnson till Armstrong: Äktenskap och skilsmässor


I Chicago återgick Hardin till att arbeta som pianist i en orkester på the Dreamland. Orkestern leddes av Mae Brady, en violinist och vaudevilleartist. När hon spelade i denna orkester föll hon för Jimmie Johnson, en ung sångare från Washington, D.C. Hon gifte sig med honom den 22 augusti 1922. Äktenskapet blev kortlivat och slutade i skilsmässa efter att Jimmy flyttat till Petoskey, Michigan, där Jimmy hade hoppats hitta arbete och därmed kunna ge äktenskapet en ny start. Under tiden återvände King Olivers band från Kalifornien och fick engagemang på the Royal Gardens, med Bertha Gonzales på piano. Det tog dock inte länge förrän orkester återigen spelade på The Dreamland med Hardin som pianist.
Bandet upplevde stora framgångar på The Dreamland när Oliver skickade bud efter sin tidigare skyddsling i New Orleans Louis Armstrong som fick komma med som andrekornettist. Armstrong hade börjat göra sig ett namn i deras hemstad New Orleans och såg Oliver - Papa Joe - som sin idoliserade Mentorskap. En del - bland anndra Hardin - har hävdat att Oliver såg Louis som ett hot mot sin position på jazztronen, och att inlemma Louis i sitt band var ett sätt att hålla honom på mattan. Allt tyder dock på att de båda kornettisterna trivdes väl med att arbeta tillsammans. 1923 spelades en av de första jazzskivorna in: "King Oliver´s Creole Jazz Band". På skivan spelar både Hardin och Louis. Inledningsvis var Hardin måttligt imponerad av Armstrong, som anlände till Chicago i kläder och frisyr som hon ansåg var alldeles för lantliga för Chicago. Hon bestämde sig för att "ta lantligheten ur honom" och snart spirade en romans. Detta till de övriga orkestermedlemmarnas förvåning eftersom flera av dem hade försökt att charma den söta Hardin under en längre tid utan framgång. Hardin hade redan en skilsmässoerfarenhet och hjälpte nu Armstrong att ta ut skilsmässa från sin första fru Daisy Armstrong, från vilken Louis hade separerat redan i New Orleans. Hardin och Armstrong gifte sig den 4 februari 1924.
När Hardin väl fått Louis att klä sig och se ut mer som det anstod en jazzmusiker i Chicago, började hon arbeta på hans karriär även på andra sätt. Hon insåg att han hade en extraordinär begåvning, och ansåg att han kastade bort den genom att spela andrakornett. Louis var dock lycklig att få spela bredvid sin idol, men slutligen övertygade Hardin honom om att lämna Oliver. Hon gjorde detta genom att ställa ultimatum: "Du får välja mellan att mig eller att spela andratrumpet hos Oliver"! I september 1924 accepterade Louis ett jobberbjudande hos Fletcher Henderson i New York. Hardin stannade i Chicago och fortsatte spela med Oliver. Så småningom lämnade hon orkestern för att starta en egen: "Lil Armstrong´s Dreamland Syncopators". När Hardins grupp fick spela på Dreamland 1925 så återvände Louis för att spela med orkestern. Hon förberedde Louis återkomst till Chicago genom att på stora plakat utannonsera honom som "världens störste trumpetspelare".
Louis hade fått ett imponerande anseende när talangscouten och jazzpianisten Richard M. Jones övertygade Okeh Records att spela in en serie musiksessioner i Armstrongs namn: de klassiska Louis Armstrong "Hot Five"-inspelningarna. Hot Five bestod förutom Armstrong av Hardin på piano, Kid Ory på trombon, Johnny Dodds på klarinett, och Johnny St. Cyr på banjo. Som synes saknas bas och trummor. Orsaken till detta var att inspelningsutrustningen inte klarade att få med en rytmsektion utan att balansen i ljudbilden blev skev. Denna supergrupp repeterade hemma i Louis och Lils bostad belägen på Chicagos East 41 Street. De första sessionerna spelades in i november 1925. Flertalet melodier, däribland de som anses vara de bästa, spelades in året efter men gavs ut på samma skiva. Skivan blev en stor försäljningsframgång och sålde i mer än 40 000 exemplar. Lil Hardin hade komponerat flera av melodierna och stod för de flesta arrangemangen. Få skivinspelningar är så hyllade som de som gjordes av "the Hot Five". De anses ha varit banbrytande för jazzens kommande utveckling, med Louis Armstrong som lysande virtuos i bandet. På skivan som blev resultatet hör man Louis ropa i studion: "Aw, whip that thing, Miss Lil, whip it kid! Aw, pick that piano, gal!"
Efter att inspelningstekniken hade förbättrats så att man kunde göra elektriska inspelningar, utökades Hot Five med trumslagaren Baby Dodds (Johnny Dodds lillebror) och tubaspelaren Pete Briggs. Det nya gruppnamnet blev naturligtvis Louis Armstrong´s Hot Seven. Även de inspelningar Hot Seven gjorde blev stora succeer.
Hot Five gjorde också inspelningar där Louis Armstrong ersattes av en mer normalbegåvad trumpetare. Dessa gjordes under namnet the New Orleans Wanderers.
Mot slutet av 1920-talet gled Hardin och Louis ifrån varandra. Även arbetsmässigt märktes detta, när Louis formade ett nytt Hot Five där han själv var den enda originalmedlemmen som bestod. Hardin å sin sida återskapade sitt band, nu med legendariske Freddie Keppard på kornett (Hardin ansåg att Keppard var världens näst bäste trumpetare efter Louis). Louis and Hardin separade 1931 men skilde sig inte förrän 1938, då Louis ville gifta om sig. De förblev vänner hela livet.

1930-talet


Under 1930-talet fortsatte Lil Hardin sin musikkarriär under swingeran. Hon lanserades som Mrs Louis Armstrong, där Mrs stod med mycket små bokstäver. Hon ledde flera orkestrar, varav några bestod enbart av kvinnor! Några av dem ansågs mycket skickliga, men 1930-talet var en ekonomiskt svår period inom alla branscher, och hon tvingades upplösa orkestrarna. Därefter arbetade hon först som studiopianist hos Decca, senare även som vokalist och spelade in ett antal swinglåtar på skiva. Hon spelade även in en skiva med Red Allen.

Solokarriär


Hon fortsatte att uppträda som soloartist under 1940-talet och 1950-talet. Hon spelade både piano och sjöng. Parallellt började hon designa och sy kläder. Detta gjorde hon aldrig i stor skala, men många av hennes vänner gick klädda i kläder hon sytt. Louis Armstrongs scenkläder syddes oftast av Lil. Hon hade flyttat tillbaka till Chicago och till huset på East 41 Street. Under sin tid i Chicago musicerade hon bland annat med Red Saunders, Joe Williams (jazz sångare), Oscar Brown, Jr., och Little Brother Montgomery.
1962 började Lil Hardin att skriva sin självbiografi, men efter att ha skrivit fem kapitel övergav hon projektet. Huvudorsaken var att hon insåg att boken kanske skulle komma att bli besvärande för Louis Armstrong.

Död


När Louis Armstrong dog 1971 blev Lil Hardin djupt skakad av förlusten. Hon reste till begravningen i New York och åkte då i familjens bil. "Jag tror att Louis hade återkommit och spökat för mig om jag inte hade satt Hardin i den bilen", berättade senare hans änka Lucille Armstrong. Några veckor senare började Hardin planera för att nu återuppta arbetet med självbiografin. Under en TV-sänd minneskonsert för Louis Armstrong sju veckor efter hans död kollapsade Lil Hardin Armstrong vid pianot på scen. Hon hade drabbats av hjärtattack, och avled en timme senare.

Referenser

Noter

Externa länkar


http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=4158 Profilsida för Lillian Hardin Armstrong på Find A Graves webbplats.
Kategori:Amerikanska jazzsångare
Kategori:Födda 1898
Kategori:Avlidna 1971
Kategori:Kvinnor
de:Lil Hardin Armstrong
en:Lil Hardin Armstrong
es:Lillian Hardin
fr:Lil Armstrong
fi:Lil Armstrong

S/S Kungsholm

#OMDIRIGERING S/S Noordam

Räisälä

Fil:Map of Räisälä.png
Räisälä eller ''Melnikovo'' ryska: Ме́льниково var en tidigare kommun i Keksholms härad i Viborgs län.
Ytan var 363,3 kvadratkilometer och kommunen beboddes av 6&nbsp;485 människor, med en befolkningstäthet av 17,9 personer per kvadratkilometer (1908-12-31).
Räisälä var enspråkigt finskt och blev del av Sovjetunionen efter andra världskriget.

Källor


Atlas de Finlande, Société de Géographie de Finlande, Helsingfors 1910
Kategori:Före detta finländska kommuner
Kategori:Karelen
en:Melnikovo, Leningrad Oblast
fi:Räisälä
no:Melnikovo
ru:Мельниково (Ленинградская область)

Davis Kamoga


Davis Kamoga, född den 17 juli 1968, är en Uganda före detta friidrottare som tävlade i kortdistanslöpning.
Kamoga deltog vid VM i friidrott 1995 i Göteborg på 400 meter men blev där utslagen redan i försöken. Vid Olympiska sommarspelen 1996 blev han bronsmedaljör. Ännu bättre gick det vid VM i friidrott 1997 i Aten där han slutade tvåa bakom Michael Johnson på tiden 44,37.
Han deltog även vid Olympiska sommarspelen 2000 där han blev utslagen i försöken.

Personliga rekord


400 meter - 44,37

Källor


http://www.iaaf.org/athletes/biographies/letter=0/athcode=20041/index.html Fakta på IAAFs-webbplats
Kategori:Födda 1968
Kategori:Ugandiska kortdistanslöpare
Kategori:Män
Kategori:Olympiska bronsmedaljörer 1996
Kategori:Ugandiska olympiska bronsmedaljörer
Kategori:Tävlande vid olympiska sommarspelen 1996 från Uganda
Kategori:Tävlande i friidrott vid olympiska sommarspelen 1996
Kategori:Tävlande vid olympiska sommarspelen 2000 från Uganda
Kategori:Tävlande i friidrott vid olympiska sommarspelen 2000
Kategori:Levande personer
ca:Davis Kamoga
de:Davis Kamoga
en:Davis Kamoga
fi:Davis Kamoga
fr:Davis Kamoga
it:Davis Kamoga
nds:Davis Kamoga
no:David Kamoga
pl:Davis Kamoga

April (sång)

''April'' är en låt av hårdrocksbandet Deep Purple från deras album Deep Purple (musikalbum). ''April'' består av ett nio minuter långt, instrumentalt "intro" med bland annat en symfoniorkester. Sen tar låten en oväntad vändning och får samma uppbyggnad som en vanlig rocklåt som också innefattar en Text (musik) som sjungs av Rod Evans.
En version av ''April'' finns även på b-sidan till singel ''Hallelujah''. Denna version är uppdelad i två delar.
Kategori:Deep Purple
Kategori:Låtar av Deep Purple
Kategori:Musiksinglar 1969
de:April (Lied)

Kategori:Ugandiska kortdistanslöpare

Kategori:Ugandiska friidrottare
Kategori:Kortdistanslöpare
en:Category:Ugandan sprinters
no:Kategori:Ugandiske sprintere
pl:Kategoria:Ugandyjscy sprinterzy
fi:Luokka:Ugandalaiset pikajuoksijat

Lisa Tønne

Lisa Foruzan Tønne (persiska: فروزان), född 21 december 1977 i Teheran, Iran, är en persisk-norsk stand-up komiker och skådespelerska. Hon vann priset "Årets nykomling" vid Norwegian Comedy Awards år 2002. Hon har även arbetat som skådespelare och programledare i TVNorge. Mellan åren spelade hon "Solfrid" i komedin ''Seks som oss''. Hon har även gjort solo-standupshow som rollfiguren "Ali Reza".
Lisa Tønne adopterades 1977 från Iran och växte upp i Trondheim. Hon gifte sig 2007 med programledaren Kyrre Holm Johannesen.

Priser


2002 - "Årets nykommer" vid Komiprisen
2005 - "Årets kvinnelige artist, revy og komedie" vid Komiprisen

Externa länkar


http://oslopuls.aftenposten.no/kunst_scene/article11172.ece Artikel i Aftenposten
Kategori:Norska skådespelare
Kategori:Norska komiker
Kategori:Födda 1978
Kategori:Kvinnor
Kategori:Levande personer
en:Lisa Tønne
no:Lisa Tønne

Stand-up komiker

#OMDIRIGERINGStåuppkomik

Fred Onyancha


Fred Onyancha, född den 25 december 1969 i Nyamira, är en kenyansk före detta friidrottare som tävlade i medeldistanslöpning.
Onyancha deltog vid Olympiska sommarspelen 1996 där han gjorde sitt bästa lopp i karriären på 800 meter då han slutade trea på tiden 1.42,79. Han deltog även vid VM i friidrott 1999 men blev då utslagen redan i försöken.

Källor


http://www.iaaf.org/athletes/biographies/letter=0/athcode=20618/index.html Fakta på IAAFs-webbplats
Kategori:Män
Kategori:Födda 1969
Kategori:Olympiska bronsmedaljörer 1996
Kategori:Kenyanska olympiska bronsmedaljörer
Kategori:Tävlande vid olympiska sommarspelen 1996 från Kenya
Kategori:Tävlande i friidrott vid olympiska sommarspelen 1996
Kategori:Kenyanska medeldistanslöpare
Kategori:Levande personer
de:Frederick Onyancha
en:Frederick Onyancha
fi:Fred Onyancha
fr:Fred Onyancha
no:Fred Onyancha
pl:Fred Onyancha

Birger Krogius

Birger Jarl Krogius, född 9 december 1901 i Helsingfors, död där 18 september 1997, var en finländsk redare och kommerseråd (1952).
Krogius var VD för Effoa sedan 1946. Han var son till Lars Karl Krogius.

Källor


''Uppslagsverket Finland'': http://www.uppslagsverket.fi/bin/view/Uppslagsverket/KrogiusBirger Krogius, Birger
Kategori:Personer inom Finlands näringsliv
Kategori:Finländsk sjöfart
Kategori:Födda 1901
Kategori:Avlidna 1997
Kategori:Män